Na predvečer slovenskega kulturnega praznika so pripravili v Trbovljah osrednjo občinsko slovesnost, na kateri so podelili najvišje občinsko kulturno priznanje, nagrado Tončke Čeč za izjemne posamezne kulturne in umetniške dosežke v občini in zunaj nje, ki prispevajo k uveljavitvi in ugledu občine. Prejel jo je gledališčnik David Lindič.

V obrazložitvi nagrade so zapisali: »Prejemnik nagrade Tončke Čeč za leto 2023 David Lindič je v svojem skoraj 30 letnem delovanju v Mladinskem gledališču Svoboda pustil velik pečat.  Najprej kot igralec, čez leta pa se je preizkusil v vseh možnih vlogah, ki jih gledališče premore. Prav nobene čevlje mu ni težko obuti. Premikanje scene, lučkarstvo, oblikovanje zvoka, režija, vzdrževanje.

Moč njegove predanosti gledališču so prvič zaznali leta 1997, ko so luč sveta premierno ugledali Štilčki, t.i. zasavski oskarji. Prav pri Štilčkih je zablestel njegov smisel za humor, nore ideje, ki nasmejejo občinstvo, ter njegov smisel za to, kako skozi satiro nastaviti ogledalo družbi.

Leta 2010 se je prvič preizkusil v mentorski vlogi in pod svoja krila prevzel otroško gledališko skupino. Svojo odprtost in pripravljenost za sodelovanje je pokazal tudi pri projektih Mladinskega centra Trbovlje (danes ZMŠT), kjer je v vlogi mentorja prostovoljkam iz tujine predstavil trboveljsko gledališče.

Zadnjih devet let opravlja vlogo predsednika Kulturnega društva Svoboda Trbovlje. Vsak dan opravlja različna opravila v Svobodi in za Svobodo, naj bodo dobri ali težki časi, kljub oviram z novimi idejami in akcijami ter s pomočjo ekipe poišče in zariše pot naprej. Brez Davida Lindiča Svoboda danes ne bi bila to, kar je.«

Savus

Foto: Matjaž Kirn