Folklorna skupina Trbovlje bo v petek, 2 .junija, ob 18. uri v gledališki dvorani Delavskega doma Trbovlje praznovala 35 let svojega delovanja. V teh letih se je v folklorni skupini zamenjalo precej plesalk in plesalcev ter instrumentalistov. Vsak je prispeval svoj delež v kulturni mozaik Trbovelj in Zasavja.

Stkana prijateljstva

V teh letih so doživeli veliko lepega, stkali prijateljstva širom naše lepe domovine. Danes s ponosom gledajo nazaj na prehojeno pot. Kljub temu, da primanjkuje mladih, še vedno vztrajajo in se trudijo zaplesati in ohranjati ta del slovenske kulturne dediščine tudi v tem delu Slovenije, v zasavskem hribovju. »Vse kar delamo, delamo s spoštovanjem do preteklih časov in izročila naših prednikov. Ker je to dediščina našega naroda. Premalo se tega zavedamo in premalo smo ponosni na to. Dediščina preteklosti je naša dota za prihodnost. Zato ne pozabimo na svoje korenine, kajti brez korenin ne uspeva niti beseda in niti drevo,« pravi predsednica Folklorne skupine Trbovlje Joži Brečko.

Za jubilejni nastop so v goste povabili folklorno skupino Grifon iz Šempetra v Savinjski dolini. Vmesne vložke pa bodo zapolnili člani Gledališke skupine Svoboda iz Trbovelj.

Začetku folklorne skupine

»V začetku je skupino vodila Ema Zalezina. K sodelovanju je povabila plesalce iz srednješolskega kulturnega društva in tako se je začelo delovanje same skupine. Vseskozi imamo vaje na odru Delavskega doma,« pravi dolgoletna predsednica Folklorne skupine Joži Brečko.

Skupino sestavljajo člani iz vseh treh občin Hrastnika, Trbovelj in Zagorja, skoraj enakopravno. »Smo večinoma že starejši, razen godcev, ki so mlajši. To je tudi problem, pridobivanje mlajših plesalcev. Povprečna starost plesalcev je 50 let. Trenutno nas je v skupini malo čez  20, bilo pa nas je tudi že čez 30,« pravi Joži Brečko. Po njenem mnenju mlade zanima precej drugih stvari. Na vaških področjih po Sloveniji je še zanimanje za folkloro, na mestnih pa precej manj.

Pa so kdaj razmišljali, da bi ustanovili otroško skupino? Brečko: »Na osnovni šoli Tončke Čeč je delovala skupina, ampak samo nekaj let, potem pa otroci gredo. In se ne vključilo v našo skupino.«

Nastopi

Plešejo plese vseh slovenskih pokrajin. Med plesalci so najbolj priljubljeni še vedno gorenjski, ker so najbolj poskočni, mogoče kakšni štajerski. Ponašajo se z različnimi nošami. Nastopajo povsod, kamor ju povabijo. Plesali so celo v Nato bazi v Avianu. Bili so tudi na Madžarskem, v Franciji v pobratenih mestih, pred kratkim so bili na Hrvaškem v Gornji Stubici, največ pa nastopajo po Sloveniji.

Plešejo plese različnih slovenskih pokrajin. Obstaja kakšen značilen zasavski ples? Joži Brečko pravi: »Gospod Ramovž je tudi to raziskoval, pa niso nič našli. Tu so bili večinoma priseljenci iz Dolenjske in Štajerske in so s seboj prinesli njihove plese, polko, valček. Prav določenega posebnega plesa pa v Zasavju niso našli.« Tudi zasavske noši ni.

V 35 letih se je nabralo veliko nastopov. Pred korono so jih imeli 29 v enem letu, potem je padlo na 15, med korono 2, sedaj jih bomo imeli samo 10. V povprečju lahko rečemo, da imamo po 20 nastopov na leto. Torej se jih je v 35 letih nabralo okrog 700, veliko.

Po Franciji

Joži pravi, da ji je za vedno ostalo v spominu enotedensko vandranje po Franciji: »Sallaumines, Montigny. To je nekaj nepozabnega. Starejši ljudje imajo domotožje in svojo pripadnost domovini, od koder so odšli v Francijo. Počutijo se še Slovenci, a njihovi potomci pa ne več. Bili smo deležni izjemnega gostoljubja.«

Pred osamosvojitvijo so v skupini plesali tudi srbske plese, zdaj jih kdaj zaplešejo bolj za dušo. Sodelujejo pa s srbsko folklorno skupino v Hrastniku. Dobro sodelujejo tudi z drugimi skupinami po Sloveniji. Vabijo jih na nastope npr. v Postojno, v Koper, v druge kraje.

Jubilejni koncert

Za jubilejni koncert so pripravili folklorno popotovanje po Sloveniji. »Predstavili bomo različne pokrajine, plese in pa tudi kakšno prigodo iz teh krajev. Odšli bomo na Dolenjsko, kjer so ti grički pa vinska trta, pa naprej v Belo krajino, pa na Koroško, pod Pohorje in Savinjsko dolino,« je zaključila pogovor Joži Brečko.

MP

Foto: FS Trbovlje, MP