Torek v Zasavje prinaša zanimivo monokomedijo v zagorskem Delavskem domu z naslovom Zdrava pamet. V Zagorju bo nocoj še pogovor s piscem Jožetom Šepcem. Ne pozabite tudi na običajne torkove dejavnosti. Pa v naseljih Šentgotard in Lepiš prekuhavajte vodo. Vreme se zna danes skisati. Sicer pa, naredite si dan in naredite ga drugim.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si


Torek, 19. september 2023


Vreme

danes dogaja Danes bo spremenljivo oblačno. Krajevne plohe in nevihte se bodo dopoldne od severozahoda razširile nad večji del Slovenije. Krajevno bodo možni krajši nalivi in močnejši sunki vetra. Popoldne se bodo padavine umirjale, od severozahoda se bo jasnilo. Najvišje dnevne temperature bodo od 20 do 24 °C.

V sredo bo sončno, zjutraj in deloma dopoldne bo po nižinah megla. V četrtek in petek bo pihal jugozahodnik. V zahodni in osrednji Sloveniji bo zmerno do pretežno oblačno, predvsem na zahodu bodo občasne krajevne padavine. V vzhodnih krajih bo dokaj sončno vreme.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane–Izlake–Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Cesta bo popolnoma zaprta vsako soboto med uro 7.30 in 17.00 ure do 23. decembra 2023. Izvajalec del ima dovoljenje za delne zapore ceste do 13. decembra do 19. ure, za popolne kratkotrajne zapore med tednom pa med do 23. decembra 2023 (od 8.30 do 9. ure, od 9.20 do 9.50, od 10.10 do 10.40, od 11.00 do 11.30, od 11.50 do 12.20 in od 12.50 do 13.20). Obvoz za osebna vozila je urejen po državnih cestah na relaciji Spodnji Hotič-Vače-Izlake-Zagorje ob Savi in obratno. Obvoz za tovorna vozila je urejen po glavni cesti Litija-Šentjakob, štajerski avtocesti med Trojanami in Šentjakobom ter regionalni cesti Trojane-Zagorje ob Savi in obratno.

Na cesti Litija-Zagorje je urejen izmenično enosmerni promet zaradi odstranjevanja posledic ujme.

Na cesti Litija-Zagorje je pri Renkah promet do 25. oktobra urejen izmenično enosmerno zaradi izvedbe ukrepov za zaščito pred podori.

Na cesti Sopota-Podkum-Zagorje je pri Šklendrovcu do 26. septembra urejen izmenično enosmerni promet zaradi odstranitve materiala za mrežami in sanacije lovilne mreže.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je pri Knezdolu do 24. oktobra 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi urejanja odvodnjavanja.

Na cesti Hrastnik–most čez Savo je promet do 19. septembra urejen izmenično enosmerno zaradi komunalne in prometne ureditve OIC Steklarna Hrastnik.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.


Preskrba z vodo

Občina Zagorje ob Savi obvešča porabnike pitne vode iz vodovodnih sistemov Lepiš in Šentgotard, da voda ni pitna zaradi kontaminacije vodnega vira in jo je potrebno do preklica v prehranske namene prekuhavati.

Če je voda motna, je potrebno pred prekuhavanjem odstraniti večino delcev. To se doseže z usedanjem in nato filtracijo skozi več plasti čiste, najbolje prelikane tkanine ali skozi čist papirnat filter. Ko voda zavre, naj burno vre še 3 minute. Tako pripravljeno vodo hranite v hladilniku, v isti posodi, kot ste jo prekuhali, uporabljate jo lahko 24 ur, izjemoma do 48 ur. Navodilo za prekuhavanje pitne vode je v celoti objavljeno na spletni strani NIJZ. Ukrep prekuhavanja pitne vode velja do preklica.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 14. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Čreta, izvod Jesenovo (nadzorništvo Hrastnik). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 14. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Čreta, izvod Jesenovo (nadzorništvo Hrastnik). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


OPEN CLUB KARAOKE

Danes od 16. do 20. ure v McZoS potekajo karaoke. Imaš svojo najljubšo pesem? Zapoj jo z nami in postani zvezda Open Cluba.

 


Delavski dom Zagorje

Zdrava pamet

Danes ob 19.30 uri bodo v veliki dvorani KC Delavski dom Zagorje pripravili predstavo Zdrava pamet, v monokomediji bo igral Nik Škrlec. Zdrava pamet je nora monokomedija o možganih, naših mislih in vseh vragolijah, ki nam jih uganjajo. Na odru bo svoje možgane seciral Nik Škrlec, igralec in tv voditelj, ki si lahko zapomni tisoče decimalk števila pi in je hkrati vsaj enkrat na mesec na banki, ker pozabi PIN bančne kartice. Predstava je polna miselno-telesnih akrobacij in humorja, smeh je konec koncev eden boljših pokazateljev naše možganske forme! Nik bo na odru razkril nekaj svojih spominskih skrivnosti, zagat in zgodb, povezanih s sivimi celicami, hkrati pa poskrbel za presenečenja, ki vam bodo gotovo ostala v spominu.

Predstavo Zdrava pamet spremlja interaktivna razstava o naših možganih, mislih in iluzijah, ki nam jih uganjajo. Gre za celosten gledališki dogodek z druženjem po predstavi, razstava pa se s predstavo dopolnjuje in vam omogoča drugačno izkušnjo celotnega večera. Na interaktivni razstavi lahko med drugih preizkusite Nikov znani kontracikl, se zabavate z roboti in svoje možgane pretentate z različnimi eksponati, ki so, tako kot predstava, namenjeni kravžljanju vaših sivih celic!


