Današnji torek prinaša v Zasavje kar nekaj dogodkov: srečanje ONA VE v Zagorju, zanimivo gledališko predstavo Še vedno Alice v Trbovljah, Gospodično Medično v Zagorju, vrtičkarje in karaoke v Trbovljah. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Torek, 24. oktober 2023


Vreme

danes dogaja Danes bo pretežno oblačno. Zjutraj se bodo na zahodu pričele pojavljati krajevne padavine, ki se bodo čez dan krepile in zvečer zajele vso Slovenijo. Lahko bo tudi zagrmelo. Najnižje jutranje temperature bodo od 11 do 16, najvišje dnevne od 16 do 23 °C.

V sredo bo pretežno oblačno. Nastajale bodo krajevne plohe. V noči na četrtek bodo padavine prehodno ponehale. V četrtek dopoldne bo povečini suho, popoldne pa bo na zahodu občasno deževalo, dež se bo zvečer postopno širil v notranjost Slovenije.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane–Izlake–Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 23. decembra izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na cesti Litija-Zagorje je pri Renkah promet do 25. oktobra urejen izmenično enosmerno zaradi izvedbe ukrepov za zaščito pred podori.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je pri Knezdolu do 24. oktobra 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi urejanja odvodnjavanja.

Na regionalni cesti v zgornjih Trbovljah je promet do 30. decembra urejen izmenično enosmerno zaradi ureditve ceste.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.

Zaradi rekonstrukcije ceste in podpornega zidu je lokalna cesta Podgrad-Ravne (Valvazorjeva) na Izlakah do 30. novembra popolnoma zaprta (premikajoča popolna zapora) na odseku od Valvazorjeva 3a do Šemnik 50.


Preskrba z vodo

Danes v Zasavju ni napovedanih odklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes  bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 15. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Vrhe II, izvod Guna (nadzorništvo Trbovlje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri  bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 15. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem odjemalcem iz TP Vrhe II, izvod Guna (nadzorništvo Trbovlje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


VDC Zasavje

ONA VE

Združenje ONA VE v sodelovanju z Varstveno delovnim centrom Zasavje pripravlja danes ob 18. uri v prostorih VDC Zasavje v Zagorju srečanje in pogovor. »V VDC Zasavje odhajamo, ker bo ta pomemben javni zavod 6. januarja 2024 praznoval 40 let svojega vključujočega, inovativnega, povezanega, vztrajnega doseganja ciljev, za dobro človeka in narave. In tudi zato, ker ga vodi odlična direktorica dr. Špela Režun, naša Onavejka. Dogodek z ONA VE je eden od 40 v tem letu, ki bo pomagal narediti še korak naprej v gradnji dobre slovenske družbe za Vse. Družbe, v katero se ima vsak človek pravico vključevati, sodelovati in pošteno zmagovati,« je zapisala v vabilu na srečanje predsednica Združenja ONA VE Marta Kos.


Delavski dom Trbovlje – abonma

Gledališka predstava Še vedno Alice

V gledališki dvorani Delavskega doma Trbovlje bodo danes ob 19.30 uri pripravili abonmajsko gledališko predstavo Še vedno Alice (SNG Drama Ljubljana). Predstavo je režiral Matjaž Zupančič, igrajo Polona Juh, Maja Sever, Bojan Emeršič, Domen Novak, Eva Jesenovec, Sabina Kogovšek, Matija Rozman, priredba Christine Mary Dunford po romanu Lise Genova.

V drami spremljamo doživljanje Alice, znanstvenice na vrhuncu kariere, in njene družine, ki se soočajo s težkimi preizkušnjami zgodnje Alzheimerjeve bolezni in počasnim sesuvanjem sveta, ki so ga poznali. Ker pri vsem skupaj ne gre samo za pot brez povratka. Gre predvsem za spoznanje, da jo na tej poti neizogibno čakajo trenutki, ko se bo do skrajnih moči oklepala poslednje bilke človeškega, preden dokončno ne izgine v živem pesku pozabe. Ob srečanju z neznanim smo vsi krhki in ranljivi, obenem pa bolj dojemljivi za nova, marsikdaj presenetljiva spoznanja. Kajti življenje se nadaljuje in v njem ni nič samoumevno.

Foto: Peter Uhan


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Nika Pengal – Gospodična Medična – čebelarka in apiterapevtka

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju (mladinski oddelek) bodo danes ob 18. uri  pripravili srečanje s čebelarko in apiterapevtko Niko Pengal, ki sliši tudi na ime Gospodična Medična. Med več kot 11.000 slovenskimi čebelarji je čebelark le za vzorec. Še manj je tistih, ki so ljubezen do čebelarstva spremenile v uspešno poslovno pot. Niki Pengal je to uspelo, pod imenom Gospodična Medična že nekaj let trži čebelje pridelke, predvsem pa svoje apiterapevtsko znanje. Da bi apiterapijo in čebelarsko tradicijo približala širši javnosti in zlasti otrokom, je na lanski svetovni dan čebel izdala tudi knjigo Skrivnosti Gospodične Medične. Del teh skrivnosti bo delila v pogovoru v zagorski knjižnici.


