Današnja sobota prinaša nekaj zanimivosti tudi v Zasavje in bo kulturno obarvana. V Trbovljah na koncert Magnifica in po koncertu v ZMŠT še uradni afterparty, ali pa v Klub Mesečina na Absolut Madness. V Hrastniku se vračajo pravljične sobote, popoldan pa se bodo predstavila hrastniška kulturna društva. Na Dolu bo zvečer zanimiv koncert Koralnega zbora Akademije za glasbo Ljubljana. V Trbovljah bodo otroci lahko uživali v animiranem filmu Čarobna prijateljstva, v Hrastniku se pričnejo pravljične sobote. Zvečer pa kino: v Trbovljah Odpuljeni denar in Govori z mano, v Zagorju pa Balada o pticah pevkah in kačah. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Sobota, 18. november 2023


Vreme

danes dogaja Danes bo pretežno jasno.  Najnižje jutranje temperature bodo od -5 do 1, najvišje dnevne od 8 do 13 °C.

Jutri bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Zapihal bo jugozahodni veter. V ponedeljek se bo pooblačilo. Popoldne se bo na zahodu in jugu začelo rahlo deževati.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane–Izlake–Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 23. decembra izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na regionalni cesti v zgornjih Trbovljah je promet do 30. decembra urejen izmenično enosmerno zaradi ureditve ceste. Izvajalec bo danes pričel z asfaltiranjem desnega dela regionalne ceste na odseku med križiščem pri komunali in gasilskim domom.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.

Lokalna cesta Podgrad-Ravne (od Valvasorjeva 3a do Šemnik 50) v občini Zagorje je do 30. novembra popolnoma zaprta (premikajoča zapora) za ves promet zaradi rekonstrukcije zidu in ceste. Obvoz poteka preko cest iz Vidrge in Spodnjega Šemnika.

Zaradi modernizacije lokalne ceste Kotredež-Mohor oz. Sušnik-Zgonc bo lokalna cesta do 27. novembra občasno popolnoma zaprta (občasni intervali za spuščanje prometa) od Rove 4 d do Rove 18 a.


Preskrba z vodo

Danes v Zasavju ni napovedanih odklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes ni predvidenih izklopov električne energije.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 15. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP  Prvi junij, Podplanina, Plantan, Čebine, Planinska vas, Rove, Vovkova loka, Keršičev Hrib, Keršičev hrib II (nadzorništvo  Trbovlje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Magnifico

V sklopu turneje Jesenska romanca bo na veliki oder DDT stopil ob 20. uri  Magnifico.

Šarlatan in romantik. Idealist in voajer, predvsem pa glasbenik, ki se od leta 1993 ni ustavil. Magnifico je v treh dekadah močno zaznamoval slovensko kulturo. Dal nam je 24000 poljubov, nam predstavil Silvijo, razbijal stereotipe, seznanil nas je s čefurji, pedri in ostalimi manjšinami, naučil nas je Marš na Drino in nam podaril samo ljubezen. Ko je zapel Hir aj kam hir aj go, se mu je zgodil export-import, potem pa še šarlatanska Tivoli in Cici Mici. V svoji karieri je izdal osem avtorskih plošč in tri filmske albume, imel preko 1000 koncertov doma in po svetu.


ZMŠT

Magnifico Afterparty

ZMŠT prireja uradni Magnifico afterparty ob 22. uri v kavarni ZMŠT.  Oblecite si svoje najbolj barvita oblačila, nadenite lasuljo, obujte kotalke in se nam pridružite po zaključku koncerta Magnifica v DDT.

Za nore ritme iz 70, 80 in 90tih bo poskrbel DJ Božo a.k.a. Boogie B, ikona slovenskega DJ-stva in nočnega življenja. V svojem 40-letnem obdobju je bil resident Disco-revival večerov v klubih kot so Super Li, Mesečina, Life, Babilon, Central, Oz, Global, Tivoli, Lipa, Fun factory, Cvetličarna, Cirkus ter mnogih drugih. Odgovoren je bil tudi kot glasbeni urednik ter stage-manager na vseh večjih in odmevnih dogodkih po Sloveniji.


ZMŠT

Izmenjevalnica

ZMŠT Trbovlje vabi na drugo Izmenjevalnico, ki bo organizirana  ob 10. uri. Mladinska voditeljica Brina Zajc je uresničila idejo izmenjevalnice oblačil in predmetov, ki se bo odvijala v Kavarni in klubu ZMŠT. Ste naveličani, da se vaša oblačila in predmeti nabirajo doma? Prav je, da jih damo v druge dobre roke. Kako deluje izmenjevalnica? Prinesite oblačila, ki jih ne nosite več, in predmete, ki jih ne potrebujete. Izmenjevalnica je odprta za vse, ki želijo sodelovati.


