Bliža se poletni čas in z njim čas dopustov ter počitnic. Preživljali ga bomo na prostem, v hribih, na morju ali ob bazenu. Ker smo ravno v poletnih mesecih najbolj izpostavljeni UV sevanju, je pomembno, da poskrbimo za ustrezno zaščito pred soncem. Prav posebno pozornost je treba nameniti zaščiti dojenčkov in otrok.

Koža dojenčkov in malčkov se po strukturi in obrambni funkciji razlikuje od kože odraslih. Zunanja plast kože je tanjša, manj hidrirana, njena obrambna funkcija je v primerjavi z odraslimi okrnjena. Bolj je dovzetna za fizikalne vplive, morebitne škodljive snovi prodirajo v globlje plasti kože. Otroška koža prav tako vsebuje manj melanina in je zato še bolj občutljiva za škodljive učinke UV žarkov.

Pomembno je, da aktivnosti na prostem organiziramo do 10. ure dopoldne ali po 17. uri, ko je moč UV sevanja najmanjša. Dojenčkov namerno ne izpostavljamo soncu. Na otroški voziček namestimo zaščito pred soncem z visoko UV zaščito. Na plaži poiščemo senco ali si jo ustvarimo z uporabo senčnika. Skrbimo za zadosten vnos tekočine.

Oblačila za igro na prostem naj bodo lahka, gosto tkana in ne presvetla. Otroci naj nosijo pokrivala z UV zaščito, ki ščitijo tudi vrat in ušesa. Izberemo kvalitetna sončna očala, ki nudijo 99-100 % zaščito pred UV žarki.

Zelo dobra izbira za zaščito otrok na morju ali bazenu so kopalke z visoko UV zaščito. Kopalke z UV zaščito 50 absorbirajo kar 98 % škodljivih UVA in UVB žarkov. Zaščita za razliko od zaščitnih sredstev za kožo s časom ne pada in otroka ščiti ves čas, dokler jih nosi.

Med zaščitnimi sredstvi za kožo izberemo izdelek z visokim zaščitnim faktorjem ZF 30 ali 50, primeren starosti našega otroka. Pri otrocih nagnjenih k atopiji izberemo dermatološko preizkušen izdelek, primeren za njihovo še posebej občutljivo kožo. Pri tem moramo biti pozorni na zadosten nanos in da ne izpustimo nobenega mesta na koži. Ker pršila težje nanesemo v ustrezni količini, so boljša izbira losjoni ali kreme. Namazati se je treba 20-30 min pred izpostavitvijo soncu, nanos pa vsaki 2 uri ponavljati ali še bolj pogosto ob kopanju, brisanju in potenju. Nekateri izdelki omogočajo nanos na mokro kožo, kar je za otroke po kopanju posebej praktično.

Katja Vrtačnik

Zasavske lekarne Trbovlje