Na sprejemu za Darka Jorgića se je v torek, 23. avgusta, v Hrastniku zbralo ogromno športnih navdušencev. Zaradi zanimivih gostov je bilo tudi veliko priložnosti za različne pogovore. Naslednji v vrsti je pogovor z enim od legend slovenskega namiznega tenisa Edvardom Veckom.

Edvard, kako ste spremljali to evropsko prvenstvo in Darkov uspeh?

Zelo pozorno, vsak dan sem gledal tekmovanje od začetka do konca, kadar je igral Darko, pa sploh. Edino sem bil razočaran, ko so namesto Darkovega nastopa prenašali gorsko tekmo moških.

Kakšna je bila njegova igra?

Njegova igra je bila zelo napadalna, agresivna. Včasih preveč agresivna, moral bi malo žogo obdržati v igri, vsak dvakrat, trikrat. Se je pa videla želja za zmago. Žal ni zadel vsega, po navadi zadane več. Prišel je v finale, kar je velik uspeh za Darka, namizni tenis in Slovenijo.

Kako lahko vpliva takšen uspeh na namizni tenis v Sloveniji?

Ja, tak uspeh pomeni veliko. Saj smo bili včasih tudi evropski prvaki, ampak se takrat tega ni preveč pokazalo. Sedaj pa televizija pokaže ogromno, namizni tenis s prenosi in uspehi veliko pridobi. O Darku so veliko pisali tudi v časopisih, veliko se je govorilo po radiu. Vse to bo vzpodbuda, da bodo ljudje vse več igrali ping pong.

Ali ste ob njegovih uspehih podoživljali svoje evropske medalje?

Ja sigurno, vsak ima svoje trenutke, tako sem jih imel tudi jaz. Takrat sem bil mlajši, sedanjih Darkovih let. Svojo prve zlato evropsko medaljo sem osvojil na evropskem prvenstvu v Berlinu v Zvezni republiki Nemčiji, ko smo bili prvi z ekipo. To je bilo leta 1962, s Korpo sem takrat osvojil še srebro med pari. To se ne pozabi.

Kaj napovedujete Darku Jorgiću?

Mislim, da ima vse možnosti, da še napreduje. Mora se naučiti, da ne more biti vedno v formi, naučiti se mora zmagovat tudi takrat, ko igra slabše. Zato pa imaš taktiko. V formi si enkrat, dvakrat na leto, vse ostalo pa je priprava na cilj, ki ga hočeš doseči.

Savus

Foto: arhiv Savus