Tokrat objavljamo pogovor z vodjo porodnišničnega oddelka v Splošni bolnišnici Trbovlje, zdravnikom in specialistom ginekologije in porodničarstva Andrejem Pogačnikom in strokovno vodjo zdravstvene nege v porodnišnici Špelo Rebernak. Želeli smo odstreti tančice tistega, kar se dogaja za zidovi stavbe, ki bo čez štiri leta praznovala 100 let. Rojevanje, dojemanje nosečnosti, načini oskrbe so se v zadnjih desetletjih precej spremenili. Danes si lahko porodnišnico, kjer želi ženska roditi, izbere sama, zato nas je zanimalo tudi, kaj je tisto, zaradi česar si bodoče mamice izberejo trboveljsko porodnišnico.

Andrej Pogačnik, dr. med., spec. gin. in porod.

Kako se je začela vaša pot na področju porodničarstva? Kaj vas je zaneslo v Trbovlje?

Specializacijo iz ginekologije in porodništva sem opravil leta 1992 na Fakulteti v Beogradu in pričel z delom v Splošni bolnišnici Subotica, kjer smo imeli od 2000 do 3000 porodov letno, zato sem tam dobil veliko izkušenj. Po odločitvi, da se vrnem v domovino svojega očeta, sem imel več možnosti za zaposlitev v različnih ustanovah v Sloveniji. Za porodnišnico v Trbovljah sem se odločil zaradi možnost samostojnega dela na več področjih hkrati, od ambulantnega do operativnih posegov in porodništva. Svoje bolnice sem lahko spremljal od začetka nosečnosti do poroda. Predvsem pa me je navdušila preprostost in prijaznost ljudi.

Kako se je vaše delo na področju porodov spremenilo od takrat, ko ste začeli svojo poklicno pot, pa do danes?

Mehanizem poroda ostaja isti, pristop do porodnice pa se je spremenil zaradi možnosti izbire, ki jo ima porodnica pri lajšanju porodne bolečine. Na izbiro ima več možnosti analgezije, lažje ji prisluhnemo. Nenazadnje so porodnice sedaj veliko bolj informirane o novostih in možnostih.

V trboveljski porodnišnici imate na voljo dve porodni sobi. Nedolgo nazaj so bile prenovljene bolnišnične sobe na oddelku. Se obeta tudi prenova porodne sobe?

V načrtu je prenova porodnega oddelka, kar bo pozitivno vplivalo tako na porodnice kot na zaposlene, saj bodo prostori bolj funkcionalni in bolj prijazni za porode in poporodno bivanje na oddelku.

Danes si lahko bodoče mamice same izberejo porodnišnico. Zaradi česa mamica izbere za svojo porodno izkušnjo vašo porodnišnico?

Majhnost je lahko tudi prednost, saj imamo na našem oddelku več možnosti za aktivno sobivanje porodnic in osebja, kar prispeva k domačnosti. Prav tako smo odprti za vsa vprašanja in želje porodnic. Poleg tega je na prvem mestu strokovnost, trudimo se delati v skladu z strokovnimi smernicami sodobnega porodništva.

Med katerimi vrstami poroda lahko izbirajo v trboveljski porodnišnici (leže na hrbtu ali boku, sede, čepe, kleče, stoje, uporaba postelje, blazine, žoge, porodni stol)?

Po prenovi bo na voljo več možnosti glede vrste poroda. Še vedno se največ porodnic odloči za porod na hrbtu leže, vsaka porodnica pa ima možnost, da do same expulzije ploda hodi ali uporablja žogo.

Poznamo mamice, ki so zaradi izredno boleče izkušnje poroda dobile strah. Izkušnja je celo botrovala odločitvi, da ne želijo nobenega otroka več. Kakšne vrste lajšanja bolečin si lahko izberejo pri vas?

Vsaki porodnici razložimo, da je porod fiziološki dogodek, poskušamo odgnati morebitne strahove. V primeru patološkega strahu pred porodom poskušamo porodnici čim bolje razložiti potek poroda in jih kar najbolj pripraviti na naraven porod. Z razvojem medicine imajo več možnosti analgezije v smislu pomirjeval ali spazmolitikov.

