Urša in Barbara Haberl, članici Karate kluba Trbovlje, sta bili v začetku leta uvrščeni na seznam osmih slovenskih reprezentantov, ki jih je Karate zveza Slovenije posredovala Olimpijskemu komiteju Slovenije. To so slovenski kandidati za nastop na kvalifikacijskem turnirju v Parizu, kjer bi se v mesecu maju morala deliti zadnja prosta mesta za udeležbo na Olimpijskih igrah v Tokiu.

Urša in Barbara Haberl

Z rezultati v zadnjem obdobju sta se Urša in Barabara Haberl pričakovano uvrstili na seznam kandidatov, saj sta med drugim obe aktualni državni prvakinji tako pri mlajših članicah kot članicah in tudi ekipni članski državni prvakinji. Mlajša Urša nastopa v kategoriji do 50 kilogramov, starejša Barbara pa v eni težnosti kategoriji višje, do 55 kilogramov. Na olimpijskih igrah bodo pri karateju namesto petih težnostih kategorij na programu iger tri, združujejo se po dve najlažji in najtežji kategoriji, tako da bo na kvalifikacijskem turnirju lahko nastopila le ena izmed sester Haberl.

Zaradi prestavitve olimpijskih iger na leto 2021, je tudi Svetovna karate zveza prestavila kvalifikacijski turnir, katerega termin pa še ni točno določen. V Parizu si bodo vozovnico za Tokio priskrbeli prvi trije v posameznih težnostih kategorijah. Trenutno je za vse športnike situacija podobna, treningi se morajo izvajati z upoštevanjem navodil pristojnih organov. Prednost Urše in Barbare je v tem, da lahko izvajata treninge skupaj, kar je pri karateju še kako pomembno. Za program dela v tem obdobju usklajeno skrbijo klubski in reprezentančni trenerji.

»V Karate klubu Trbovlje verjamemo, da lahko v naslednjem letu, ko bomo praznovali 50 let karateja v Trbovljah, dosežemo dolgoletne želje in sanje milijone karateistov po vsem svetu, in sicer, da postanemo del olimpijske zgodbe,« so zapisali v sporočilu za javnost iz KK Trbovlje.

JS

Foto: arhiv KK Trbovlje