Etnološka zbirka Ključevšek

V vasi Počakovo na nadmorski višini 470 metrov leži kmetija Ključevškovih, po domače pri Gregorju. Na kmetiji se ukvarjajo z živinorejo, lahko pa se pohvalijo tudi z bogato etnološko zbirko. To so odprli za javnost po letih sistematičnega zbiranja kmetijskega orodja in uporabnih predmetov, ki so jih uporabljali naši predniki. Več kot 1400 eksponatov je na ogled v prenovljenem gospodarskem poslopju.

Oglarjenje

Oglarjenje je marsikateri radeški kmetiji predstavljalo edini vir zaslužka. Danes je to že skoraj izginula dejavnost, ki pa jo še vedno ohranja peščica navdušencev. Ti svoje znanje delijo tudi z obiskovalci, ki lahko preživijo noč z oglarji, si ogledajo tradicionalen način priprave kope in pridobivanja oglja. V času kuhanja kope so organizirani tudi različni spremljevalni dogodki. Na kurišču si lahko obiskovalci pripravijo večerjo, prisluhnejo pa tudi ljudskim pripovedkam ali z ogljem rišejo.

Ostrovrharjeve vinske gorice

V bližini svibanskega gradu so vino začeli pridelovati že vitezi Ostrovrharji. S trto so zasadili nižje ležeča pobočja, čas pa je pokazal, da so razmere vinogradništvu res naklonjene. Dejavnost se je ohranila vse do današnjih dni, samorodnico pa so vmes zamenjali z drugimi vrstami trt. Posebnost Ostrovrharjevih vinskih goric je, da se nahajajo v najsevernejšem območju dolenjskega vinorodnega okoliša, v zavetju zasavskega Kuma. V goricah so še danes vidni ostanki zidov stare Ostrovrharjeve zidanice. Sprehajalci, ki se napotijo po edinstvenih Ostrovrharjevih vinogradih, si lahko v stari viteški zidanici privoščijo kozarec rujnega.

V družbi Arnik

Ob vznožju Grajskega hriba, na katerem so še danes vidne ostaline gradu Ostrovrharjev, varno gnezdi vasica Svibno. Nahaja se v idiličnem podeželskem okolju, daleč naokoli pa je znana po prijaznih in gostoljubnih domačinih, ki obiskovalce sprejmejo z dobro voljo in jim pokažejo delček svoje bogate tradicije. Za topel sprejem poskrbijo članice Aktiva kmečkih žena Arnika, ki obiskovalce rade postrežejo z domačimi dobrotami in jabolčnikom ter se predstavijo s prav posebnim skečem. Pogostitvi sledi predstavitev lično urejene vasi Svibno, obisk cerkve sv. Križa, po želji pa tudi zanimivosti ob vinski cesti v Zagradu, Jeračeve smreke ter še ohranjenega rastišča arnike na Magolniku.

Promocijska objava