Glasbena šola Trbovlje letos praznuje 80 let svojega delovanja. V čast visoki obletnici bodo v četrtek, 16. maja, pripravili koncert, na katerem bodo nastopili orkestri Glasbene šole Trbovlje skupaj z zbori trboveljskih vzgojno-izobraževalnih zavodov.

Zgodovina Glasbene šole Trbovlje sega v trideseta leta 20. stoletja. Pobudo za ustanovitev glasbene šole v Trbovljah so dali že leta 1935, štiri leta kasneje pa so jo registrirali pri mladinskem pevskem zboru Slavček. Med drugo svetovno vojno je delovala pod Nemci v prostorih nekdanje hiralnice, na mestu, kjer danes stoji OŠ Trbovlje.

Odlok o ustanovitvi GŠ Trbovlje so prejeli leta 1945. Sprva je imela tri podružnice, zagorsko, hrastniško in radeško. Danes so to samostojne glasbene šole. Leta 1977 je GŠ Trbovlje dobila svoje prostore na Keršičevi cesti, kjer poteka pouk še danes.

Glasbena šola Trbovlje je v osemdesetih letih prejšnjega stoletja dobila dve pomembni priznanji: občinsko Prvojunijsko nagrado in odlikovanje republike Jugoslavije – Red zasluge za narod s srebrno zvezdo. V vseh letih obstoja so njihovi učenci nanizali lepo število uspehov, od najvišjih osvojenih mest na vseslovenskem tekmovanju TEMSIG do odličij na številnih drugih zasavskih, slovenskih, pa tudi mednarodnih tekmovanjih. Učenci se predstavljajo na javnih in internih nastopih in se pod mentorstvom sedemnajstih učiteljic in učiteljev kalijo v igranju inštrumentov, plesu in petju. Od leta 2002 šolo vodi Katja Mikula. GŠ Trbovlje sodeluje tudi z drugimi trboveljskimi ustanovami in kulturniki – skupaj s Knjižnico Toneta Seliškarja Trbovlje so konec aprila pripravili prireditev Beseda, ples, glasba, pevski zbor Prosavus pa se jima je februarja pridružil pri organizaciji prireditve Beseda, brana in peta.

Ob 80. obletnici šole je Irena Ivančič Lebar pripravila pregled zadnjih dvajsetih let njenega delovanja. Publikacija je bogata tudi s fotografijami, ki prikazujejo, kako se je šola z leti razvila v glasbeni hram, kot ga poznamo danes.

MD

Na naslovni fotografiji utrinek s prireditve Beseda, ples, glasba. Foto: Robert Ahlin