V Zagorju ob Savi so 3. februarja na osrednji občinski slovesnosti v Delavskem domu Zagorje podelili najvišja občinska kulturna priznanja, poimenovana po dramatiku Slavku Grumu. Plaketo dr. Slavka Grume je za vrhunskost in izjemne dosežke na področju klasične glasbe prejel Matic Kuder. Priznanju mu je podelil podžupan občine Zagorje Mitja Adamlje.

Objavljamo obrazložitev nagrade: »Matic Kuder je začel igrati klarinet pri sedmih letih, njegov prvi učitelj pa je bil Peter Kuder. Šolanje je nadaljeval na ljubljanskih Konservatoriju za glasbo in balet ter Akademiji za glasbo v Ljubljani. Študij je zaključil s študentsko Prešernovo nagrado. Na graški univerzi za glasbo je zatem končal magistrski študij pri Geraldu Pachingerju.

Sledila je uspešna avdicija, kot prvi klarinetist je pet let igral v Simfoničnem orkestru iz Nürnberga. Za doslej zadnjo karierno stopnico pa je stopil na avdiciji Berlinskih filharmonikov, saj je po uspešni predstavitvi postal član enega najznamenitejših simfoničnih orkestrov na svetu. Pod vodstvom vrhunskih dirigentov je nastopal v najznamenitejših evropskih dvoranah, z Berlinskimi filharmoniki pa se bo njegova bleščeča kariera nedvomno samo še nadaljevala.«

Savus

Foto: Robi Verbajs