Današnja nedelja bo deževna. Lahko si naredite lep dan, če znate izkoristiti padajoče kapljice. V Zasavju se kaj prida ne bo dogajalo na prostem, čeprav je sprehod z dežniki lahko tudi zanimiv. Zvečer si lahko ogledate dve filmski predstavi v Trbovljah. Sicer pa, naredite si dan in naredite ga drugim.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Nedelja, 15. oktober 2023


Vreme

Danes bo oblačno in deževno, sprva bodo tudi posamezne nevihte. Hladilo se bo, meja sneženja se bo popoldne spustila do nadmorske višine okoli 1500 m. Pihal bo vzhodni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja. Popoldanske temperature bodo od 7 do 12, na Primorskem okoli 15 °C.

Zvečer bodo padavine ponehale, ponoči se bo zjasnilo.Jutri bo večinoma sončno, burja na Primorskem bo oslabela. Ponekod po nižinah bo zjutraj megla ali nizka oblačnost. Najnižje jutranje temperature bodo od 1 do 6, najvišje dnevne od 9 do 13 °C. V torek bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Po nižinah bo zjutraj megleno. V sredo bo pretežno oblačno. Popoldne bo predvsem na zahodu rahlo deževalo.


Zapore cest

Na cesti Trojane–Izlake–Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 23. decembra izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na cesti Litija-Zagorje je pri Renkah promet do 25. oktobra urejen izmenično enosmerno zaradi izvedbe ukrepov za zaščito pred podori.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je pri Knezdolu do 24. oktobra 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi urejanja odvodnjavanja.

Na cesti Latkova vas-Trbovlje je do 20. oktobra pri Gabrskem v Trbovljah urejen izmenično enosmerni promet zaradi popravila zidov in kašt.

Na regionalni cesti v zgornjih Trbovljah je promet do 30. decembra urejen izmenično enosmerno zaradi ureditve ceste.

Na odseku ceste Hrastnik-most čez Savo v Hrastniku je na Cesti 1. maja urejen promet izmenično enosmerno zaradi komunalne in prometne ureditve do 31. decembra 2023.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.

Zaradi poškodb na cestišču je do 22. oktobra delno zaprta cesta Podkrnica-Mošenik-Sava med Mošenikom 10 in priključkom Mošenik-Mars. Dostop je dovoljen za prebivalce Mošenika, dostavo in službe, ki opravljajo storitve na tem območju.

Zaradi rekonstrukcije ceste in podpornega zidu je lokalna cesta Podgrad-Ravne (Valvazorjeva) na Izlakah do 30. novembra popolnoma zaprta (premikajoča popolna zapora) na odseku od Valvazorjeva 3a do Šemnik 50.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih odklopov vode.


Električna energija

Danes in jutri ni napovedanih prekinitev dobave električne energije.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


PGD Trbovlje – mesto

PGD Trbovlje – mesto je odpovedalo za danes napovedan dan odprtih vrat pred nakupovalnim centrom Pilon.


Tačke na patrulji: Silni film

ob 18. uri

Ameriška sinhronizirana animirana pustolovščina, izvirni naslov PAW Patrol: The Mighty Movie (2023), režija Cal Brunker, scenarij Cal Brunker, Bob Barlen, Shane Morris

Znova se bomo potopili v animirani svet priljubljenih junakov na štirih tačkah z novimi dogodivščinami v animirani akcijski avanturi Tačke na patrulji: Silni film. Reševalni kužki tokrat dobijo supermoči in postanejo mogočni kužki, moči pa bodo morali obvarovati pred zlobneži.

Ko čarobni meteor strmoglavi na mesto Adventure City, da reševalnim kužkom supermoči in jih spremeni v mogočne kužke! Za najmanjšo članico ekipe Skye so njene nove moči uresničitev sanj. A stvari se obrnejo na slabše, ko glavni tekmec kužkov Humdinger pobegne iz zapora in se spoprijatelji z Victorio Vance, noro znanstvenico, ki je obsedena z meteorji, da bi ukradla supermoči in se spremenila v superzlobneža. Ker usoda mesta Adventure City visi na nitki, morajo mogočni kužki zaustaviti superzlobneže, preden bo prepozno. Skye pa se bo morala naučiti, da lahko tudi najmanjši kužek naredi največjo spremembo.


