četrtek, 25 aprila, 2024

Iz te kategorije

Dončič na festivalu flavtistov

»Za nami je izjemno uspešen Festival flavtistov Slovenije, nad katerim so bili navdušeni tako umetniki, ki so nastopili na odlično obiskanih koncertih in delavnicah, kot obiskovalci, ki so tokrat prišli v Zagorje v največjem številu doslej,« je bila po festivalu zadovoljna šefica organizacijskega odbora Metka Podpečan.

Tokrat so v Zagorju pripravili že 13. festival. Na njem so sodelovali izjemni flavtisti iz vsega sveta. Po video povezavi sta bila udeležencem na voljo sir James in lady Jeanne Galway iz Irske in ZDA. Umetniški vodja festivala Matej Zupan (profesor na Akademiji za glasbo v Ljubljani) je Jamesa Galwaya pred leti, ko je ta koncertriral v Zagorju, označil za Lionela Messija med flavtisti. »Če je Galway Messi, pa je Emmanuel Pahud, ki je letos nastopil v Zagorju, Luka Dončić,« se je nasmehnila ob tej omembi ravnateljica GŠ Zagorje, ki organizira festival, Metka Podpečan.

Karizmatični Emmanuel Pahud (Francija – Švica) je prišel na koncert zaradi zamude letala direktno iz letališča v Grazu in požel stoječe ovacije. Kar 450 udeležencev koncertov in delavnic (tudi to je rekord) je bilo navdušenih tudi nad drugimi umetniki, ki so nastopili na zagorskem odru. Koncertrirali so Walter Auer (Avstrija), Adam Walker (Anglija), Mario Bruno (Italija), Szabolcs Szilagyi (Madžarska), Wouter Kellerman (Južna Afrika), Julij Cheung (ZDA). Zelo čustven je bil Im memoriam koncert učencev profesorja flavte na Glasbeni akademiji Ljubljana Fedje Rupla, ki se je poslovil v lanskem letu. Pa tudi koncert Orkestra flavt Glasbene šole Zagorje pod vodstvom Nataše Burger je vedno zanimiva glasbena izkušnja. Še enega nastopajočega je treba omeniti. Izjemen pianist iz Italije Amadeo Salvato že leta prihaja na festival kot korepetitor in tudi letos je na koncertih spremljal nekaj vrhunskih flavtistov.

Priprava in izvedba festivala je izjemen organizacijski podvig. Zanj skrbi uigrana ekipa Glasbene šole Zagorje in ekipa KC Delavski dom Zagorje. Tudi na tokratnem festivalu so pripravili stojnice, na katerih se je predstavilo 12 proizvajalcev flavt iz vsega sveta. Po festivalu so organizatorji prejeli veliko pohval strokovne javnosti, predvsem v tujini pa je festival odmeval kot eno največjih in najbolj kvalitetnih srečanj flavtistov na svetovni ravni.

»V Zagorju so bili med drugim gostje izjemni flavtisti iz berlinske in dunajske filharmonije, londonskega simfoničnega orkestra in nosilec gramyja iz Južne Afrike,« je oukviril pomen zagorskega festivala umetniški vodja Matej Zupan.

MP

Foto: Nejc Fon


 

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor