Na povabilo Zveze slovenskih častnikov (ZSČ) so se člani Občinskega združenja slovenskih častnikov (OZSČ) Zagorje ob Savi v soboto, 17. septembra, udeležili vseslovenskega srečanja veteranov in častnikov, ki ga je organizirala Mestna občina Velenje v sodelovanju z Zvezo veteranov vojne za Slovenijo, Združenjem Sever in Zvezo slovenskih častnikov Slovenije. Člani OZSČ Zagorje so po srečanju obiskali tudi Spominski center 1991 v velenjskem muzeju.

Najprej je vse prisotne pozdravil župan Mestne občine Velenje Peter Dermol, slavnostni govorniki pa so bili predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo Ladislav Lipič, predsednik Zveze policijskih veteranskih društev Sever dr. Tomaž Čas in podpredsednik Zveze slovenskih častnikov Bojan Šoper.

Po uradni slovesnosti se je pričelo družabno srečanje z ansamblom Veseli svatje, obiskovalci pa smo se lahko podprli z golažem in z napitki po izbiri. Nekaj naših članov se je pomerilo v lokostrelstvu, kjer smo srečali tudi nekdanjega predsednika Zveze dr. Alojza Štajnerja, s katerim smo z veseljem tudi malo pokramljali.

Po končanem srečanju veteranov in častnikov smo se odpeljali do Spominskega centra 1991 v Muzeju Velenje. Ta je svoja vrata odprl šele leta 2018, zasnovan pa je večplastno in obiskovalcem na poljuden način predstavlja dogodke in procese, povezane z osamosvajanjem Slovenije s poudarkom na dogajanju v Šaleški in Zgornje Savinjski dolini, ki sta v tem času tvorili enotno vojaško območje.

Tudi s to predstavitvijo smo bili zelo zadovoljni, ker se je tematsko dotikala vseh prisotnih in smo se odločili, da v prihodnosti še ostalim članom predstavimo ta del velenjskega muzeja.

Gregor Pilpah

Foto: H. Palčič, F. Lekše, G. Pilpah