ponedeljek, 27 maja, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Današnji četrtek je v Zasavju nabit z različnimi dogodki. V Zagorju bodo ob 30 letnici delovanja pripravili jubilejni koncert člani zasedbe Igor in zlati zvoki. V hrastniški knjižnici bodo gostili Ireno Štaudohar, v hrastniškem Delavskem domu bodo pripravile letni koncert članice ŽPZ Svoboda Dol pri Hrastniku. Pa tudi z različnimi dejavnostmi bo napolnjen ta četrtek. Naredite si dan.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Četrtek, 17. november 2022


Vreme

Danes bo v višjih legah deloma sončno, po nižinah v notranjosti pa bo precej megle ali nizke oblačnosti. Najvišje dnevne temperature bodo od 8 do 13 °C.

V petek bo oblačno. Dež bo dopoldne od zahoda znova zajel večji del Slovenije, v severnih krajih bo ostalo večinoma suho. Do večera bo dež ponehal. Prehodno bo zapihal severni veter. V soboto bo suho vreme, ponoči pa se bodo od juga spet pričele pojavljati manjše padavine. V nedeljo bo oblačno, občasno bodo manjše padavine. Postopno bo hladneje.


Zapore cest

Na Trgu svobode v Trbovljah je promet urejen izmenično enosmerno zaradi izgradnje krožišča.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Izlake-Trojane pri Orehovici je do 20. decembra urejen izmenično enosmerni promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Izlake-Trojane bo na Izlakah urejen izmenično enosmerni promet zaradi gradnje kolesarske steze do 20. decembra 2022.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Hrastnik – Ojstro – Trbovlje velja na trboveljski strani do 31. decembra popolna zapora ceste zaradi ureditve ceste Trbovlje – Hrastnik čez Ojstro.

Na lokalni cesti Tržnica–Tenis igrišče (območje Leša) v Hrastniku bo do 31. decembra 2022 veljala popolna zapora ceste zaradi gradnje ceste. Obvoz je urejen po začasni obvozni cesti mimo tenis igrišč.

Na lokalni cesti Hrastnik-Prapretno-Hrastnik na odseku Prapretno – odcep Retje velja zaradi gradnje kanalizacije do 1. decembra med 7. in 17. uro popolna zapora lokalne ceste. Obvoz je urejen po lokalni cesti Novi Log-Prapretno.

Zaradi sečnje in spravila lesa velja občasna popolna zapora lokalne ceste Hrastnik-Blate-Kal na odseku Rudnik–Blate med 7. in 18. uro. Dela bodo potekala do 23. novembra. V času občasne popolne zapore bo obvoz možen na relaciji Hrastnik-Dol pri Hrastniku-Novi Dol-Blate in obratno.

Zaradi rekonstrukcije ceste in izgradnje odvodnjavanja velja do 23. decembra popolna zapora lokalne ceste na Laz na Dolu pri Hrastniku. Popolna zapora se bo izvajala od 7. do 17. ure.

Na lokalni cesti Rudnik – Studence – Cesta padlih borcev – Log velja do 30. januarja 2023 od 7. do 17. ure popolna zapora ceste zaradi izgradnje kanalizacije. Obvoz bo do zapore urejen po lokalni cesti Rudnik–Studence–Cesta padlih borcev–Log.


Preskrba z vodo

Danes v Zasavju ni napovedanih prekinitev dobave pitne vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 8 do 10. ure odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Brnica, izvod Brnica (nadzorništvo Hrastnik), od 10. do 14. ure iz TP Toplice, izvod Zupančičeva (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 8 do 14. ure odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Brdce, izvod Kupec (nadzorništvo Hrastniki), od 8. do 11. ure iz TP Malovrh, izvod proti Razpotniku (nadzorništvo Zagorje), od 10. do 13. ure iz TP Kopačija, izvod Gradišče (nadzorništvo Litija).


Prireditve

Delavski dom Zagorje

Igor in zlati zvoki – 30 let

Ansambel Igor in zlati zvoki letos praznuje 30. obletnico delovanja. Proslavil jo bo s koncerti po Sloveniji in tujini. V Zagorju ob Savi bo veliki koncert ob jubileju danes ob 19. uri v Delavskem domu Zagorje. Koncert bo povezoval Boštjan Romih, gostje pa bodo Modrijani in Štirje kovači. Ansambel bo predstavil svoje največje uspešnice, nekaj novih skladb, v program pa bodo člani skupine vpletli tudi nekaj šaljivih točk. Poslušalci bodo spoznali njihove skrite talente in slišali zanimive zgodbe ter anekdote iz 30. letne zgodovine ansambla.