Saint Omer

ob 20. uri

Francoska drama, izvirni naslov Saint Omer (2022),  režija Alice Diop, scenarij Amrita David, Alice Diop, Zoé Galeron, igrajo Kayije Kagame, Guslagie Malanda, Valérie Dréville …

Francoska režiserka senegalskega rodu se potopi v kompleksen primer mlade priseljenke, obtožene detomora, da bi – kot pravi sama – spregovorila o nedoumljivostih materinstva in dala besedo nevidnim ženskam. Film je med drugim prejel veliko nagrado žirije in leva prihodnosti za najboljši prvenec na festivalu v Benetkah.

Sodišče v Saint Omerju. Mlada pisateljica Rama se udeleži sojenja Laurence Coly, mladi ženski, obtoženi, da je ubila svojo petnajstmesečno hčerko, tako da jo je na plaži prepustila plimi. Rama načrtuje, da bo o Laurence napisala knjigo, navdihnjeno z mitom o Medeji, a besede obtoženke in izpovedi prič zamajejo njena prepričanja ter v njej prebudijo mučne spomine na otroštvo in strahove v zvezi z lastnim bližajočim se materinstvom.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Evropski dan zdravih dojk

Danes svet obeležuje dan zdravih dojk, ki ga je predlagala evropska zveza Europe Donne. Rožnati oktober je sicer svetovni mesec boja proti raku dojk, ko se po vsem svetu vrstijo dejavnosti, povezane z ozaveščanjem o raku dojk, o pomembnosti zgodnjega odkrivanja, takojšnjega in učinkovitega zdravljenja ter celostne rehabilitacije.


Mednarodni dan bele palice

Mednarodni dan bele palice je 15. oktober. Leta 1970 ga je razglasila Mednarodna zveza slepih. Bela palica je pripomoček, ki simbolizira osebno neodvisnost slepe ali slabovidne osebe in je hkrati opozorilo drugim, da njen uporabnik ne vidi in ima zato posebne potrebe in pravice.


Mednarodni dan kmečkih žena

Z resolucijo sprejeto 18. decembra 2007 je Generalna skupščina razglasila 15. oktober za mednarodni dan kmečkih žena. Skupščina je pozvala države članice, da naj v sodelovanju z organizacijami, ki delujejo v okviru OZN, in civilno družbo, izboljšajo položaj kmečkih žena, vključno z domorodnimi prebivalkami, v svojih nacionalnih, regionalnih ter globalnih razvojnih strategijah. Takšni ukrepi vključujejo: ustvarjanje okoliščin, ki bi izboljšale položaj kmečkih žena, prizadevanje za njihovo politično in družbeno-gospodarsko uveljavljanje, podpiranje njihovega polnega in enakovrednega sodelovanja v procesih odločanja na vseh nivojih …


Svetovni dan hoje

Na današnji dan vse od leta 1992 obeležujemo svetovni dan hoje. Hoja je osnovna oblika gibanja, najbolj naravna in prav zaradi tega tudi najbolj zdrava oblika gibanja. Ne samo, da pozitivno vpliva na naše zdravje in počutje, nas hoja tudi krepi, pospešuje presnovo in preprečuje zdravstvene težave. Poleg tega pa je dostopna vsakomur, v vseh letnih časih in ne zahteva dodatnih sredstev ali posebne opreme.


Svetovni dan umivanja rok

Danes obeležujemo svetovni dan umivanja rok, katerega namen je širjenje ozaveščenosti in razumevanja o pomembnosti umivanja rok. Pomembno je zavedanje, da sami poskrbimo za svoje zdravje in za zdravje ljudi okoli nas, tudi s čistočo svojih rok.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekUši
Naslednji članekZagorel avto