Današnji torek že kaže na zanimivo jesen. Poleg običajnih torkovih dogajanj bodo danes v Zagorju predstavili strateški projekt Center za usposabljanje in demonstracije na področju brezogljičnih tehnologij in knjigo Mitje Brganta Breaking The Packaging, v Trbovljah bodo odprli razstavo Cvetje v jeseni, v Hrastniku pa pripravili Jesenski živ žav. Naredite si dan in naredite ga drugim.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Torek, 3. oktober 2023


Vreme

danes dogaja Danes bo pretežno jasno. Zjutraj in deloma dopoldne bo po nižinah megla. Čez dan bo marsikje zapihal jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 6 do 13, najvišje dnevne od 23 do 28 °C.

Do srede zjutraj se bo pooblačilo, predvsem v severni polovici Slovenije bo občasno deževalo, možna bo tudi kakšna nevihta. Do večera bo dež povsod ponehal. V notranjosti Slovenije bo nekoliko hladneje. V četrtek bo sončno z meglenim jutrom po nižinah.


Zapore cest                            

danes dogajaNa cesti Trojane-Izlake-Zagorje je pri Izlakah do 7. oktobra na več odsekih popolna zapora, promet poteka ob gradbišču, zaradi gradnje kolesarske steze. Med vikendi je promet na odseku pri bencinskem servisu urejen izmenično enosmerno.

Na cesti Trojane–Izlake–Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Cesta bo popolnoma zaprta vsako soboto med uro 7.30 in 17.00 ure do 23. decembra 2023. Izvajalec del ima dovoljenje za delne zapore ceste do 13. decembra do 19. ure, za popolne kratkotrajne zapore med tednom pa med do 23. decembra 2023 (od 8.30 do 9. ure, od 9.20 do 9.50, od 10.10 do 10.40, od 11.00 do 11.30, od 11.50 do 12.20 in od 12.50 do 13.20). Obvoz za osebna vozila je urejen po državnih cestah na relaciji Spodnji Hotič-Vače-Izlake-Zagorje ob Savi in obratno. Obvoz za tovorna vozila je urejen po glavni cesti Litija-Šentjakob, štajerski avtocesti med Trojanami in Šentjakobom ter regionalni cesti Trojane-Zagorje ob Savi in obratno.

Na cesti Litija-Zagorje je urejen izmenično enosmerni promet zaradi odstranjevanja posledic ujme.

Na cesti Litija-Zagorje je pri Renkah promet do 25. oktobra urejen izmenično enosmerno zaradi izvedbe ukrepov za zaščito pred podori.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je pri Knezdolu do 24. oktobra 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi urejanja odvodnjavanja.

Na regionalni cesti v zgornjih Trbovljah je promet do 30. decembra urejen izmenično enosmerno zaradi ureditve ceste.

Na odseku ceste Hrastnik-most čez Savo v Hrastniku je na Cesti 1. maja urejen promet izmenično enosmerno zaradi komunalne in prometne ureditve do 31. decembra 2023.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.

Zaradi poškodb na cestišču je do 22. oktobra delno zaprta cesta Podkrnica-Mošenik-Sava med Mošenikom 10 in priključkom Mošenik-Mars). Dostop je dovoljen za prebivalce Mošenika, dostavo in službe, ki opravljajo storitve na tem območju.

Zaradi izvedbe komunalnih vodov in modernizacije ceste velja na odseku od krožišča lokalne ceste do Eberlove ceste 6 v Zagorju popolna zapora ceste do 8. oktobra. Občasno bo promet sproščen čez odsek. Osebnim vozilom predlagajo obvoz preko Pečarjeve ulice, ceste Na bregu ali Eberlove ceste 9a. Za tovorna vozila priporočamo obvoz preko Pečarjeve ulice.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev oskrbe s pitno vodo v Zasavju.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 11. do 14. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Podvine, izvod Podvine spodnji del, Bokal (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri ni napovedanih izklopov električne energije.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Center DUBT

Center za pravični prehod Zasavje vabi na dogodek, kjer vam bodo v sodelovanju z Zasavsko gospodarsko zbornico predstavili strateški projekt Pravičnega prehoda Zasavja z naslovom Center za usposabljanje in demonstracije na področju brezogljičnih tehnologij (Center DUBT), katerega nosilec je Kemijski inštitut. Dogodek bo potekal 3. oktobra ob 10. uri v KC Delavski dom Zagorje ob Savi (Steklena dvorana). S projektom v zasavsko regijo prihaja prva znanstveno raziskovalna institucija, ki bo ustvarila izjemne priložnosti za nadaljnji razvoj in specializacijo gospodarstva ter priložnosti za dopolnjevanja programa izobraževalnih institucij z najsodobnejšimi vsebinami s področja brezogljičnih tehnologij.


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Mitja Brgant – Breaking The Packaging

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju bodo danes ob 18. uri v prostorih mladinskega oddelka knjižnice gostili Mitjo Brganta, avtorja knjige, ki  jo je napisal na podlagi dvajsetletnih izkušenj delovanja v svetu embalaže. V knjigi razgradi kompleksno tematiko embalaže in jo sestavi v razumljivo zgodbo o tem, kaj embalaža pravzaprav je. Breaking The Packaging  je knjiga o osnovah embalaže, izredno pomembnem faktorju našega strmenja k doseganju trajnostnih ciljev. Prepogosto prezrto dejstvo je, da je embalaža poleg zraka, vode, sončne svetlobe, hrane in zavetja ključna za človeštvo. Populacija planeta narašča, narašča tudi potrošnja in življenjski standard in ob tem se povečuje količina embalaže v obtoku.


