Današnji petek je tudi prvi šolski dan. Zato, previdno na cestah, posebej okrog šol in vrtcev. Kakšnih večjih prireditev se v Zasavju ne obeta, če seveda odštejemo Game splash na Kopalnici v Trbovljah. Sicer pa, knjižnice se vračajo na stare tirnice in normalen delovni čas, življenje pa tudi. Kar na nekaj cestah v Zasavju ni več zapor, kar življenje tudi vrača na stare tirnice. Naredite si dan in naredite ga tudi tistim okrog sebe.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Petek, 1. september 2023


Vreme

danes dogaja Danes bo delno jasno, v zahodni in deloma osrednji Sloveniji pa sprva pretežno oblačno. Zjutraj in deloma dopoldne bo po nekaterih nižinah megla. Popoldne bodo nastale posamezne kratkotrajne plohe. Najnižje jutranje temperature bodo od 10 do 14, najvišje dnevne od 22 do 26 °C.

V soboto in nedeljo bo sončno in toplo. Zjutraj in deloma dopoldne bo po nekaterih nižinah megla. V nedeljo popoldne lahko na severu Slovenije nastane kakšna nevihta.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane–Izlake–Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Cesta bo popolnoma zaprta vsako soboto med uro 7.30 in 17.00 ure do 23. decembra 2023. Izvajalec del ima dovoljenje za delne zapore ceste do 13. decembra do 19. ure, za popolne kratkotrajne zapore med tednom pa med do 23. decembra 2023 (od 8.30 do 9. ure, od 9.20 do 9.50, od 10.10 do 10.40, od 11.00 do 11.30, od 11.50 do 12.20 in od 12.50 do 13.20). Obvoz za osebna vozila je urejen po državnih cestah na relaciji Spodnji Hotič-Vače-Izlake-Zagorje ob Savi in obratno. Obvoz za tovorna vozila je urejen po glavni cesti Litija-Šentjakob, štajerski avtocesti med Trojanami in Šentjakobom ter regionalni cesti Trojane-Zagorje ob Savi in obratno.

Na cesti LitijaZagorje je urejen izmenično enosmerni promet zaradi odstranjevanja posledic ujme.

Na cesti LitijaZagorje je pri Renkah urejen izmenično enosmerni promet in kratkotrajne zapore (do 15 minut) zaradi izvedbe ukrepov za zaščito pred podori.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je pri Knezdolu do 24. oktobra 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi urejanja odvodnjavanja.

Na cesti Hrastnik–most čez Savo je promet do 18. septembra urejen izmenično enosmerno zaradi komunalne in prometne ureditve OIC Steklarna Hrastnik.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.


Preskrba z vodo

Komunala Trbovlje obvešča odjemalce na naslovih Vreskovo, Neža, Hohkrautova kolonija in Kolonija 1. maja 30, 31 in 32, da bo zaradi vzdrževalnih del v petek, 1. septembra, predvidoma od 8. do 12. ure motena oskrba s pitno vodo. Uporabnikom priporočajo, da vodo po končanih delih pustijo nekaj časa teči iz pipe, preden jo uporabijo.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 10. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Jesenovo, nizkonapetostni vod Jesenovo in Jesenovo vikendi, od 12. do 14. ure pa iz TP Polšnik, NNV  Žamboh (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri ni napovedanih prekinitev dobav električne energije.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


ZMŠT

Game Splash

ZMŠT bo letošnjo kopalno sezono na trboveljskem kopališču zaključil z igričarskim vikend festivalom Game Splash. S tridnevnim festivalom bodo povezali športne aktivnosti z igranjem igric. Obiskovalci bodo lahko vstopili v gaming coni in igrali igrice, se udeležili turnirjev Fortite, Fifa in Asseto Corsa ter se udeležili številnih aktivnosti za otroke in mladino na bazenu. Danes v gaming zonu pričnejo ob 13. uri in končajo ob 18, od 14. do 17. ure bodo potekale aktivnosti.


ZLU

Umetna inteligenca

Zasavska ljudska univerza bo pripravili v svoji učilnici v Delavskem domu Trbovlje Delavnico umetne inteligence. Pričnejo ob 8. uri.


Spletna kavarna

Vsak petek ob 9. uri se v spletni kavarni dobijo udeleženci različnih aktivnosti na Zasavski ljudski univerzi. Vljudno vabljeni vsi, ki si želite prijetne družbe in obilice smeha. Udeležba je brezplačna, obvezne so predhodne prijave.


Rdeči križ Trbovlje

Rdeči križ Trbovlje vabi na krvodajalsko akcijo vsak petek med 7.30 in 11. uro. Lokacija: Center za transfuzijsko dejavnost (Splošna bolnišnica Trbovlje). Za uro odvzema pokličite 051 649 350.


Zasavske knjižnice

Ob petkih je knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah je odprta od 9. do 19. ure, enota Dom Svobode pa od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju  pa je odprta od 10. do 19. ure.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline. V ZMT je do 10. septembra na ogled gostujoča razstava Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije V čevljih zmagovalcev: Slovenke in Slovenci ter njihovi športni dosežki. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Nejca Lazarja Prevozna sredstva v Zasavju.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji in razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Marko Župančič

Na današnji dan se je leta 1914 v Ljubljani rodil sin Otona Župančiča in arhitekt, ki je oblikoval sodobno podobo Trbovelj v času, ko se je mesto izjemno hitro razvijalo, Marko Župančič. Njegovo najpomembnejše arhitekturno delo v Trbovljah je Delavski dom, zaslužen pa je tudi za podobo Pediatrične bolnišnice, OŠ Tončke Čeč, Okrogle hiše, tribune na stadionu Rudarja in več stanovanjskih blokov. Župančič je bil še urbanist, opremljevalec knjig, pisec člankov in navdušen fotograf. Umrl je 24. aprila leta 2007 v Ljubljani.


Svetovni dnevi

Na današnji dan v koledarju ni zapisanega nobenega svetovnega dneva. Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Savus