Člani Občinsko združenja slovenskih častnikov Hrastnik so se skupaj s člani OZSČ Trbovlje v soboto, 21. oktobra, odpravili na vojaško strokovno ekskurzijo v Novo mesto in okolico.

V letnem programu dela našega združenja je vsako leto ena vojaško strokovna ekskurzija posvečena seznanitvi z dogodki iz osamosvojitvene vojne 1991 in obiskom enega od prizorišč, kjer so enote Teritorialne obrambe in Milice imele bojna delovanja. Tokrat smo se odpravili v Novo mesto in okolico. Na povabilo vsem domoljubnim in veteranskim organizacijam v Zasavju se je odzvala le OZSČ Trbovlje in tako se nam je skupina njihovih članov pridružila na naši ekskurziji.

Prva vsebinska točka je bila v vojašnici Franca Uršiča v Novem mestu. Tukaj smo si ogledali zelo zanimiv in bogat muzej razvoja Teritorialne obrambe na Dolenjskem in njenega delovanja med osamosvojitveno vojno. Skozi razstavne prostore nas je vodil polkovnik v pokoju, predsednik OZSČ Novo mesto in član predsedstva OZVVS Dolenjska Vasko Maraš in nas z zelo bogato razlago popeljal skozi obdobja razvoja TO s poudarkom na bojna delovanja enot med osamosvojitveno vojno. Kot aktivni udeleženec vojne za Slovenijo nam je predstavil svojo vlogo kot tudi enote TO, kateri je poveljeval. Z zanimanjem smo spremljali  njegovo razlago in si ogledovali muzejske eksponate orožja in opreme, ki jo je uporabljala TO v času osamosvojitvene vojne.

V nadaljevanju smo si ogledali izredno zanimivo in poučno razstavno izložbo avtorja polkovnika v pokoju Mitje Teropšiča o enoti SV (1. bataljon 22. brigade in 122. učni bataljon pehote), ki je usposabljala vojaške nabornike v vojašnici v Novem mestu.

Zatem smo se odpravili v bližnje Pogance – enega od prizorišč bojnega delovanja TO na Dolenjskem. Na tem mestu sta se nam pridružila člana predsedstva OZVVS Dolenjska general podpolkovnik v pokoju Albin Gutman in polkovnik v pokoju Anton Klobčaver. Gutman nam je najprej zelo natančno in doživeto opisal delovanje TO med osamosvojitveno vojno boj enote TO na Pogancih. Z avtobusom smo se vrnili v Novo mesto, kjer nas je čakal vodič Miro Jeriček, ki nam je v dvournem sprehodu povedal mnogo detajlov iz zgodovine Novega mesta in razkazal najpomembnejše znamenitosti. Bivanje v Novem mestu smo zaključili s kosilom v gostišču Loka na obrežju reke Krke. Na poti proti domu smo se ustavili na gradu Bogenšperk, ki smo si ga ogledali v prijetni družbi vodičke Neže Dacar.

Jani Zore

Foto: M. Rak in J. Zore


 

Prejšnji članekOsteoporoza
Naslednji članekDanes dogaja