Občino Hrastnik je v začetku septembra obiskal Yuriy Yatskiv, predstavnik ukrajinske občinske uprave Drogobič. Od 19. do 22. septembra pa sta podžupan Božo Majcen in direktor KRC-a Hrastnik Miha Mirt v času njihovega praznovanja občinskega praznika tudi obiskala mesto Drogobič.

Pred začetkom vojne v Ukrajini je bilo v okviru evropskega programa ULEAD with Europe in pod okriljem projekta „Mostovi zaupanja – trajnostno sodelovanje med občinami“ vzpostavljeno partnerstvo med ukrajinskimi in slovenskimi občinami. Tako sta župana občin Hrastnik in Drogobič že pred časom podpisala sporazum o sodelovanju med občinama.

V okviru projekta delovne prakse za ukrajinske občinske uradnike, h kateremu je pristopila tudi hrastniška občina, je predstavnik ukrajinske občinske uprave Yuriy Yatskiv obiskal Hrastniku. V dveh tednih, kolikor je trajal obisk, je mesto dodobra spoznal, se seznanil z načinom delovanja občinske uprave, njenimi pristojnostmi in načinom financiranja ter s projekti, sofinanciranimi s strani Slovenije in EU.

Kmalu po njegovem odhodu pa sta se podžupan Božo Majcen in direktor KRC-a Hrastnik Miha Mirt odzvala povabilu župana občine Drogobič Tarasa Kučme in v času med 19. in 22. septembrom obiskala mesto Drogobič. S seboj sta peljala 260 kg izdelkov humanitarne pomoči. V času uradnega obiska sta si ogledala mesto, skladišče humanitarne pomoči in zbirni center za begunce ter se udeležila občinske seje in proslave na trgu pred občinsko zgradbo. »Čeprav je bilo vzdušje na proslavi slovesno, se nikakor ni bilo moč izogniti dejstvu, da na vzhodu države divjajo boji,« so zapisali v izjavi za javnost na Občini Hrastnik.

Savus

Foto: Občina Hrastnik