Za lajšanje bolečin si lahko porodnica v trboveljski porodnišnici izbere tudi epiduralno analgezijo. Kaj to sicer pomeni za porodnico, se veliko porodnic odloča za to vrsto lajšanja bolečin?

V porodni analgeziji dominira uporaba ULTIVE (remifentanil), vendar se v dogovoru z anesteziologom porodnice odločajo tudi za epiduralno analgezijo. Ta poteka v prisotnosti anesteziologa, ki skozi kateter v epiduralni prostor aplicira lokalni anestetik lidokain, ki blokira senzitivne nevre, ki prenašajo bolečino iz periferije.

Na spletni strani porodnišnice je zapisano, da si porodnica lahko izbere za lajšanje bolečin tudi porodno analgezijo z Remifentanilom in da je ta na voljo kadarkoli. Kakšna je razlika med to vrsto lajšanja bolečin in epiduralno analgezijo?

Veliko porodnic se odloči za uporabo ULTIVE, ki se je izkazala kot zelo uspešna in varna metoda analgezije. Na voljo je 24 ur na dan sedem dni v tednu. Porodnica si jo aplicira preko venskega kanala s pomočjo črpalke, glede na intenziteto bolečine, vendar ne na več kot vsaki 2 minuti. Z razvojem te veje medicine uporabljamo tudi analgezijo z dušikovim oksidulom.

Bodoče mamice je strah tudi za otroka. Vsaka mamica si želi, da se rodi zdrav otrok in da pri porodu ni zapletov. Če pa so že, da se nanje zdravstveno osebje hitro in pravilno odzove. Zaradi česa lahko pride do zapletov pri porodu in kako lahko to preprečite?

Tudi mi si želimo, da se rodi zdrav otrok in je porodnica zadovoljna. Komplikacije so vedno možne, v malem odstotku se dogajajo po celem svetu, tudi mi nismo izjema. Zapleti so že na splošno del rizika življenja. Na srečo je usodnih, hudih komplikacij zelo, zelo malo. Trudimo se, da jih s strokovnim in vestnim delom pripeljemo na najmanjšo možno stopnjo.

Bi želeli za konec našega pogovora še kaj sporočiti bodočim mamicam?

Da jih z veseljem pričakujemo in so jim naša vrata na stežaj odprta. Z željo, da imajo čim več otrok za svojo osebno srečo in splošno dobro družbe.

 

Špela Rebernak, strokovna vodja zdravstvene nege na porodnem oddelku SB Trbovlje

Že nekaj let ste Unicefova novorojencem prijazna porodnišnica. Kaj to pomeni?

To pomeni, da spodbujamo dojenje, da omogočimo takojšen stik mame z novorojencem (skin to skin), da imamo »rooming-inn«, da ne promoviramo mlečnih formul, izogibamo se uporabi cucljev in stekleničk,…

Pred leti ste uvedli »rooming in«, kar pomeni, da je otrok 24 ur ob postelji pri mamici. Kaj pa v primerih, ko mama takoj po porodu še ne zmore skrbeti za otroka ali pa se še ne počuti dovolj močna za to?

V primeru težkih porodov, ko mamica ni dovolj močna za nego novorojenca, zanj skrbimo sestre na oddelku. Spodbujamo pa dojenje, tako da ga mamici pristavljamo na prsa. Zelo podoben sistem je pri mamicah, ki so imele carski rez. Prvih 24 ur je novorojenec v naši oskrbi, nato pa vidimo, kako se mamica počuti.

Ko ženska postane mamica, je to zanjo povsem nova izkušnja. Še kako prav pridejo lepe besede tistih, ki so ob mamici po porodu. Med nje sodijo tudi medicinske sestre, babice. Včasih lahko pride do slabe izkušnje zaradi besed, ki morda niso najbolj prijazne. Na kakšen način kot osebje na porodnem oddelku skrbite za dobro počutje mamic?

Ravno tako, kot je napisano zgoraj. Spodbudna in lepa beseda vedno najde svoje mesto. Skušamo biti kar se da prilagodljivi. Zavedamo se, kako težki trenutki so lahko v našem poklicu. Takrat pristopamo individualno in najbolje kakor znamo.