Zveza kulturnih društev Hrastnik 

Martinovo s hrastniškimi kulturnimi društvi

Danes bo od 15. ure dalje na rokometnem igrišču na Logu v Hrastniku potekalo Martinovanje s hrastniškimi kulturnimi društvi. Sodelovali bodo ŽPZ KD Svoboda Dol, Steklarska godba Hrastnik, Rudarska godba Hrastnik, Posvetno društvo Čeče Hrastnik, KD plesna skupina zasavski country in društvo Rast.


Cerkev sv. Jakoba na Dolu pri Hrastniku

Koncert Koralnega zbora AG

Danes ob 18.30 uri se bo v župnijski cerkvi sv. Jakoba na Dolu pri Hrastniku predstavil Koralni zbor Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani pod vodstvom prof. Toneta Potočnika. Zbor goji petje gregorijanskega korala, česar razen v kakšnih samostanih ni mogoče pogosto slišati. Koralni zbor bo sodeloval pri maši ob 18. uri, po maši pa bo predstavil še nekaj pesmi.


KD Svoboda Kisovec

Jaz sem pa tako fina

Danes bo v domu KD Svoboda Kisovec ob 19. uri  v okviru gledališkega abonmaja predstava Jaz sem pa tako fina v režiji Anice Guček. Izvedlo jo bo gledališče Vidovo.

 


MC Hrastnik

Pravljične sobote

V Mladinski center se vračajo pravljične sobote, zato danes ob 10. uri vabljeni v MC Hrastnik na predstavo, kjer bodo skupaj s čarovnicama Mimi in Betko pričarali prijetno sobotno dopoldne. »Malo čarovnije se v kotel zlije. Zmešamo samo še to in napoj pripravimo. Malo čarovnije, ljubezni in magije, malo teh čarobnih besed in napoj pripravljen je spet.«


Klub Mesečina

Absolut Madness

V Klubu Mesečina se danes ob 21. uri prične Absolut Madness. Prihaja najbolj loco party, ki ga ne pomnijo niti najstarejši veterani Mesečine. Pripravite se na edinstveno scenografijo, posebne učinke ter na plesne himne največjih festivalov kot sta Tomorrowland in Ultra. Za mešalko hot headliner bo eden izmed vodilnih regionalnih EDM ikon Clay Clemens ter domače moči Coalstone in premierno DJ Maks. Na vhodu bo veljal strožji režim vstopa. Vstop na dogodek je le za polnoletne.


Zasavske lekarne

Zasavske lekarne Trbovlje so sporočile, da bo zaradi redne letne inventure v Zasavskih lekarnah Trbovlje danes od 13. do 21. ure dežurna lekarna Lekarna Center na Trgu revolucije v Trbovljah. Od 21. ure bo dežurna lekarna Lekarna Trbovlje na Rudarski cesti.


Delavski dom Trbovlje

Razstava Pričevanje

V galeriji Delavskega doma Trbovlje je odprta slikarsko razstave Pričevanje. Bogdan Barovič razstavlja slike, ki spregovorijo o pričakovanjih in njihovem odsevu.

Bogdan Barovič, letnik 1955. je bralec, recitator, amaterski igralec, radijec, novinar, literat, slikar samouk. Vse življenje išče poti za ohranitev kulture, za polaganje svojega kamenčka v mozaik slovenske umetnosti. Vsako leto razstavlja v svojem rojstnem kraju Trbovlje v eni najlepših kulturnih ustanov v Sloveniji, v Delavskem domu Trbovlje. Razstava Pričevanja bo na ogled do 26. novembra. Galerija je v novembru odprta v četrtek od 17. do 18. ure in od petka do nedelje od 16. do 19. ure.


Delavski dom Zagorje

Art Kum

V avli Kulturnega centra Delavski dom Zagorje je na ogled likovna razstava Art Kum 2023. Razstavljajo Bogdan Barovič, Jože Potokar Cvrčo, Milan Razboršek, Vida Praznik, Nevenka Flajs, Severina Trošt Šprogar, Stanka Bantan, Robert Hiršl, Lojze Adamlje, Jure Crnkovič, Nina Gole, Vukašin Šobot, Lojze Kališnik, Nena Bedek, Vili Lamovšek, Janez Mišo Knez, Tadej Gulič, Benjamin Kreže, Vesna Lenič Kreže, Zdravko Dolinšek. Razstava bo na ogled do 13. decembra.


Zasavske knjižnice

Ob sobotah je knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 7.30 do 12.30 ure, Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah od 8. do 13. ure in Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju od 7.30 do 12.30 ure.