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Jože Šepec – Poti in stranpoti mojega Camina

Danes ob 18. uri bodo na mladinskem oddelku Knjižnice Mileta Klopčiča v Zagorju pripravili predstavitev knjige Jožeta Šepca Poti in stranpoti mojega Camina. Gost v knjižnici bo upokojeni pravnik in pisatelj Jože Šepec iz Rogaške Slatine. Celih 28 let se je boril z nizom ponovitev težko ozdravljive bolezni – malignega obolenja na limfnih žlezah, ki ga medicina imenuje Hodgkinov limfom. Soočenje z boleznijo je bilo stresno. Dolgo je potreboval, da je bolezen sprejel in o njej ni več neprestano razmišljal. Prepustil se je toku življenja in bolezen prepustil »neki višji inteligenci«. Ta sprememba miselnega vzorca je nanj vplivala zelo pozitivno. Sklenil je napisati knjigo, ki jo je izdal v samozaložbi. Poti in stranpoti mojega Camina je knjiga o tem, kako z majhnimi spremembami razmišljanja in odločanja dosežeš velike in kvalitetne spremembe v svojem življenju.


Galerija Medija

Razstava Anže Gallus Petelin

V Galeriji Medija v Vili Medea v Zagorju je na ogled razstava Anžeta Gallusa Petelina, vsestranskega umetnika, ki je prvobitno slikar in kipar, pa tudi umetniški fotograf, glasbenik, skratka umetnik. Petelinov likovni opus obsega preko 400 kreacij, 30 kiparskih del, preko 100 umetniških fotografij, več kot 1000 pesmi in 20 avtorskih skladb. Sodeloval je na številnih likovnih kolonijah doma in v tujini. Po končani diplomi je predaval in vodil ateljejsko delo na Arthouse – Šoli za risanje in slikanje v Ljubljani od leta 2014 – 2019. Živi in ustvarja na Art Domačiji Pengallus. Njegova dela so razstavljena v mednarodnih privatnih zbirkah, sodeloval je na različnih samostojnih in skupinskih razstavah, za umetniško dejavnost je bil tudi nagrajen. Razstava bo na ogled do 15. oktobra.

Galerija Medija je ob ponedeljkih in četrtkih odprta od 15. do 19. ure, ob torkih, sredah in petkih pa od 10. do 14. ure (ali po dogovoru na tel. št. 041 489 307).


Zasavske knjižnice

Ob torkih je Knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje je odprta od 9. do 19. ure, enota Dom Svobode od 16. do 19. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi je odprta od 7. do 15. ure, enota Kisovec in enota Izlake pa od 11.30 do 19. ure.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V ZMT je na ogled gostujoča razstava Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije V čevljih zmagovalcev: Slovenke in Slovenci ter njihovi športni dosežki. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Nejca Lazarja z naslovom Prevozna sredstva v Zasavju.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Branko Klančar

Na današnji dan se je leta 1948 na Dolu pri Hrastniku rodil fotograf in akademski slikar Branko Klančar. Osnovno šolo je obiskoval na Dolu pri Hrastniku, gimnazijo v Trbovljah, študiral pa je na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Za fotografijo ga je pri osmih letih navdušil brat. Sprva je bila fotografija zanj sprostitev in konjiček, ki pa je zaradi slabe perspektive v profesuri leta 1984 postala obrt. Leta 1970 je prejel drugo nagrado v slikarski koloniji mladih v Ivanjici (Srbija) in leta 1973 drugo nagrado na natečaju ORWO za najboljši diapozitiv v Jugoslaviji. Občina Hrastnik mu je za njegovo delo na kulturnem področju leta 1999 podelila srebrno priznanje.


Leopold Grošelj

Na današnji dan je leta 2018 umrl nekdanji hrastniški župan in poslanec v DZ RS Leopold Grošelj. Po 12 letih uspešnega dela v gospodarstvu (IBT) se je v Hrastniku zaposlil kot sodnik za prekrške, kmalu je prevzel vodenje tamkajšnjega Izvršnega sveta. Leta 1986 je za eno leto prevzel vodenje Jutranjke na Dolu, leto kasneje pa vodenje Medobčinske gospodarske zbornice. Pet let je bil neprofesionalni delegat v Zveznem zboru Skupščine bivše Jugoslavije. Leta 1990 je bil izvoljen za predsednika Skupščine občine Hrastnik, bil je tudi neprofesionalni delegat v Zboru občin Skupščine RS. Na lokalnih volitvah leta 1994 in 1998 je bil izvoljen za župana Občine Hrastnik, leta 2000 pa tudi za poslanca Državnega zbora RS.


Cveto Majdič

Na današnji dan je leta 2019 umrl rudarski inženir, športnik, pisatelj in planinec Cveto Majdič. Rodil se je 19. decembra leta 2018. Svojo poklicno pot je začel v rudniku, v življenju pa je bil aktiven na različnih področjih. Bil je namestnik predsednika republiškega komiteja za energetiko, predsednik sindikata energetike v ZSS, član družbenopolitičnega zbora Skupščine Republike Slovenije in predsednik Sveta uporabnikov v izobraževalni skupnosti Slovenije. Bil je tudi aktiven športnik v alpskem smučanju in rokometaš Rudarja. Aktiven je bil tudi v Planinskem društvu Trbovlje, v Filatelističnem društvu Trbovlje ter Zasavskem društvu seniorjev managerjev in strokovnjakov.


Svetovni dnevi

Na današnji dan v koledarju ni zapisanega nobenega svetovnega dneva. Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Savus