Današnja nedelja bo v Zasavju precej mirna. Če odštejemo filmske predstave (opozarjamo vas na dober film Pretekla življenja) in skupni kolesarski vzpon iz Trbovelj na Sveto planino. Če vam ni za klanec, se lahko odpravite na kakšen sprehod po ravnini. Dan bo kar primeren za kakšen pohod. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Nedelja, 29. oktober 2023


Vreme

danes dogaja Danes bo na vzhodu pretežno jasno, drugod bo zmerno do pretežno oblačno. Zjutraj in dopoldne bo po nekaterih nižinah v notranjosti megleno. V zahodni in južni Sloveniji bo predvsem popoldne in zvečer občasno rahlo deževalo. Najvišje dnevne temperature bodo od 17 do 21 °C.

V ponedeljek bo na vzhodu večinoma sončno. Drugod bo spremenljivo oblačno s krajevnimi padavinami, ki bodo pogostejše v severozahodni Sloveniji. V noči na torek bodo padavine znova zajele večji del Slovenije. V torek bo spremenljivo oblačno s krajevnimi padavinami, deloma plohami in nevihtami. Še bo pihal jugozahodnik. V sredo bo sončno in suho. Po nekaterih nižinah bo zjutraj megla.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane–Izlake–Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 23. decembra izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na regionalni cesti v zgornjih Trbovljah je promet do 30. decembra urejen izmenično enosmerno zaradi ureditve ceste.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.

Zaradi rekonstrukcije ceste in podpornega zidu je lokalna cesta Podgrad-Ravne (Valvazorjeva) na Izlakah do 30. novembra popolnoma zaprta (premikajoča popolna zapora) na odseku od Valvazorjeva 3a do Šemnik 50.


Preskrba z vodo

Danes v Zasavju ni napovedanih odklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes in jutri ni napovedanih izklopov električne energije.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Bike Slovenia

Vodena kolesarska tura na Sveto Planino

»Trbovlje: zeleni paradiž v Zasavju . Zakaj? Ker te vabimo, da se nam pridružiš v nedeljo, 29. oktobra 2023, na vodeni turi do enega od teh osupljivih vrhov. Ne gre za Kum – Zasavski Triglav ali Mrzlico – Knapovski Triglav, temveč za izziv, ki ravno tako zahteva dobro kondicijo in željo po raziskovanju. Vsekakor se trud poplača, saj te čakajo osupljivi razgledi! Osvojili bomo Sveto planino ali Partizanski vrh (1011 m). Ne bomo izpustili niti 9-tonskega rudarja Prometeja. Prideš lahko z običajnim gorskim kolesom ali če želiš, in če imaš to možnost, ti priporočamo e-kolo. Klanci so res hudi. Vodenje bo brezplačno. Zbor je pred Mladinskim hostlom Trbovlje (Zavod za mladino in šport) ob 9.30 uri (odhod ob desetih),« so zapisali v vabilo organizatorji.


Delavski dom Zagorje

Kalejdoskop

V avli Delavskega doma Zagorje je skupina Liki danes postavila na ogled skupinsko razstavo ob 15. obletnici delovanja z naslovom Kalejdoskop. Razstavljajo: Vida Vodišek, Berta Juvan, Jana Boršnar, Lidija Ojsteršek, Magdi Grošelj, Elvira Brodar, Marinka Juvan, Ksenija Prašnikar, Luna Fras, Tinkara Baš, Lea Šteharnik, Eva Ocepek, Veronika Nikler, Lana Keršnik in Sara Tratnik. Razstava bo na ogled do 15. novembra.

 


Delavski dom Zagorje – kino

Troli 3

ob 10.30 uri

Ameriški animirani in sinhronizirani film, režija Walt Dohrn, Tim Heitz

Po dveh filmih o pravem prijateljstvu in neizprosnem spogledovanju sta Popi (Anna Kendrick) in Veja (Justin Timberlake) zdaj uradno končno par. Ko se zbližata, pa Popi odkrije, da ima Veja skrivno preteklost. Nekoč je bil namreč član njene najljubše fantovske skupine BroZone s svojimi štirimi brati – Floydom (Troye Sivan), Johnom Doryjem (Eric André), Spruceom (Daveed Diggs) in Clayom (Kid Cudi). Skupina BroZone je razpadla, ko je bil Veja še dojenček, prav tako pa je razpadla družina in Veja od takrat ni videl svojih bratov. Toda ko brata Floyda zaradi njegovega glasbenega talenta ugrabita dva zlobna pop zvezdnika – Velvet (Amy Schumer) in Veneer (Andrew Rannells), se Veja in Popi podata na težavno in čustveno potovanje, da ponovno združita preostale brate in rešita Floyda pred nejasno usodo.

Novi del zgodbe zabavnih in veselih Trolov prinaša nove in klasične pop uspešnice – zaigra bleščeča zasedba glasbenih superzvezdnikov in komičnih zvezd kot novi liki iz franšize, vključno s štirikratno nominiranko za grammyja in dobitnico latino grammyja Camilo Cabello kot Vivo, Zosio Mamet kot Crimp in 12-kratnim dobitnikom emmyja RuPaulom Charlesom kot gospodična Maxine.


