sobota, 20 julija, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Pričenja se zadnji teden počitnic. Čas za zadnje nakupe zvezkov. Danes se bo malo ohladilo, upamo le, da ne bo neviht. Otroci si lahko privoščijo še nekaj počitniškega dogajanja, tudi organiziranega. Sicer pa bodo na sporedu običajne ponedeljkove aktivnosti. Ne pozabite – naredite si dan ampak naredite ga tudi drugim …

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Ponedeljek, 28. avgust 2023


Vreme

danes dogajaDanes bo spremenljivo do pretežno oblačno, dopoldne v vzhodnih krajih še deloma jasno. Dopoldne se bodo padavine z nevihtami pojavljale v zahodni polovici Slovenije, popoldne tudi drugod. Pihal bo vzhodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 21 do 27 °C.

Ponoči bodo padavine prehodno oslabele. Jutri bo spremenljivo do pretežno oblačno. Občasno bo še deževalo, vmes bodo tudi nevihte. Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 18, najvišje dnevne od 18 do 25 °C. Danes bodo ob prehodu hladne fronte možna krajevna neurja, predvsem v zahodni in osrednji Sloveniji tudi dolgotrajni nalivi. V sredo bo oblačno z občasnim dežjem in še nekoliko hladneje. V četrtek čez dan se bo delno razjasnilo.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane–Izlake–Zagorje ob Savi in cesti Krtina–Moravče–Izlake je na Izlakah do 31. avgusta promet urejen ob gradbišču izmenično enosmerno zaradi rehabilitacije mostu čez Medijo.

Na cesti Trojane–Izlake–Zagorje je pri Spodnjih Izlakah promet oviran do 30. avgusta zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Trojane–Izlake–Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Cesta bo popolnoma zaprta vsako soboto med uro 7.30 in 17.00 ure do 23. decembra 2023. Izvajalec del ima dovoljenje za delne zapore ceste do 13. decembra do 19. ure, za popolne kratkotrajne zapore med tednom pa med do 23. decembra 2023 (od 8.30 do 9. ure, od 9.20 do 9.50, od 10.10 do 10.40, od 11.00 do 11.30, od 11.50 do 12.20 in od 12.50 do 13.20). Obvoz za osebna vozila je urejen po državnih cestah na relaciji Spodnji Hotič-Vače-Izlake-Zagorje ob Savi in obratno. Obvoz za tovorna vozila je urejen po glavni cesti Litija-Šentjakob, štajerski avtocesti med Trojanami in Šentjakobom ter regionalni cesti Trojane-Zagorje ob Savi in obratno.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Renkah urejen izmenično enosmerni promet in kratkotrajne zapore (do 15 minut).

Na cesti Bevško–Trbovlje je Trbovljah (Vodenska cesta) do 31. avgusta urejen izmenično enosmerni promet zaradi ureditve kolesarskih površin.

Na cesti Trbovlje–most čez Savo je do 31. avgusta urejen izmenično enosmerni promet zaradi ureditve kolesarskih površin.

Na cesti Zagorje–Trbovlje–Hrastnik je v Trbovljah (vodenska cesta) do 31. avgusta urejen izmenično enosmerni promet zaradi ureditve kolesarskih površin.

Na cesti Hrastnik–most čez Savo je promet do 18. septembra urejen izmenično enosmerno zaradi komunalne in prometne ureditve OIC Steklarna Hrastnik.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.

Na cesti Trbovlje–Hrastnik je urejen izmenično enosmerni promet zaradi poškodbe vozišča.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je pri Knezdolu do 24. oktobra 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi urejanja odvodnjavanja.

Zaradi gradbeno asfalterskih del na cestnem odcepu Novi log 20, 21, 22 in 23 velja zapora ceste predvidoma do 1. septembra. Dela se bodo izvajala od 6. do 16. ure. Obvoz ni mogoč, zato občane prosijo, da avte pustijo pred zaporo. Popolna zapora je samo na delu ceste od Novi log 20 – 23, do stanovanjskih blokov lahko dostopate po zgornji ali spodnji cesti.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih odklopov pitne vode v Zasavju.