Delavski dom Hrastnik

Koncert ŽPZ Svoboda Dol

V Delavskem domu Hrastnik bodo nocoj ob 19. uri pripravile letni koncert članice ŽPZ Svoboda Dol pri Hrastniku. Zbor deluje že več kot 40 let, ob tem jubileju je prejel srebrno občinsko nagrado ter nagrado JSKD. Združuje pevke vseh starosti, ki rade pojejo različne pesmi: ljudske, narodnozabavne, partizanske, zimzelene popevke, tuje skladbe različnih avtorjev … Nastopa na lokalnih prireditvah, se udeležuje območnih in drugih pevskih revij, vsako leto se udeleži tudi pevskega tabora v Šentvidu pri Stični. Pevke rade ustvarjajo, se povezujejo in želijo tradicijo petja nadaljevati tudi v prihodnje.


Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik

Pogovor z Ireno Štaudohar

Danes ob 18. uri bodo v Knjižnici Antona Sovreta v Hrastniku priprivili zaključek projekta Hrastničani beremo z Ireno Štaudohar. Irena Štaudohar je diplomirana dramaturginja, novinarka in publicistka. Njena zbirka esejev Magija za realiste je bila nominirana za Rožančevo nagrado, knjiga Kaj hoče ženska? je takoj po izidu postala uspešnica, prav tako njena zadnja knjiga Fižolozofija. Kaj hoče ženska? je bila letos uvrščena na seznam projekta Hrastničani beremo. Z njim knjižnica odraslim uporabnikom ponuja seznam kvalitetnega leposlovnega gradiva slovenskih in tujih avtorjev. Z njega morajo v sedmih mesecih prebrati vsaj 7 knjig, pesniško zbirko pa si izberejo po svoji presoji. Bralci, ki do zaključka akcije preberejo 8 del, na zaključni prireditvi prejmejo priznanje in knjižno nagrado. Z avtorico se bo pogovarjala Irena Senčar.


Zasavska ljudska univerza

Prva pomoč pri uporabi sodobnih digitalnih tehnologij

Danes ob 10. uri pripravljajo delavnico Prva pomoč pri uporabi sodobnih digitalnih tehnologij, ki jo bosta vodila Andrej Bertoncelj in Nika Bukovšek.

Imate težave z računalnikom, s telefonom ali tablico, mogoče ne veste, kako povezati pametno uro na vaš telefon in rabite pomoč? Želite povezati telefon in računalnik ter prenesti fotografije? Vam tiskalnik ne tiska? Želite uporabljati tablico, nov prenosni računalnik, telefon, tiskalnik, pa ne veste kako? Ni potrebe po slabi volji in zapravljanju svojega dragocenega časa za jezo. Z veseljem vam bomo priskočili na pomoč in odpravili težave.


Mladinski center Hrastnik

Ustvarjalna delavnica: odslužene majice v novi preobleki

Danes ob 16. uri bodo v Mladinskem centru Hrastnik v sodelovanju z ZLU pripravili ustvarjalno delavnico Odslužene majice v novi preobleki, ki jo bo vodila Nika Bukovšek.

Stare majice je mogoče odlično ponovno uporabiti, četudi so malce zbledele in se je na tkanini pojavil že kakšen madež ali luknjica. Tokrat bomo stare majice uporabili za izdelavo pisanih preprog ali podstavkov, s katerimi bomo lahko polepšali svoj dom ali pa razveselili koga drugega.


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Goska Lučka

V Knjižnici Mileta Klopčiča Zagorje pripravljajo danes ob 17. uri uro pravljic z ustvarjalno delavnico. Prebrali bodo pravljico Goska Lučka Dannyja Bakerja in Pippe Curnik, ki jo je prevedel Milan Dekleva. »Pridružite se nam, prebrali bomo pravljico ali dve, potem pa ustvarjali,« vabijo v knjižnici.


VGC ZLU Zasavje

Stresi stres

VGC ZLU ob četrtkih ob 16. uri v telovadnici Osnovne šole dr. Slavka Gruma v Zagorju organizira vodeno vadbo Stresi stres, ki je telesu in umu prijazna ter namenjena starejšim osebam. Vadba vključuje enostavne dihalne tehnike za sproščanje in miren spanec, vaje za raztezanje in zdravo hrbtenico, vključuje tudi elemente čuječnosti in meditacijo s hipnotičnim sproščanjem. Vadbo vodi Nataša Jerman Rajh, učiteljica integralnega dihanja, NLP coach in NLP praktik hipnoze.