Zlatice

Cvetje v jeseni

Skupina ročnih del Zlatice Društva upokojencev Trbovlje je pripravila razstavo ročnih del v klubski sobi Društva upokojencev Trbovlje. Otvoritev bo danes ob 17. uri. Razstava bo odprta od 3. do 6. oktobra vsak dan od 9. do 12. ure, v sredo in četrtek pa še od 16. do 18. ure.


Jesenski živ žav

Danes od 16. ure dalje bo v Športnem parku na Logu potekal Jesenski živ žav, bazar otroških izdelkov Vrtca Hrastnik. Z zbranimi sredstvi bo Sklad Vrtca Hrastnik v letošnjem šolskem letu omogočil nakup nadstandardne opreme za otroke, sofinanciral končne izlete ter omogočil socialno pomoč ogroženim. Nastopile bodo plesne skupine, Rudarska in Steklarska godbam predstavila se bodo hrastniška društva. Pripravili bodo tudi foto kotiček, delavnice za otroke in predstavitev gasilcev, policistov in reševalcev. Ob 17.30 uri bo na ogled predstava Marionetnega gledališča Jurček.


MC ZoS

RekreAktivna košarka

Vabilo MC ZoS: »Bi rad_a športal_a, pa ne maraš solo športov? Potem je RekreAktivna košarka prava zate. Prvič bom igrali 3. 10. 2023. Udeležba je brezplačna! Če si zainteresiran_a, se prijavi na jani@mczos.si.«


Galerija Medija

Razstava Anže Gallus Petelin

danes dogaja V Galeriji Medija v Vili Medea v Zagorju je na ogled razstava Anžeta Gallusa Petelina, vsestranskega umetnika, ki je prvobitno slikar in kipar, pa tudi umetniški fotograf, glasbenik, skratka umetnik. Petelinov likovni opus obsega preko 400 kreacij, 30 kiparskih del, preko 100 umetniških fotografij, več kot 1000 pesmi in 20 avtorskih skladb. Sodeloval je na številnih likovnih kolonijah doma in v tujini. Po končani diplomi je predaval in vodil ateljejsko delo na Arthouse – Šoli za risanje in slikanje v Ljubljani od leta 2014 – 2019. Živi in ustvarja na Art Domačiji Pengallus. Njegova dela so razstavljena v mednarodnih privatnih zbirkah, sodeloval je na različnih samostojnih in skupinskih razstavah, za umetniško dejavnost je bil tudi nagrajen. Razstava bo na ogled do 15. oktobra.

Galerija Medija je ob ponedeljkih in četrtkih odprta od 15. do 19. ure, ob torkih, sredah in petkih pa od 10. do 14. ure (ali po dogovoru na tel. št. 041 489 307).


Zasavske knjižnice

Ob torkih je Knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje je odprta od 9. do 19. ure, enota Dom Svobode od 16. do 19. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi je odprta od 7. do 15. ure, enota Kisovec in enota Izlake pa od 11.30 do 19. ure.

V Knjižnici Mileta Klopčiča je v oktobru na ogled razstava ob 100-letnici Nogometnega kluba Zagorje.

V knjižnici v Kisovcu je oktobra na ogleda razstava likovnih del tečajnikov slikarske šole Lili Hribovšek 2022723.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V ZMT je na ogled gostujoča razstava Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije V čevljih zmagovalcev: Slovenke in Slovenci ter njihovi športni dosežki. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Nejca Lazarja z naslovom Prevozna sredstva v Zasavju.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Delavski dom Trbovlje – kino

Moja obilna grška poroka 3

ob 9. uri

Po projekciji filma sledi druženje ob kavi, čaju…

Ameriška romantična komedija, izvirni naslov My Big Fat Greek Wedding 3 (2023), režija in scenarij Nia Vardalos, igrajo Stephanie Nur, Lainie Kazan, Elena Kampouris, John Corbett, Nia Vardalos, Andrea Martin …

Grška družina Portokalosovi se bo odpravila na družinsko srečanje v Grčijo, pri tem pa doživljala prisrčno in izjemno zabavno popotovanje, polno ljubezni in preobratov. V prvem delu komedije iz leta 2002 spoznamo svojeglavo Toulo, ki se zagleda v postavnega neznanca Iana, s katerim prične hoditi na zmenke, se kmalu poročita in se trudita povezati svoji družini. V drugem delu (2016) pa se zakonca srečujeta s težavami z odraščajočo najstniško hčerko, pa tudi z iskrico v zakonu, velika družina pa se pripravlja na še obilnejšo grško poroko.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Miloš Roš

Na današnji dan se je leta 1881 v Hrastniku rodil učitelj in kulturnoprosvetni delavec Miloš Roš. Obiskoval je učiteljišče v Ljubljani in leta 1901 začel poučevati na Dolu pri Hrastniku, v poletnem času pa vodil podružnično šolo na Kalu. Leta 1906 je bil premeščen v Hrastnik, kjer je poučeval vse do odhoda v pokoj (1937). Ob izbruhu prve svetovne vojne je bil vpoklican v enoletno vojaško šolo v Mariboru, kjer so ga zaradi politične nezanesljivosti odpustili. Bojeval se je na italijanski fronti, a so ga skupaj z bratom Ferdinandom ujeli. Leta 1941 ga je okupator z družino izselil v Slavonijo – Čazma. Tam so ga preganjali in mučili, domov pa se je vrnil z uničenimi živci. Umrl je 16. januarja leta 1953 v Laškem.


 

Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Savus


 

Prejšnji članekLagard, Grašič, Perić, simfoniki …
Naslednji članekNa današnji dan: Miloš Roš