Osveščanje ljudi o sladkorni bolezni je osnovna naloga 39-ih društev diabetikov v Sloveniji. V Trbovljah to nalogo opravlja Društvo diabetikov Trbovlje, ki letos praznuje 50 let obstoja.

V 50 letih je bilo v društvu veliko sprememb, dogodkov in oseb, ki so društvo gradile in pripeljale do današnjega dne. Društvo je raslo in napredovalo: od tistih prvih druženj, ko člani niso imeli svojega prostora, do prvih predavanj, pisarne v rudniškem gasilskem domu, do programa z zdravstvenimi vsebinami, ki ga izvajamo še danes. Predavanja, meritve sladkorja, športne aktivnosti, okrevanje v zdraviliščih, medsebojna opora in druženje so naše osnovne dejavnosti. Vse to vodimo prostovoljci, ki skupaj s stroko in novimi spoznanji o diabetesu skrbimo za dobro naših članov. Sedež imamo v centru mesta na Ulici 1. junija 4.

Kot odziv na izjemen porast števila sladkornih bolnikov po celem svetu 14. novembra obeležujemo svetovni dan sladkorne bolezni. Z različnimi aktivnostmi  seznanjamo o sladkorni bolezni, ki predstavlja veliko grožnjo za zdravje ter zdravem načinu življenja, da bi se bolezni izognili. Ta dan je posvečen rojstvu sira Fredericka Bantinga, ki je skupaj s Charlesom Bestom v letu 1921 odkril inzulin, eno leto kasneje – pred 100 leti  – pa so ga preizkusili na človeku. Tako prvič v zgodovini sladkorna bolezen tipa 1 ni več pomenila smrtne obsodbe. Osebe, ki prejemajo inzulin, živijo normalno, in ne le to – kvalitetno življenje. Znak 14. novembra je logotip modri krog in eden od odzivov je tudi osvetlitev objektov v tem času v modro. Temu smo se tudi letos pridružili v Trbovljah: Občina Trbovlje, lekarni na Rudarski cesti in v centru, Delavski dom in Osnovna šola Tončke Čeč so žareli modro.

Oba praznika smo obeležili s proslavo, o kateri si lahko preberete v prispevku o proslavi Društva diabetikov Trbovlje.

Cvetka Kozmus

Foto: arhiv društva