V nenavadnih časih, kot je ta, v katerem živimo ta trenutek, skrb za okolje pogosto odrinemo na stranski tir. A tako varovanje zdravja kot varovanje okolja pravzaprav služita istemu cilju – da bomo lahko še dolgo zdravi živeli na zdravem planetu. Ne more vsakdo zmanjšati svojega okoljskega vpliva na ničlo. Prav vsakdo pa lahko z upoštevanjem šestih preprostih nasvetov prispeva svoj košček v mozaik okolju prijaznega življenja.

  1. Ugašajte luči, ko vas ni v prostoru. Če imate to možnost, zamenjajte žarnice z varčnimi.
  2. Ločujte odpadke. Veliko več bomo sicer dosegli, če se bomo, da proizvedemo čimmanj odpadkov, vendar je ločevanje ravno tako pomembno.
  3. Popišite/porišite obe strani papirja. V času izolacije se bo najbrž v marsikomu prebudil skriti umetnik. Naj gre za portret, sonet ali preprost nakupovalni seznam, vedno uporabite obe strani lista papirja, preden sežete po novem.
  4. Ponoči ugasnite računalnik. Danes na to pogosto kar pozabimo, saj smo se že navadili tihega brnenja naših najljubših elektronskih pripomočkov za krajšanje časa. Vendar prižgan računalnik ponoči po nepotrebnem porablja energijo. Privoščite mu nekaj uric nočnega počitka.
  5. Zaprite vodo, ko si milite roke. V času epidemije verjetno roke umivamo veliko pogosteje kot sicer. Upoštevajoč podatek, da v šestih sekundah iz pipe priteče liter vode, lahko sklenemo, da to še posebej v tem času pomeni ogromne količine vode, ki se “izgubijo” v odtoku, tačas, ko si milimo roke. Vodo zato med miljenjem zapirajte.
  6. Uporabite ostanke hrane. Z upoštevanjem tega nasveta boste storili tudi nekaj koristnega za svoje zdravje in zdravje drugih, saj boste manj pogosto hodili v trgovino. Ostanke prejšnjega obroka pojejte v naslednjem ali pa prebudite svojo ustvarjalnost in iz njih ustvarite nekaj novega.

MD