DPM Trbovlje

Vrtičkarji

V prostorih Društva prijateljev mladine bodo danes ob 16. uri ustvarjali cvetoči skupni vrt. Pripravili bodo namreč delavnico z naslovom Vrtičkarji. Lahko se jim pridružite in ustvarjate cvetoči vrt skupaj s prostovoljci DPM.

 


Deutsche Kaffeezeit MC ZoS

Vsak torek od 10. do 11. ure v Mladinskem centru Zagorje ob Savi poteka Deutsche Kaffeezeit. »To je čas, ko se skupaj zabavamo, pijemo kavo in klepetamo v nemškem jeziku. Osveži in razvijaj svoje znanje nemškega jezika na neformalen način brez stresa. Sliši se dobro, kajne?,« pravijo v ZoS.


Karaoke Party

V okviru Open cluba (edinstven prostor za mlade) v ZMŠT v Trbovljah čakajo priložnosti, dobra volja in pristen občutek skupnosti. Danes od 16. do 20. ure se bo na odru ZMŠT odvijal Karaoke Party. »Pridi, izberi svojo najljubšo pesem in zasij na našem odru! Za vse glasbene talente in tiste, ki to še želijo postati – ali pa si samo želijo zabave ob dobri pesmi. Komaj čakamo, da se nam pridružiš,« pravijo v ZMŠT.


RekreAktivna košarka MC ZoS

MC ZoS vsak torek od začetka oktobra do konca maja med 20.30 in 21.30 v telovadnici OŠ Toneta Okrogarja organizira uro košarke. V MC ZoS že vrsto let nudijo prostor za rekreativne športe vsem mladim, pa tudi mladim po srcu in tudi letošnje leto ni izjema. Udeležba je brezplačna!


Galerija Medija Zagorje

Oktobrski salon

V Zagorju je v galeriji Medija v Vili Medea na ogled zanimiva razstava zagorskih likovnikov, ki so jo poimenovali Oktobrski salon. Na njej se predstaviljajo ustvarjalci iz različnih likovnih področij iz zagorske doline. V galeriji Medija so na ogled dela slikarjev Nikolaja Beera, Jureta Crnkoviča, Lili Hribovšek,  Milana Razborška, Sama Šilesa, kiparjev Borisa Bee in Saše Šilesa, animatorja Dušana Kastelica in fotografa Vukašina Šobota.

Galerija Medija je ob ponedeljkih in četrtkih odprta od 15. do 19. ure, ob torkih, sredah in petkih pa od 10. do 14. ure (ali po dogovoru na tel. št. 041 489 307).


Zasavske knjižnice

Ob torkih je Knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje je odprta od 9. do 19. ure, enota Dom Svobode od 16. do 19. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi je odprta od 7. do 15. ure, enota Kisovec in enota Izlake pa od 11.30 do 19. ure.

V Knjižnici Mileta Klopčiča je v oktobru na ogled razstava ob 100-letnici Nogometnega kluba Zagorje.

V knjižnici v Kisovcu je oktobra na ogleda razstava likovnih del tečajnikov slikarske šole Lili Hribovšek.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V ZMT je na ogled gostujoča razstava Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije V čevljih zmagovalcev: Slovenke in Slovenci ter njihovi športni dosežki. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Nejca Lazarja z naslovom Prevozna sredstva v Zasavju.

V muzeju je do 1. februarja 2024 odprta razstava Ko čipka sreča slamnik. Razstavo so pripravile zasavske klekljarice, združene v društvu Srčevka. Zanjo so se povezale s Slamnikarskim muzejem Domžale.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Maks Radej

Na današnji danes se je leta 1929 v Trbovljah rodil športnik, trener, gospodarstvenik in eden najmlajših partizanov v NOV Maks Radej. Bil je med tvorci trboveljskega rokometnega čudeža. Z ekipo je dosegel uspehe v ligaškem in pokalnem tekmovanju ter bil uspešen tudi pri prenašanju ljubezni do rokometa na mlajše generacije trboveljskih srednješolcev. Umrl je 23. oktobra leta 1998 v Ljubljani.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dan Organizacije združenih narodov

Danes praznujemo ustanovitev OZN. Na ta dan leta je 1945 stopila v veljavo Ustanovna listina OZN, ki jo je ratificiralo zadostno število držav podpisnic. V povojnem kaosu se je nova organizacija zavezala k preprečevanju vznika nove vojne, k vzpostavitvi ponovnega zaupanja v temeljne človekove pravice in k promociji družbenega napredka, boljših življenjskih standardov ter večjih svoboščin.


Mednarodni dan informiranja o razvoju

Generalna skupščina je leta 1972 določila 24. oktober za svetovni dan informiranja o razvoju. S tem dnem je želela povečati pozornost svetovne javnosti glede razvojnih problemov in poudariti potrebo po večjem mednarodnem sodelovanju za njihovo razrešitev.


Teden razoroževanja

Teden razoroževanja se prične z dnevom ustanovitve OZN. Zadnji teden v oktobru leta 1978 je potekala posebna seja Generalne skupščine o razoroževanju. V končnem dokumentu je Generalna skupščina pozvala države članice, naj se priznajo in opozarjajo na nevarnost oboroževalne tekme, težijo k njenemu prenehanju ter obveščajo javnosti o pomembnosti razoroževanja. Kako čudno zveni teden razoroževanja v današnjem času, kajne?


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekOna ve
Naslednji članekKnap Trail 2024