Danes dogaja

Kako dolgočasno. V Zasavju bodo tudi danes možne plohe in nevihte. Morda ne bo prehudo. Vsekakor pa se bo bliskalo zvečer v Trbovljah. Na Poletnem odru bodo nastopale Razvaline. Rock, rock, rock … Tisti pravi rock iz najboljših rockerskih časov se obeta. Sicer pa bo sobota čisto običajna. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim …

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Sobota, 22. julij 2023


Vreme

Danes bo spremenljivo do pretežno oblačno. Predvsem sredi dneva in popoldne bodo spet nastajale krajevne plohe in nevihte. Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 18, najvišje dnevne od 21 do 26 °C.

V nedeljo in ponedeljek bo večinoma sončno in postopno spet bolj vroče.


Zapore cest

Na cesti Trojane-Izlake-Zagorje ob Savi in cesti Krtina-Moravče-Izlake je na Izlakah do 31. avgusta promet urejen ob gradbišču izmenično enosmerno zaradi rehabilitacije mostu čez Medijo.

Na cesti Trojane-Izlake-Zagorje je pri Spodnjih Izlakah promet oviran do 30. avgusta zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Cesta bo popolnoma zaprta vsako soboto med uro 7.30 in 17.00 ure do 23. decembra 2023. Izvajalec del ima dovoljenje za delne zapore ceste do 13. decembra do 19. ure, za popolne kratkotrajne zapore med tednom pa med do 23. decembra 2023 (od 8.30 do 9. ure, od 9.20 do 9.50, od 10.10 do 10.40, od 11.00 do 11.30, od 11.50 do 12.20 in od 12.50 do 13.20). Obvoz za osebna vozila je urejen po državnih cestah na relaciji Spodnji Hotič-Vače-Izlake-Zagorje ob Savi in obratno. Obvoz za tovorna vozila je urejen po glavni cesti Litija-Šentjakob, štajerski avtocesti med Trojanami in Šentjakobom ter regionalni cesti Trojane-Zagorje ob Savi in obratno.

Na cesti Trbovlje – Latkova vas je v Trbovljah do 15. avgusta promet urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Trbovlje-most čez Savo je do 31. avgusta urejen izmenično enosmerni promet zaradi ureditve kolesarskih površin.

Na cesti Hrastnik – most čez Savo je promet do 18. septembra urejen izmenično enosmerno zaradi komunalne in prometne ureditve OIC Steklarna Hrastnik.

Na cesti Hrastnik-Dol pri Hrastniku je pri Brnici do 7. septembra 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi obnove vozišča.

Na lokalni cesti Hrastnik-Prapretno velja popolna zapora ceste na odseku ABCDE-Prapretno-odcep Retje (od odcepa za Prapretno) do 31. julija zaradi asfaltiranja.

Zaradi gradbeno asfalterskih del bo do predvidoma 22. julija zaprta cesta od hišne številke Novi Log 14, 15, 17 v Hrastniku. Dela bodo izvajali od 6. ure zjutraj do 16. ure popoldan, ta čas bo veljala popolna zapora. Dostop bo omogočen vse od 16. do 6. ure. Obvoz ni mogoč, zato izvajalci stanovalce prosijo, da avtomobile pustijo pred zaporo.


Preskrba z vodo

Komunala Trbovlje obvešča odjemalce na Gimnazijski cesti (22a – 27) in Trgu Franca Fakina (31, 32, 34, 36, 38 in 39), da bo zaradi izvajanja obnovitvenih del na vodovodu predvidoma do 31. julija prihajalo do občasnih motenj oskrbe s pitno vodo. Po končanih delih pred ponovno uporabo naj uporabniki pustijo vodo nekaj časa teči iz pip.


Električna energija

Danes in jutri ni napovedanih prekinitev dobave električne energije.