Električna energija

Za danes in jutri ni napovedanih izklopov električne energije.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Počitnice, počitnice

DPM Trbovlje

Danes si bodo v Trbovljah otroci s prostovoljci DPM Trbovlje privoščili poletno šolo risanja z Lili in plesno delavnico. Jutri bodo preživeli dan v grafitarski delavnici. Poletno počitniško varstvo poteka od 9. do 13. ure. Za popoldansko varstvo se morajo starši posebej dogovoriti.


ZLU

Zasavska ljudska univerza pripravlja danes med 9.30 in 11.30 uro ustvarjano delavnico izdelovanja unikatnih izdelkov z naravnimi materiali v prostorih ZLU v Zagorju.


Hospickafe

Ko ostaneš sam v oklepu

Danes ob 18. uri bodo v prostorih VDC Zasavje v Zagorju Slovensko društvo Hospic pripravilo Hospickafe. Gre za pogovorni večer z Metko Dolanc (povezovalka vodja dnevnega in institucionalnega varstva VDC Hedvika Kovač), ki je kot mladostnica izgubila brata. Začela se je zapirati vase, svoje žalosti ni želela deliti. Dokler ni povsem spontano ustvarila pravljice Želvice, ki prav tako govori o izgubi bratca oziroma sina želvje družine.


ZLU

Google drive

Zasavska ljudska univerza pripravlja danes ob 8. uri delavnico Google drive v prostorih ZLU v DDT v Trbovljah. Google Drive je več kot le oblačna shramba. Na delavnici boste odkrili vse njegove funkcionalnosti, ki vam bodo olajšale delo, povečale učinkovitost in omogočile boljše sodelovanje sodelavcev.


MC ZoS

Mladinski center Zagorje ob Savi pripravlja danes ob 10. uri (do 13. ure) druženje s skupnim imenom Čvekava kava.


Galerija f 2,8

Ples je življenje

Poletna razstava  v foto galeriji f 2,8 v Zagorju je namenjena sladokuscem, ki cenijo tako ples kot portret v aktu in polaktu. Fotografije je ustvaril Janez Kukec Mezek, dolgoletni član in tajnik Foto kluba Ljubljana. Pretežno vse razstavljene fotografije so v črno beli izvedbi z izjemo ene, ki izstopa tako vsebinsko kot tudi barvno. Pogled, ki ga je Janez Kukec Mezek namenil obiskovalcem, pa je triptih, ki je prisoten v vsakem okvirju. Fotografije privlačijo z gibom in z zamrznjeno pozo. Razstavo  Ples je življenje si lahko ogledate do 11. septembra 2023. Danes je galerija odprta od 17. do 19. ure.


Zasavske knjižnice

V zasavskih knjižnicah velja do konca avgusta poletni odpiralni čas. Ob ponedeljkih je Knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 13. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje je odprta od 9. do 19. ure, enota Dom Svobode od 16. do 19. ure. V Zagorju je Knjižnica Mileta Klopčiča odprta od 11. do 19. ure.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V ZMT je na ogled gostujoča razstava Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije V čevljih zmagovalcev: Slovenke in Slovenci ter njihovi športni dosežki. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Mitja Mejak

Na današnji dan je leta 1975 v Ljubljani umrl eden izmed cenjenih slovenskih literarnih kritikov Mitja Mejak. Po drugi svetovni vojni je postal urednik kulturno-literarnega programa na Radiu Ljubljana. Objavil je še izbor pesništva narodnoosvobodilnega boja z naslovom Lirika sprave. Napisal je tudi televizijsko komedijo April in Pepelka ter se ukvarjal z dramatizacijo pripovednih del. Za radijsko dramatizacijo Tantadruja je prejel nagrado na Prix Italia.


Svetovni dnevi

Na današnji dan v koledarju ni zapisanega nobenega svetovnega dneva. Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Savus


 

Isti avtor