V Čečah se skozi vse leto odvijajo prireditve, ki povezujejo krajane, za kar skrbita prostovoljno gasilsko in prosvetno društvo.
Zgradili so ga sami

Prostovoljno gasilsko društvo Čeče letos obeležuje svojo 90-letnico. Dolga leta ga je vodil Darko Kovačec, ki se je gasilcem pridružil že kot pionirček, gasilca sta bila tudi njegov oče in brat, zdaj pa sta v društvu tudi vnuk in sin Boštjan Kovačec, aktualni predsednik PGD Čeče. Gasilci so bili dolgo časa edino gonilo dogajanja v kraju, povezovali so se s podružnično šolo, preden so jo ukinili in šolsko stavbo ob cerkvi podrli. Podrli pa so tudi stari gasilski dom, ki je bil komaj kaj večji od garaže, in ob njem leta 1997 slovesno odprli novega in prostornega, ki so ga več kot deset let gradili sami. »Ko smo začeli,« se spominja Darko Kovačec, »so krajani želeli, da je v njem tudi dvorana, sicer – so rekli – nam ne bodo pomagali. Skoraj vse smo storili sami, kmetje so nam darovali material, les, če se je tisti dan delalo, smo po službi zanemarili domače obveznosti in prišli pomagat.« Gasilski dom ima večnamensko, akustično dvorano, ki sprejme okrog 120 ljudi. V njej gostijo božično novoletni koncert z obdaritvijo najmlajših, gledališke predstave, druge nastopajoče, pa tudi srečanja trboveljske gasilske zveze. Na odru je za kuliso Nataša Kmet, tudi sama dolgoletna gasilka, naslikala panoramo Čeč. V domu je dovolj prostora za gasilska vozila in opremo, s katero so Čečani zadovoljni, klubsko sobo, v kateri hranijo številne pokale s tekmovanj, sejno sobo za krajevne sestanke, manjšo kuhinjo in tudi bife, ki je odprt od petka do nedelje, v njem pa štiri ure dnevno streže kar dežurni gasilec. Ob domu je asfaltirano športno igrišče.

Ljubiteljska kultura

Leta 1991 se je gasilcem pridružilo Prosvetno društvo Čeče, ki ga je vodila učiteljica Mihaela Mihovec, njeno delo zdaj nadaljuje Marija Pišek Bizjak. V okviru društva deluje pevski zbor Katarinski fantje, ki ga vodi Oskar Čamer. 15. decembra 1999 se je na Katarini v Čečah namreč porodila ideja, da bi nekaj fantov ustanovilo pevsko skupino. Od takrat naprej se pevci predstavljajo širom po Sloveniji, sodelujejo na raznih tekmovanjih, prireditvah in proslavah, povsod so dobrodošli in tudi uspešni. Vsak mesec se v kraju srečujejo tudi Lastovke, ki promovirajo medgeneracijsko druženje. S svojo zagnanostjo in izkušnjami s kulturnega področja prenašajo kulturni duh med mlajše krajane.

Člani prosvetnega in gasilskega društva se povezujejo pri organizaciji številnih prireditev, ki se odvijajo na Čečah. 3. junija letos bodo tako pripravili že 17. srečanje harmonikarjev osrednje Slovenije, na katerem posamezniki vseh starosti, skupine in harmonikarski orkestri predstavijo svoje delo in veselje do svojega inštrumenta. Število nastopajočih se iz leta v leto veča, dviguje se tudi kakovost nastopov.

Gasilci iz Čeč so edini v Trbovljah, ki vsako leto – če le vreme dopušča – pripravijo veselico. Ko so gradili dom, je ta trajala tudi dva dni, da so z izkupičkom lahko nabavljali gradbeni material. V društvu deluje več kot 120 članov. Zadovoljni so, ker jim že leta ni bilo treba gasiti – potrkajo na les – pri čemer pohvalijo dobro preventivno osveščenost svojih sokrajanov.

Žegnanje konj in traktorjev

Čečani odlično sodelujejo tudi s trboveljsko župnijo svetega Martina in pripravljajo maja blagoslov traktorjev in kmetijskih strojev za srečno delo, decembra pa blagoslov konj, ko k njim prijaše konjenica Konjeniškega društva Trbovlje. »V časih, ki so za marsikoga težki, nam takšni obredi, topla beseda, prijazen stisk roke in druženje veliko pomenijo,« pravi predsednik KS Čeče Franjo Bizjak. Ludvik Kupšek, ki kmetuje v Čečah, pa dodaja, da je blagoslov kmetijskih strojev za srečno delo še kako pomembno, saj je teren na mnogih koncih Čeč tako strm, da so kmetje pri delu nemalokrat tudi v smrtni nevarnosti.

Čeprav so aktivni člani društev zadovoljni z obiskom vseh prireditev, pa ugotavljajo, da se mladi in priseljenci premalo vključujejo v njihovo delo. »Naša želja je mlade motivirati in navdušiti za delo na področju ljubiteljske kulture, pomladiti naše društvo ter pridobiti nove ideje,« pravita zakonca Bizjak. »Tudi onadva sta se v Čeče priselila, vendar sta ena redkih, ki sta se tako aktivno vključila v naše delo,« pa dodaja Darko Kovačec, »tega smo zelo veseli. Vsi krajani so povabljeni, da se nam pridružijo, če že ne pri gasilcih pa v prosvetnem društvu.«

Tatjana Polanc Kolander

Članek je bil objavljen v majski številki Zasavskega tednika.

Prejšnji članekAli berete Zasavski tednik?
Naslednji članekPekarna in orehov nasad