nedelja, 16 junija, 2024

Iz te kategorije

Dr. Gržan o osebnosti in še čem

V okviru projekta Gradimo VIP Zasavje je v ponedeljek, 7. septembra, v sodelovanju s slovenskim društvom Hospic na dvorišču VDC potekal prvi Hospickafe v Zasavju. Gost je bil dr. Karel Gržan.

Gost prvega zasavskega Hospickafeja je bil pater dr. Karel Gržan. Na srečanju so odkrivali, kako pomembno je, da smo »od vdiha do izdiha polnovredni v izvirnosti svoje osebnosti« in da to dopustimo tudi drugim, jih pri tem kot dobra družba podpiramo. »Niso polnovredni le posamezniki, ki so uspešni po racionalni inteligenci. Vsak človek je lahko uspešen po širokem spektru njemu lastnih inteligenc. IQ je nadpovrečno razvit le pri 2% populacije. Obstajajo pa tudi čustvena, duhovna, socialna, estetska, praktična, intuitivna … veliko drugih inteligenc, katere sodobni človek pozablja in jih zanemarja,« pravi pater Gržan.

Pomembno je spoznanje, da je vsak človek edinstven in vreden spoštovanja. Na žalost nas sistem, družba, sili v to, da večina postane »ubogljiva, ponižna« ovca, ki jo je strah vsega kar štrli iz povprečja. A pomembno je, da vsak človek ohranja svojo (p)osebnost, svoj Jaz in v konsenzu, uglašenostjo, z ostalimi Jaz-i uresničuje cilje tako, da se na koncu vsi čutimo vredni, da smo vsi zmagovalci na naši poti na tem Svetu, ki ji rečemo Življenje.

Dr. Gržan je poudaril, da beseda izobraževanje vsebuje v sebi besedo obraz, kar pomeni, da bi vsako izobraževanje, tudi cel izobraževalni sistem moral temeljiti na individualnosti, enkratnosti vsakega otroka, učenca. Da bi vzpodbujal ali vsaj dopuščal kreativnost, izražanje zgoraj navedenih talentov, ohranjanje otroka v sebi, ne pa oblikoval kalupe, frustracije, vzbujal strah, stres že od majhnih nog dalje.

Pomembno je, da mirno govorimo na glas o vsem, kar je potrebno spremeniti, da bomo postali dobra slovenska družba. Vsak lahko stori največ, če začne pri sebi. Z dejanji, pogumom, podporo ostalim ljudem, začnimo štrleti iz povprečja in dajajmo zgled drugim. Ozavestimo, da Človek potrebuje Človeka za sodelovanje, bližino, ne za tekmovanje.

»S sodelovanjem s slovenskim društvom Hospic bomo v VDC nadaljevali in kmalu pripravili naslednji Hospickafe v zasavski VDC. Pomembno je, da tudi smrt detabuiziramo, sprejmemo kot del našega vsakdana in se naučimo ljudem stati ob strani, ko nas potrebujejo. Skupaj zgradimo VIP Zasavje, VIP Slovenijo, VIP Svet. Vključeni, inovativni, povezani, v izvirnosti posameznikove (P)osebnosti,« pravi direktorica VDC dr. Špela Režun.

Direktorica VDC dr. Špela Režun se je zahvalila članom sveta zavoda (Darja Zupan, Bojana Vittori Zor, Marta Klopčič, Adisa Mujčinović, Jože Ranzinger, Dunja Kodrman, Mitja Cizej) za dobro sodelovanje v mandatu 2016 – 2020, ki se 14. septembra izteče. V času tega mandata je nastal tudi projekt VIP Zasavje. Izrazila je upanje, da se bo uspešno sodelovanje, za uresničitev razvojnega programa VIP VDC za človeka in naravo (Vključeno, Inovativno, Povezano, Vztrajno Dosegamo Cilje za dobro človeka in narave), nadaljevalo tudi z novimi člani sveta zavoda, ki imajo konstitutivno sejo 15. 9. 2020.

Savus

Foto: Domen Pociecha in Špela Režun

Isti avtor