Nosečnicam pred porodom omogočate ogled oddelka in porodnih sob ter pogovor z babicami, ki vodijo porode. Se na ogled prijavijo tudi posameznice ali je ogled možen samo v sklopu šole za starše?

Trenutno ogled porodnišnice žal ni mogoč, drugače pa so pari po predhodnem dogovoru lahko prišli na ogled porodnišnice. Upamo, da bo kmalu vsem bodočim mamicam na voljo tudi individualni posvet pri babici.

Kako se pri tem povezujete z drugimi zdravstvenimi ustanovami v regiji, ki izvajajo šolo za starše? Ali vas obiskujejo tudi skupine »Šola za starše« iz drugih občin v regiji?

Seveda, povezani smo z ZD Zagorje in imamo dogovorjene oglede porodnišnice vsak zadnji torek v mesecu. Prav tako smo na voljo ostalim parom iz drugih dispanzerjev po predhodnem dogovoru. Sedaj so ogledi porodnišnice na voljo pod pogojem PCT. Par, ki bi nas želel spoznati, se zglasi na preventivni triaži. Najboljši je predhodni dogovor.

Tudi dojenju prijazna porodnišnica ste. Kaj pomeni ta naziv?

Še vedno smo ponosni na ta naziv in delamo vse, kar je v naši moči, da ga obdržimo. To pomeni dojenje na željo novorojenca, poučujemo bodoče in novopečene mamice o prednostih materinega mleka, izogibamo se uporabi cucljev in dud, …

Včasih veliko stresa za mamico predstavlja dejstvo, da ne more dojiti. Kaj svetujete takšnim mamicam?

Zavedamo se, da dojenje ni mačji kašelj. Opažamo, kako slabo so mamice pripravljene. Premalo je informacij, da dojenje zahteva čas, voljo in ogromno truda ter potrpežljivosti. Kot NPP mamice spodbujamo v dojenje in jih poskušamo opolnomočiti. Predvsem promoviramo vztrajnost pri dojenju. V primeru, da so težave prevelike, oziroma mamica nima želje po dojenju, si lahko mleko tudi izbrizga ali ponudimo adaptirano mleko.

Kakšne načine lajšanja bolečin lahko nudite porodnicam pred porodom?

Za lajšanje porodnih bolečin imamo različna farmakološka sredstva, remifentanil (ultiva) in dušikov oksidul, ki sta na voljo ves čas. Epiduralna analgezija pa je na voljo po predhodnem dogovoru z anesteziologom.

Kaj za vas pomeni dobra oskrba porodnice po porodu?

To pomeni tudi dobro oskrbo novorojenca. Stremimo k temu, da znajo mamice dobro skrbeti za novorojenca, za lastno nego, še posebej v primeru carskega reza ali šivov na perineju, da se zavedajo pomena počitka in ustrezne prehrane.

Iz kje prihajajo mamice, ki rodijo v Trbovljah?

Večina prihaja iz Zasavja, tu in tam pa tudi iz drugih občin.

Zaradi česa danes bodoča mamica izbere trboveljsko porodnišnico in ne katere druge?

Sigurno je bližina porodnišnice en vidik njihove izbire. Po drugi strani pa jim naš način dela omogoči, da spoznajo babice in zdravnike, ki jih bodo spremljali pri porodu in na poporodnem oddelku.

Kako preverjate zadovoljstvo vaših porodnic oz. mamic?

Njihovega zadovoljstva niti ne preverjamo usmerjeno. Dobimo pa veliko pozitivnih odzivov, zahval, nasmehov … in na koncu je res to tisto, kar šteje.

Kaj bi želeli sporočiti bodočim mamicam?

Pri nas so vedno dobrodošle, na voljo smo jim skoraj ves čas. Dostopni smo tudi preko FB strani (Porodnišnica Trbovlje) in elektronske pošte. Brez težav se lahko obrnejo na nas s konkretnimi vprašanji. Ni treba vseh odgovorov iskati preko svetovnega spleta. Predvsem pa naj se zavedajo, da je porod edinstvena in njihova lastna izkušnja.

Savus

Foto: Splošna bolnišnica Trbovlje


 

Prejšnji članekVabimo na Rudarski tek 2021!
Naslednji članekHišni ljubljenčki in zdravila