Prireditve

Poletni oder DDT

Koncert Razvaline

Danes bodo na Poletnem odru v Trbovljah pred Delavskim domom Trbovlje ob 20.30 uri pričeli igrati člani skupine Razvaline. Razvaline so nastale leta 1992 v Trbovljah, ko sta mulca Sergej Škofljanec – Sergio (kitara, vokal) in Gregor Juvan (klaviature) v Gregorjevi garaži prvič priklopila električno kitaro, klaviaturo in mikrofon na velik Fenderjev ojačevalec. Kmalu sta ugotovila, da sta premalo glasna in da nujno rabita še vsaj bobnarja in basista. In tako je tudi bilo. Na bobnih se jima je pridružil Matej Gosak, ki se mu takrat še sanjalo ni, kako hitro bo napredoval na tem inštrumentu, na basu pa Nace Baumgartner. Skupaj so hitro naredili repertoar, kakršnega do takrat ni igral še nihče, sploh pa njihovi vrstniki. Drzno so najprej na lokalnih druženjih, malce kasneje pa še v bližnjih barih in klubih igrali glasbo skupin, kot so Deep Purple, Led Zeppelin, Black Sabbath, Uriah Heep, The Who, Pink Floyd in podobnih bendov iz tistega obdobja, zaradi česar so si že kmalu pridobili veliko poslušalcev. Igrali niso popolno, vendar s srcem in po svoje, zaredi česar so bili še bolj zanimivi. S prihodom novega basista in tudi vokalista Sandija Ževarta (ex Chateau) jih je pot zanesla tudi čez mejo na Hrvaško in v Bosno in Hercegovino, Italijo in še kam, kjer so postali neke vrste stalnica na odrih moto zborov, klubov in drugih rockerskih prireditev… Razvaline bodo poslušalce popeljali v čase, ko se je menda ustvarjala najboljša glasba.


Majski salon 2023: Misterij Gea

Razstava likovnih del članic in članov Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU) z najdaljšo tradicijo v Sloveniji je pregled sodobne slovenske likovno vizualne produkcije. Na razstavi sodeluje 154 umetnic in umetnikov, ki ustvarjajo na področju vseh likovnih zvrsti in so iz devetih regionalnih društev. Med njimi so tudi naši stanovski člani iz Avstrije in Italije. Umetniki se letos v svojih likovno vizualnih delih in razmišljanjih vsebinsko in kritično navezujejo na naš planet, na okolje in njegovo trenutno, perečo problematiko, ko človek drastično zmanjšuje genetski material, ko iztreblja živalske in rastlinske vrste in krči ekosistem, v katerem lahko živimo.

Razstavišča in odpiralni čas:

Delavski dom Trbovlje: čet: 17.–18. ure / pet–ned: 17.–20. ure / po predhodnem dogovoru (051 626 296)

Zasavski muzej Trbovlje: pon in pet: 8.–13. ure / tor, sre in čet: 8.–18. ure /

Kulturni center Delavski dom Zagorje ob Savi: po predhodnem dogovoru (041 489 307)

Galerija Medija Zagorje ob Savi: pon in čet: 15.–19. ure / tor, sre in pet:10.–14. ure / po predhodnem dogovoru (041 489 307)

Razstava bo na ogled do 16. avgusta.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 12. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V ZMT je na ogled gostujoča razstava Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije V čevljih zmagovalcev: Slovenke in Slovenci ter njihovi športni dosežki. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Delavski dom Trbovlje – kino

Oppenheimer

ob 18. uri

Ameriška biografska drama, režija Christopher Nolan, igrajo  Cillian Murphy, Emily Blunt, Matt Damon, Robert Downey Jr., Josh Harnett, Gary Oldman …

Zgodba spremlja ameriškega znanstvenika J. Roberta Oppenheimerja in njegovo vlogo pri razvoju atomske bombe.

 


Na današnji dan

Če veste še za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dan možganov

Na današnji dan obeležujemo svetovni dan možganov. Dan je namenjen aktivnostim za povečanje prepoznavnosti ukrepov, ki lahko preprečijo pojav možganske kapi in olajšajo zdravljenje. Znaki za prepoznavo možganske kapi so neustrezen, zatikajoč, slabo razumljiv govor, šibka roka ali noga in povešen ustni kot na obrazu. Letno kap prizadene več kot 17 milijonov ljudi. Osnovna preventivna skrb za možgane pa je dokaj preprosta: zadostna fizična aktivnost, pestra miselna dejavnost, zdrava prehrana, kvalitetno spanje in izogibanje tveganim vedenjem.


Savus