Delavski dom Trbovlje

Vrabček Richard 2

ob 18. uri

Sinhronizirana nemška animirana družinska komedija, izvirni naslov Richard the Stork and the Mystery of the Great Jewel (2023), režija Benjamin Quabeck, Mette Tange, scenarij Jeffrey Hylton, Philip LaZebnik, Reza Memari, igrajo Jay Myers, Kyra Jackson, Simona Berman, Blake Farha, Jeffrey Hylton, Tim Heller, Jonathan Failla, Mala Ghedia, Dulcie Smart, Amalia Hohl, Erik Hansen, Monica Solem …

Po šestih letih se na velika platna vrača vrabček Richard! Potem ko je odraščal s štorkljami in bil prepričan, da je tudi sam štorklja in odletel na jug, se bo v nadaljevanju dogodivščin vračal nazaj na sever, vendar znova brez svoje jate, vmes pa zapletel v vrsto dogodivščin v animirani pustolovščini Vrabček Richard 2.

Zgodba spremlja vrabčka Richarda, ki ga je posvojila družina štorkelj in prezimuje ob Velikem jezeru v severni Afriki. Ko pa Richard ugotovi, da ne bo on tisti, ki bo svojo jato vodil nazaj na sever, se odloči odleteti in potovati sam. Na poti sreča Samijo in njeno jato vrabcev, ujamejo pa jih zlobni marabuji pod vodstvom požrešnega pava Zamana. Edina možnost, da se vrabci osvobodijo, je, da rešijo uganko in najdejo veliki dragulj, vse to pa bo zahtevalo timsko delo, zaupanje in predvsem vse spretnosti, ki jih vrabci in štorklje premorejo.


Pretekla življenja

filmski abonma

ob 20. uri

Ameriška romantična drama, izvirni naslov Past Lives (2023), režija in scenarij Celine Song, igrajo Greta Lee, Teo Yoo, John Magaro

Film, ki ga je navdihnilo režiserkino resnično življenje, svojo pripoved lahkotno, nežno in prefinjeno spleta do nepričakovano silovitega čustvenega vrhunca. Veliko odkritje Sundancea in Berlinala ter eden najboljših filmov leta po mnenju številnih kritikov!

Otroška prijatelja Nora in Hae Sung sta se prisiljena ločiti, ko njena družina emigrira iz Južne Koreje. Dve desetletji pozneje zdaj odrasla pisateljica živi v New Yorku s svojim ameriškim možem Arthurjem, Hae Sung pa sklene, da jo bo za nekaj dni obiskal …


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Primož Roglič

Na današnji dan se je leta 1989 v Trbovljah rodil nekdanji smučarski skakalec, kolesar, zlati olimpijec in trikratni zaporedni zmagovalec Dirke po Španiji (Vuelta) Primož Roglič. Svojo kariero je začel kot smučarski skakalec, a se je po nesreči v Planici usmeril v cestno kolesarstvo. Kot kolesar je na vrhu svetovne lestvice UCI kraljeval skupno 75 tednov, kar ga uvršča na 1. mesto večne lestvice. Kot prvemu Slovencu mu je uspelo nositi rumeno majico na Dirki po Franciji. Na olimpijskih igrah v Tokiu pa je leta 2021 v kronometru osvojil zlato kolajno. Roglič je častni občan občine Zagorje.


Edvard Vecko

Na današnji dan se je leta 1944 v Hrastniku rodil slovenski namizni tenisač Edvard Vecko. Vecko je na svetovnem prvenstvu leta 1969 v Münchnu osvojil bronasto medaljo na ekipni tekmi, na evropskih prvenstvih je osvojil po dve zlati in srebrni medalji ter eno bronasto medaljo. Leta 1968 je prejel Bloudkovo plaketo, leta 2013 pa je bil sprejet v Hram slovenskih športnih junakov. Edvard Vecko je tudi častni občan občine Hrastnik.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dan psoriaze

Današnji dan je svetovni dan psoriaze, javnosti bolje poznane pod imenom luskavica. Gre za dedno pogojeno, kronično večplastno sistemsko kožno bolezen, ki v tretjini primerov prizadene tudi sklepe – psoriatični artritis. Po svetu naj bi za luskavico bolehalo 125 milijonov bolnikov, v Sloveniji pa se število giblje med 35.000 in 40.000.


Svetovni dan možganske kapi

Danes obeležujemo svetovni dan možganske kapi, ene najpogostejših srčno-žilnih bolezni. Možganska kap v Sloveniji vsak dan prizadene deset ljudi, oziroma 4000 ljudi na leto. Je med vodilnimi vzroki smrti in invalidnosti po vsem svetu, vendar bi skoraj vse možganske kapi lahko preprečili, pravijo v Društvu za zdravje srca in ožilja Slovenije. Poudarjena je dragocenost vsake minute pri prepoznavanju prvih znakov možganske kapi in hitrem pozivu nujne medicinske pomoči ob prepoznavi.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekJesenska ekskurzija v Novo mesto
Naslednji članekRazpis za nagrade Tončke Čeč