Danes psi in mačke niso samo živali, ampak že del družine. Raziskovalci so dokazali, da hišne živali pozitivno vplivajo na lastnikovo duševno in telesno zdravje. Pozitiven vpliv živali ugotavljajo že pri otrocih. Ugotovili so, da se otroci, ki imajo v družini psa ali mačko manj pogosto spopadajo z občutki strahu in so tudi manj agresivni. Lastniki psov so v povprečju bolj telesno dejavni in imajo manj srčno-žilnih bolezni. Pri starejših ljudeh so  proučevali predvsem pozitiven vpliv na občutek osamljenosti in depresije. Živali lahko uporabljamo tudi v terapevtske namene za duševno in telesno ovirane ljudi. Ker imajo na nas tako velik, pozitiven učinek, smo dolžni poskrbeti za njihovo zdravje.

Okužbe s paraziti – bolhe, klopi, glivice

Zagotovo nam veliko skrbi povzročajo okužbe s paraziti. Najbolj pogosti paraziti, ki zajedajo naše ljubljenčke, so klopi, bolhe, garje, gliste in  trakulje. Nekateri paraziti lahko okužijo celo nas in našo družino.

Bolhe

Veterinarji ocenjujejo, da vsaj 50 % vseh kožnih težav povzročajo bolhe. Prvi znak, da je žival okužena z bolhami, je navadno srbenje. Bolhavost bomo precej lažje preprečevali, kot pa zdravili. Zdravljenje mora biti celostno in dolgotrajno, saj moramo poleg odraslih bolh  zatirati tudi razvojne oblike bolh. To so jajčeca, ličinke in bube, ki predstavljajo kar 95 % vseh bolh. Hkrati pa je pri zdravljenju z bolhami potrebno odpravljati tudi notranje zajedavce, saj so bolhe glavne prenašalke trakulje.

Klopi

Ena izmed pogostih nadlog skozi večji del leta so prav gotovo klopi. Če pse in mačke zaščitimo pred klopi, je verjetnost, da bodo zboleli za katero od klopnih bolezni, zelo majhna. Pri tem lahko uporabimo ovratnice in posebne raztopine, ki jih nanesemo na kožo med lopatice. Pomembno je, da žival vsaj dva dni pred in dva dni po nanosu zdravila ni mokra, nanos pa je potrebno ponoviti čez 4 tedne. Previdni moramo biti pri izbiri  zdravila za mačke, saj so izdelki s permetrinom zanje lahko usodni.

Glivice

Zelo nalezljiva bolezen kože je mikrosporija, ki jo povzročajo glivice. Najznačilnejši bolezenski znak je koža brez dlake, ki je lahko luskinasta. Takšni kolobarji se običajno pojavijo na uhljih in tačkah. Bolezenska žarišča so ostro omejena, okrogla, približno za kovanec velika z izrazitim rdečim robom. Veterinar bo poleg osamitve živali predlagal kopanje z antimikotičnim zdravilom in sistemsko terapijo. Ljudje se okužimo neposredno s stikom z bolno mačko, redko tudi psom. Z mikrosporijo so namreč največkrat okužene mlade potepuške mačke, zato je potrebna previdnost, kadar se odločimo, da bomo skrbeli za njih in jih sprejeli v svoj dom.

Bolne živali ne zdravite z vašimi zdravili!

Zavedati se moramo, da lahko tudi domače živali zbolijo. Pri tem je zelo pomembno, da jih ne zdravimo z zdravili, ki jih imamo v naši domači lekarni, saj so mnoga lahko smrtno nevarna za živali. Do zastrupitve domačih ljubljenčkov najpogosteje pride prav zaradi uporabe zdravil, ki so namenjena ljudem. Že zelo nizka doza paracetamola, ki  je najbolj pogosto zdravilo za lajšanje bolečin in zniževanje telesne temperature pri ljudeh, je lahko usodna za vašo mačko, saj pri presnovi paracetamola pri mačkah nastajajo toksični presnovki.

Prav tako so za mačke in pse neprimerna zdravila iz skupine nesteroidnih antirevmatikov (naproksen, diklofenak, ibuprofen,.) ki delujejo protivnetno,  protibolečinsko in znižujejo povišano telesno temperaturo.  V lekarni so na voljo na recept in tudi brez recepta številna zdravila iz te skupine. Vsa ta zdravila so za pse in mačke lahko zelo nevarna, saj jih zelo slabo presnavljajo, kar vodi do kopičenja teh zdravil v živalih in posledično do zastrupitev. Za lajšanje bolečin uporabljamo torej le zdravila, ki jih predpiše veterinar.

Naj vam vaše živali prinesejo veliko veselih trenutkov. Verjamem kar je rekel Elvis Presley, da živali ne poznajo sovraštva, zato bi se morali ljudje zgledovati po njih.

Kristina Dolanc mag. farm.

Lekarna Zagorje ob Savi