Kantri ples v vrstah

Vsak četrtek ob 18. uri poteka v kinodvorani Dol pri Hrastniku v okviru VGC Zasavje kantri ples v vrstah, ki ga vodi Štefka Bezgovšek. »Naše poslanstvo je, da s plesom krepimo svoje telo, duha in zabavamo druge,« je geslo skupine.


Delavski dom Trbovlje

Razstava Lili Hribovšek: V.I.T.R.I.O.L.

V galeriji DDT je na ogled razstava slikarke Lili Hribovšek z naslovom V.I.T.R.I.O.L. »Lili Hribovšek že od nekdaj privlači in navdihuje svet intuitivnega, duhovnega, simbolike … ki ostaja pomemben del njenega življenja; tako poklicno kot privatno, ne glede na to, ali je v “vlogi” slikarke, pedagoginje, matere, žene, prijateljice …,« je ob razstavi zapisala Nuša Podgornik. Razstava je na ogled v galeriji Delavskega doma Trbovlje do 27. novembra ob četrtkih med 17. in 18. uro, ob petkih, sobotah in nedeljah pa med 16. in 19. uro. Med delovniki si lahko razstavo ogledate tudi med 8. in 14. uro po predhodnem dogovoru po telefonu na številki 051 626 296.


Delavski dom Zagorje

Razstava ob mednarodnem letu stekla

V avli Delavskega doma Zagorje je odprta razstava ob mednarodnem letu stekla. Na priložnostni razstavi ob mednarodnem letu stekla sodeluje nekaj članov Društva steklarjev Slovenije. Razstavljajo Rajmund Remi Kočica, Tomi Kočica, Dana Kočica, Karli Holešek, Niki Holešek, Jože Tomažič, Erna Ferjanič in Franci Černelč. Odprta bo do 2. decembra 2022.


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Razstava Srčevk

Na stopnišču Knjižnice Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi je na ogled razstava klekljanih del članic društva zasavskih klekljaric Srčevke. Klekljana jesen bo na ogled do konca novembra. »Naj vam tople barve jeseni polepšajo sivi november,« pravijo Srčevke.


Razstava Olge Vozelj

Na stopnišču knjižnice v Kisovcu novembra razstavlja svoja likovna dela članica skupine LIKI Olga Vozelj. Rodila se je leta 1938 in večino svojega časa preživela v Kisovcu. Že kot mlada deklica je občudovala naravo in kadar je imela možnost, je risala in slikala na vse, kar ji je prišlo pod roke. To jo je spremljalo vsa nadaljnja leta njenega ustvarjanja. Udeleževala se je likovnih kolonij po Sloveniji in tako nabirala nova znanja, vendar je ves čas ohranjala svoj stil. Veliko je sodelovala na dobrodelnih akcijah po Sloveniji, razstavljala je doma in v tujini. Na Japonskem je dobila priznanje za sliko, sestavljeno iz suhega cvetja.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Igra postaja zelo napeta in živahna – 100 let (organiziranega) nogometa v Trbovljah (do decembra 2022). V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred Zasavskim muzejem Trbovlje je na voljo za ogled do 9. decembra zunanja razstava, ki v besedi in sliki predstavlja delovanje društva TVD Partizan ter njegovih sekcij.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.


Delavski dom Trbovlje – kino

Pr’ Hostar 2‰

ob 18. uri

Slovenska komedija (2022), režija Luka Marčetić, scenarij Dejan Krupić in Goran Hrvaćanin, igrajo Dejan Krupić, Goran Hrvaćanin, Mario Ćulibrk, Niko Zagode, Aljoša Armuš, Haris Raković, Mateja Terseglav, Miha Brajnik …

Kar nekaj piva in žganice je preteklo, odkar smo se nazadnje družili s svojeglavim osebjem hotela Pr’Hostar. Tedaj so zaposleni v boju za svoje službe uspešno združili moči in pregnali tako novega kupca kot tudi stiskaškega direktorja. Kaj se je zgodilo zatem? Jim je gorenjski biser uspelo spremeniti v cvetoči posel ali pa so jih prav po slovensko napadle notranje razprtije?

 

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Danes v koledarju ni zapisanega nobenega svetovnega dneva.


Savus


 

Isti avtor