Če je bila ušivost včasih spremljevalka revščine in slabih higienskih navad, temu danes ni tako. Ušivost se pojavlja brez pravila. Najpogostejše so naglavne uši, ki sicer ne prenašajo bolezni, povzročajo pa neprijetno srbenje. 

Na podlagi poročanj je znano, da se ušivost med otroki običajno poveča na začetku šolskega leta ter po vrnitvah po raznih obšolskih dejavnostih, kjer med otroci prihaja do tesnejšega stika.

Po podatkih iz drugih držav, ki so opravile študije ušivosti  (V. Britanija, Belgija, Avstralija, Izrael), so uši prisotne pri 4-25% predšolskih in šolskih otrok, najpogosteje pri otrocih v starostni skupini 3-11 let. Pogosteje jih najdemo pri deklicah kot pri dečkih.

Opaža se, da je razuševanje lahko tudi neučinkovito zaradi razvoja odpornosti proti insekticidom. Če ste pri uporabi sredstva skrbno upoštevali vsa priporočila, vendar uši niste uspeli odpraviti, se svetuje, da se zamenja preparat z drugo učinkovino. Istega preparata v primeru neučinkovitosti ne uporabimo več kot dvakrat.

Prav tako se za razuševanje odsvetuje uporaba kisa, petroleja, različnih eteričnih olj, likalnikov za lase, biopipsa, pasjega šampona,… ker niso dokazano učinkoviti. Zelo pomembno je dosledno upoštevanje postopkov razuševanja.

Kot pomoč pri razuševanju se lahko uporabi električni glavniček.

Pri razuševanju je pomembno, da se operejo, dajo v plastično vrečko in neprodušno zaprejo za 10 – 14 dni na sobni temperaturi oz. dajo v zamrzovalnik (vsaj 24 ur) in/ali presesajo vsa oblačila, ki pridejo v stik z lasmi (kape, šali, …), avtosedeži, igrače, oblazinjeno pohištvo in preproge.

Kot preventiva se svetuje da:

  • so dolgi lasje tesno speti,
  • v družinah z majhnimi otroci, ki obiskujejo vrtec ali šolo, vsak teden pregledujemo lasišče,
  • v družinah z majhnimi otroci, pri katerih so se v vrtcu ali šoli pojavile uši, vsak dan pregledujemo lasišče.

Če najdemo uši, je pomembno, da obvestimo vse, s katerimi smo bili v stiku in še isti dan izvedemo razuševanje. Ne pozabite na odstranjevanje gnid.

Za več nasvetov smo vam na voljo v naši lekarni.

Tjaša Flere Pušnik, mag. farm., spec.

Lekarna Pušnik Trbovlje


 

Prejšnji članekPrijava škode
Naslednji članekDanes dogaja