Današnja sobota bo v Zasavju bolj mirna. V Hrastniku bo sicer raztural Mare Čare, zvečer pa košarkarji. V Zagorju se obeta dolg dan video igric, pa na kino ne pozabite. Naredite si dan …

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Sobota, 11. februar 2023


Vreme

Danes bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Najvišje dnevne temperature bodo od 4 do 8 °C.

V nedeljo bo sprva zmerno do pretežno oblačno, sredi dneva se bo v zahodni polovici Slovenije zjasnilo. V ponedeljek bo pretežno jasno, zjutraj in dopoldne bo po nižinah v notranjosti nekaj nizke oblačnosti. V torek bo pretežno jasno.


Zapore cest

Zaradi izgradnje galerije Šklendrovec bo od danes do 10. februarja od 7. do 19. ure veljala popolna zapora državne ceste Litija – Zagorje pri naselju Renke. Od 18. februarja pa vse do 2. septembra letos pa bo vsako soboto med 7.30 in 13.30 uro prav tako veljala popolna zapora omenjene ceste.

Na cesti Izlake – Trojane je do 15. marca na Izlakah oviran promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Kisovcu promet do 31. maja 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje krožišča in kolesarske steze.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Hrastnik – Šmarjeta je do 30. junija 2023 na odseku Dol pri Hrastniku – Marno pod Marnim urejen izmenično enosmerni promet, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Hrastnik – Radeče je pri Podkraju popolna zapora ceste zaradi plazu.

Cesta Hrastnik-Ojstro-Trbovlje je zaprta za promet zaradi posodobitve. Popolna zapora bo veljala do marca 2023.


Preskrba z vodo

Danes in jutri ni napovedanih izklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes in jutri ni napovedanih izklopov električne energije.


Prireditve

Počitniške dejavnosti

Mladinski center Hrastnik v okviru počitniških dejavnosti danes organizira pravljično soboto. Za zabavo v prostorih MCH bo poskrbeli čarodej Mare Čare. Pravljična sobota se prične ob 10. uri.


Košarka

Hrastnik – Krško

V športni dvorani na Logu bo danes ob 19. uri košarkarska tekma 3. SKL med ekipama KK Hrastnik in KK Krško.


MC ZoS

Lan party

V Mladinskem centru Zagorje ob Savi se bo danes predvidoma (ali pa tudi ne) ob 10. uri pričel LAN party. Trajal bo še v nedeljo. V MC ZoS so pripravljani! Udeležba je brezplačna, rabiš pa svoj računalnik. Za kaj gre? Za marsikaj. Igrali boste lahko različne igre. Na preteklih LAN-ih so največ igrali: Overwatch 2, COD: Warzone, Company of Heroes 2, Rocket League, različne večigralske konzolne igre …

S seboj rabite osebni računalnik ter ekran ali prenosnik, internetni kabel (vsaj 3m, raje več), tipkovnico, miško, napajalne kable, slušalke, kontroler (X-box ali podobno) za Co-op igre na projektorju (priporočeno). Za električne podaljške in razdelilce bo poskrbljeno. Hrano in pijačo si vsak udeleženec priskrbi sam (alkoholne pijače niso dovoljene). Na voljo je tudi manjša kuhinja za kuhanje. V prostorih MC ZoS bo možno tudi prestati, opremite se s splano vrečo ali odejo. Blazine in spalne podloge so na voljo.


Delavski dom Trbovlje

Jože Potokar Cvrčo: Retrospektiva

V galeriji DDT je odprta razstava Jožeta Potokarja – Cvrča Retrospektiva. Retrospektivna razstava prinaša pogled na bogato umetniško pot trboveljskega rojaka Jožeta Potokarja – Cvrča. Njegov umetniški izraz je močno zaznamovala poklicna pot rudarja, kar se vidi iz številnih njegovih del, za katere je navdih poiskal v domačem, »knapovskem« okolju. Preizkuša se v številnih likovnih tehnikah, širom po Sloveniji pa je znan kot izjemen risar in grafik. V zadnjih letih ogromno časa posveča tudi mentorstvu in prenaša svoje bogato znanje in izkušnje na naslednji rod umetnikov. Njegov opus sestavljajo motivi krajin, ženskih aktov in portretov. Še posebej je izpostavljen motiv črne kuhinje in živali, najbolj njemu tako ljubih konjev. V motive subtilno vnaša pretanjene občutke in zaznave, da jih lahko obiskovalec brez težav prepozna in ponotranji. Razstava bo na ogled do 26. februarja.


