Uroš Ržišnik ustvarja glasbo, ki je močno povezana s knapovsko tradicijo. Kar nekaj njegovih pesmi opeva knapovščino. Na rudarstvo je močno navezan. Mladost je preživljal v Kisovcu. V zagorskem rudniku je nekaj časa služil težek knapovski kruh.

Sedaj ljubiteljsko piše pesmi, velikokrat so rime posvečene nekdanjemu knapovskemu življenju v Zasavju. Na sobotnem jamatlonu v Zasavju bo zanimiv pevec Uroš Ržišnik predstavil nekaj pesmi na zanimivem in samosvojem knapovskem koncertu.

Danes pa predstavljamo njegovo novo pesem Domov. »Pesem sem napisal kmalu po izgubi svoje matere! Spominja me na otroške dni, ko je bila moja družina še v celoti. Sedaj sem ostal le še jaz, pravi Uroš Ržišnik. In dodal: »Tudi, če ne živim več v Zasavju, ostajam močno navezan nanj. Vedno, ko se spuščam po trojanskem klancu v zagorsko dolino, vem, da se vračam v svoj pravi dom.«

Besedilo za pesem Domov je napisal Ržišnik, ki jo tudi izvaja. Glasbo pa je napisal Sergej Škofljanec Njegov je tudi aranžma. Škofljanec vedno rad poudari, da je Trboveljčan, ki je sicer roker po duši in ima glasbo neizmerno rad. Med drugim je soustvarjal v zasedbah Requiem in San Di Ego. Steel kitaro je na posnetku zaigral Sevničan Zoran Košir.

MP

Foto: osebni arhiv