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju je v novembru na ogled razstava viteških oklepov Martina Oblaka s Svibnega pri Radečah. V njegovi zbirki si lahko ogledate replike keltskega orožja, sablje, meče in celo viteške oklepe, pa tudi precej drugih kovaških izdelkov. Razstavo sta postavila Martin Oblak ml. in Irena Orešnik.

V knjižnici v Kisovcu je novembra na ogled razstava Moja poletna foto zgodba članice skupine Liki.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 12. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V ZMT je na ogled gostujoča razstava Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije V čevljih zmagovalcev: Slovenke in Slovenci ter njihovi športni dosežki. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Nejca Lazarja z naslovom Prevozna sredstva v Zasavju.

V muzeju je do 1. februarja 2024 odprta razstava Ko čipka sreča slamnik. Razstavo so pripravile zasavske klekljarice, združene v društvu Srčevka. Zanjo so se povezale s Slamnikarskim muzejem Domžale.


Delavski dom Zagorje – kino

Igra lakote: Balada o pticah pevkah in kačah

ob 19. uri

Ameriška akcijska pustolovska drama, režija Francis Lawrence, igrajo Rachel Zegler, Tom Blyth, Hunter Schafer.

To so desete Igre lakote, dogajanje pa poteka 64 let pred prvim filmom. Zgodba sledi Corolanusu Snowu, ki je mentor Lucy Gray Baird, predstavnici obubožanega 12. okrožja. Kljub začetni zadregi in razočaranju Corolanus kmalu začne verjeti, da imata z Lucy morda priložnost, da verjetnost zmage obrneta v svojo korist. Z mešanico svoje teatralnosti in novoodkrite politične modrosti, Snow in Lucy tekmujeta s časom, da bi preživela in odkrila, kdo je pevka in kdo je kača. Njuni usodi se popolnoma prepleteta – vsaka Snowova odločitev lahko vodi v naklonjenost ali neuspeh, zmagoslavje ali propad. Znotraj arene bo boj potekal do smrti, zunaj arene pa Snow začuti, da je obsojen na proprad in mora pretehtati svojo potrebo po upoštevanju pravil z željo po preživetju ne glede na vse.


Delavski dom Trbovlje – kino

Čarobna prijateljstva

ob 10.30

Slovenski animirani film, izvirni naslov Čarobna prijateljstva (2023).

Čarobni filmi o prijateljstvu za najmlajše. Filmski program je izbor šestih kratkih animiranih zgodb o srčnih in nenavadnih prijateljstvih, ki se včasih znajdejo na preizkušnji. Očarljivi filmi, ki nas začarajo s svojo slogovno raznovrstnostjo, so primerni za otroke od 3. leta starosti.

Tiranozaver, hobotnica, vesoljska kuharica in čisto navadni otroci skupaj odkrivajo pomen prijateljstva. Po projekciji pa bodo lahko otroci na delavnici spoznavali, kakšen pomen ima v filmu svetloba.


Odpuljeni denar

ob 17. uri

Ameriška komična drama, izvirni naslov Dumb Money (2023), režija Craig Gillespie, scenarij Lauren Schuker Blum, Rebecca Angelo, Ben Mezrich, igrajo Paul Dano, Pete Davidson, Vincent D’Onofrio, America Ferrera, Nick Offerman, Anthony Ramos, Sebastian Stan, Shailene Woodley, Seth Rogen …

Odpuljeni denar je sodobna pripoved na temo Davida in Goljata, ki temelji na neverjetni resnični zgodbi običajnih ljudi, ki so pokazali Wall Streetu sredinec in obogateli tako, da so spremenili GameStop (ja, prodajalno videoiger v nakupovalnih središčih) v najbolj vroče podjetje na svetu. V središču zgodbe je Keith Gill, ki sproži verižno reakcijo, ko vloži vse prihranke v delnice podjetja in to objavi na družbenih mediji. Ob širjenju novice se korenito spremeni tako njegovo življenje kot življenje vseh, ki mu sledijo. Namig o delnicah postane pravo gibanje in vsi obogatijo – dokler se milijarderji ne uprejo in se svet tako enih kot drugih ne obrne na glavo.


Govori z mano

ob 19. uri

Avstralska grozljivka, triler, izvirni naslov  Talk to Me (2022), režija Danny Philippou, Michael Philippou, scenarij Bill Hinzman, Daley Pearson, Danny Philippou, igrajo Sophie Wilde, Joe Bird, Alexandra Jensen …

Ko skupina prijateljev odkrije, kako priklicati duhove s pomočjo balzamirane roke, so navdušeni nad novo zabavo, dokler eden od njih ne gre predaleč in odpre vrat v svet duhov. Potem so se prisiljeni odločiti, komu naj zaupajo – mrtvim ali živim.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Danes v koledarju ni zapisanega nobenega svetovnega dneva.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekSledi korakov – Sandi Ritter
Naslednji članekPijan pešec oviral promet