Zasavske knjižnice

Ob sobotah je knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 7.30 do 12.30 ure, Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah od 8. do 13. ure in Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju od 7.30 do 12.30 ure.


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Razstava Vodišek

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju je v januarju odprta razstava likovnih del članice skupine LIKI Vide Vodišek.


Knjižnica Mileta Klopčiča Kisovec

Razstava Ojsteršek

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Kisovcu je v januarju odprta razstava likovnih del članice skupine LIKI Lidije Ojsteršek.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 12. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Delavski dom Zagorje – kino

Posvetitev

ob 19. uri

Ameriška grozljivka, režija Christopher Smith, igrajo Jena Malone, Danny Huston, Janet Suzman, Ian Pirie, …

Mlado zdravnico Grace po domnevnem samomoru njenega brata duhovnika pokličejo v oddaljen samostan na Škotskem. Ker ne zaupa poročilu cerkve, poskuša Grace s pomočjo vatikanskega duhovnika patra Romera ugotoviti, kaj se je v resnici zgodilo. Ko raziskuje samostanske grobnice ter divje pečine in vetrovne plaže v bližini, ne odkrije le umora in svetoskrunstva, temveč vznemirljivo resnico o lastni preteklosti, ki na površje prinese dolgo zakopano travmo.


Delavski dom Trbovlje – kino

100% volk

ob 17. uri

Animirani film (Avstralija, Belgija), režija Alex Stadermann.

Freddy Lupin je popolnoma običajen štirinajstletnik … le da ni več niti navaden niti “fant”. Še vedno je star štirinajst let … in je tudi volkodlak! No, volkodlak še bo.

Zgodba 100% volk v ospredje postavi Freddyja, dediča ponosne družinske linije volkodlakov. Prepričan, da bo postal najbolj strašen volkodlak vseh časov, je Freddy šokiran, ko se na njegov 14. rojstni dan po njegovem prvem »boju« spremeni v divjega … pudlja. Freddy ima čas do naslednje polne lune, da starešinam tropa dokaže, da ima pravo volčje srce, sicer tvega, da ga bodo za vedno izgnali iz tropa. Premagati mora svojo roza in puhasto zunanjost, da dokaže, da je še vedno 100-odstotni volk. Film je sinhroniziran v slovenščino.

 


Tár

ob 19. uri

Ameriška glasbena drama, izvirni naslov Tár (2022), režija in scenarij Todd Field, igrajo Cate Blanchett, Noémie Merlant, Nina Hoss, Sophie Kauer, Julian Glover, Allan Corduner, Mark Strong

Lydia Tár velja za eno največjih sodobnih dirigentk in skladateljic. Kot prva ženska na položaju glasbenega direktorja pomembnega nemškega orkestra se ravno pripravlja na težko pričakovano izvedbo Mahlerjeve Pete simfonije, hkrati pa pričakuje izid svoje knjige Tár on Tár. A medtem ko se veliki dnevi približujejo, začnejo na dan curljati kočljivi dogodki iz njene preteklosti …


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

Ivan Lavrač

Na današnji dan se je leta 1916 v Podlipovici v sedanji občini Zagorje ob Savi rodil Ivan Lavrač. Bil je eden najbolj vidnih jugoslovanskih ekonomistov po drugi svetovni vojni, doktor ekonomskih znanosti, redni profesor za politično ekonomijo in zgodovino politične ekonomije na Ekonomski fakulteti, njen dekan in izredni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Umrl je 25. decembra leta 1992 v Ljubljani.


Svetovni dnevi

Evropski dan številke 112

Enajsti februar je mednarodni dan skupne evropske številke za klic v sili 112, na katero je mogoče poklicati na pomoč v vseh državah članicah Evropske unije in tudi v večini drugih evropskih držav. Leta 1991 je ministrski svet Evropske zveze odločil, da bo enotna evropska številka za klic v sili 112, in pozval države članice, da jo uvedejo poleg nacionalnih številk za klic v sili. Slovenija je številko 112 uvedla kot druga država v Evropi že leta 1997.


Svetovni dan bolnikov

Na spominski dan Lurške Matere Božje, 11. februarja, obeležujemo svetovni dan bolnikov, ki ga je leta 1992 vpeljal papež sv. Janez Pavel II.

 


Dan za sklenitev novega prijateljstva

Danes je dan za sklenitev novega prijateljstva. Omislite si novega prijatelja. Lahko tudi več. Recite prijazen dober dan popolnemu neznancu.

 


Savus


 

Prejšnji članekMatevž Luzar
Naslednji članekDavid Lindič