Javni zavod za kulturo, šport, mladino in turizem, KRC Hrastnik, se je v letošnjem letu s 1. majem 2021 pridružil šestim Europe Direct točkam po Sloveniji. Postali so partnerska organizacija Evropske komisije v Sloveniji z novo točko za obdobje od 2021-2025.

Naloga teh točk je prebivalcem nuditi informacije o Evropski uniji, o pravicah in priložnostih, ki jim jih omogoča kot državljanom EU. Na točkah bodo na voljo uradne publikacije EU institucij, še več informacij pa bo na voljo tudi na številnih dogodkih in aktivnostih, ki jih bodo pripravili tekom leta.

Sedež točke Europe Direct Zasavje bo v prostorih Mladinskega centra Hrastnik, od koder bodo pokrivali celotno Zasavje. S 1. majem 2021 je začelo po vsej EU delovati 424 točk Europe Direct. Točke bodo odgovarjale na vprašanja o EU v živo, po spletu ali po telefonu. Njihove storitve bodo brezplačne.

V Sloveniji bo dejavnih 6 točk v Kopru, Novem mestu, Hrastniku, Celju, Mariboru in Murski Soboti. Lokalnemu prebivalstvu bodo tudi v manjših krajih skušali približati politike in vrednote EU ter ga seznanjati z aktualnim dogajanjem EU, denimo na področju boja proti COVID-19, spodbujanja okrevanja s svežnjem NextGenerationEU ter področju zelene in digitalne preobrazbe evropske družbe in gospodarstva. Z informacijami bodo posameznikom, podjetjem in organizacijam pomagali tudi prek povezovanja z drugimi mrežami EU, ki delujejo v Sloveniji.

»Točke Europe Direct so pomemben most med Brusljem in lokalnim okoljem, ki prebivalcem pomagajo bolje spoznati EU ter izkoristiti pravice in priložnosti, ki jih EU ponuja,« pravi vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Jerneja Jug Jerše. »Veselim se že, da bom sodelovala na dogodkih po Sloveniji, prisluhnila mnenjem in predlogom občanov in da bomo soustvarjali  prihodnost Evrope.«

Točke bodo prirejale dogodke in sodelovale na lokalnih prireditvah. Po šolah bodo izvajale interaktivne predstavitve o EU in priložnostih EU za mlade.  Pomembno vlogo bodo imele pri spodbujanju dialoga in participativnih dogodkov, kot je konferenca o prihodnosti Evrope. Lokalne medije bodo obveščale o aktualnih evropskih vsebinah, zanimivih za lokalno okolje. Obenem bodo Evropski komisiji pomagale spremljati odziv na evropske politike v regijah.

Savus

Foto: arhiv Savus

Prejšnji članekVabilo v svet glasbe
Naslednji članekRekord: nevarni odpadki