Današnja sreda prinaša osrednji dogodek v okviru Parade učenja v Zagorju na Cankarjevem trgu. V Trbovljah bo župan Zoran Poznič pripravil novinarsko konferenco ob občinskem prazniku, v Hrastniku bodo člani Obrtne zbornice humanitarno urejali okolico doma starejših, na Dolu se bodo predstavile sekcije tamkajšnje Svobode, v Trbovljah pa si lahko ponovno ogledate gledališko predstavo Plešasta pevka.  Naredite si dan in naredite ga tudi drugim …

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Sreda, 24. maj 2023


Vreme

Danes bo spremenljivo, ponekod tudi pretežno oblačno. Že zjutraj in dopoldne bodo nastajale krajevne plohe, pogostejše bodo sredi dneva in popoldne, ko bodo tudi nevihte. Najnižje jutranje temperature bodo od 9 do 15, najvišje dnevne od 18 do 24 °C.

V četrtek zjutraj ali dopoldne se bo delno zjasnilo, čez dan bo možna kakšna ploha. V petek bo sončno. Pihal bo veter vzhodnih smeri.


Zapore cest

Na cesti Trojane-Izlake-Zagorje ob Savi in cesti Krtina-Moravče-Izlake je na Izlakah do 31. avgusta promet urejen ob gradbišču izmenično enosmerno zaradi rehabilitacije mostu čez Medijo.

Na cesti Izlake-Zagorje je pri Loki pri Zagorju do 6. junija promet urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Kisovcu promet do 31. maja 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje krožišča in kolesarske steze.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Do dvakrat dnevno je možna do 20 minutna popolna zapora. Vsako soboto do septembra je popolna zapora med 7.30 do 13.30 ure.

Na cesti Zagorje – Trbovlje – Hrastnik in na cesti Bevško-Trbovlje je na Vodenski cesti v Trbovljah do 30. junija 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi ureditve kolesarskih površin.

Na cesti Hrastnik – Šmarjeta je do 30. junija 2023 na odseku Dol pri Hrastniku – Marno pod Marnim urejen izmenično enosmerni promet, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Cesta Hrastnik-Ojstro-Trbovlje je na odseku v Trbovljah promet urejen s semaforjem izmenično enosmerno do junija 2023 zaradi posodobitve ceste.

Na lokalni cesti Tržnica -Tenis igrišče v občini Hrastnik do 30. junija velja popolna zapora zaradi gradnje ceste. Obvoz je za vsa vozila urejen po začasni obvozni cesti mimo tenis igrišč. Ta je dostopna z lokalne ceste Hrastnik–Blate–Kal in Tržnica–Tenis igrišče od priključka na Naselje Aleša Kaple 7c–7h.

Na lokalni cesti Rudnik-Studence-Cesta padlih borcev-Log v občini Hrastnik do 30. junija med 7. in 17. uro zaradi gradnje kanalizacije velja popolna zapora lokalne ceste.

Na lokalni cesti Jesenovska Žaga-Zgornje Znojile v občini Zagorje ob Savi do 31. maja poteka sanacija cestišča. Do zaključka sanacije je cesta neprevozna. Obvoz je možen po nekategorizirani poti preko Znojil ali po cesti iz smeri Jesenovega.

Zaradi prenove priključka Petelinkarjeve ceste v občini Zagorje ob Savi bo do 24. maja priključek zaprt 24 ur dnevno. Urejen je začasen dvosmerni promet na Petelinkarjevi cesti od Petelinkarjeve ceste 7 do priključka na Tonkovo cesto.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih motenj v oskrbi s pitno vodo.


Električna energija

Danes ni napovedanih izklopov električne energije.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 9. do 13. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani  ure iz TP Završje izvod Bajda, Završje (nadzorništvo Trbovlje), od 9. do 13. ure pa iz TP Jazbine, Brebrno, Kidovnik, Klenovič, Šklendrovec 2, Šklendrovec, Šklendroves spodnji in Šklendrovec žaga (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Prireditve

Parada učenja 2023

Danes bodo v okviru Parade učenja 2023 potekale naslednje aktivnosti:

  • Parada učenja 2023, ZLU Zagorje na Cankarjevem trgu od 9. do 12. ure. Prireditev bo združila preko 30 izobraževalnih, ustvarjalnih, informativno-svetovalnih, promocijskih, kulturnih, družabnih in tehničnih doživetij za vse generacije. Skozi pestro dogajanje na odru in stojnicah znanja se bodo obiskovalci seznanjali z možnostmi in priložnostmi za vseživljenjsko učenje.
  • Predstavitev portala Iris za komunikacijo med pacienti in zdravniki ZD Trbovlje, ZD Trbovlje, od 13. do 15. ure;
  • S kolesom (Trajbi) v Retje, OŠ Tončke Čeč Trbovlje, ob 13.

Občina Trbovlje

Novinarska konferenca

Bliža se občinski praznik in župan občine Trbovlje Zoran Pozniča je povabil na novinarsko konferenco novinarje zasavskih medijev in vse, ki poročajo o Zasavju v slovenskih medijih. Tiskovna konferenca bo danes ob 9. uri v sejni sobi Občine Trbovlje. Župan z ekipo bo predstavil dosedanje delo in načrte ter odgovoril na vprašanja novinarjev.


OOZ Hrastnik

Humanitarna akcija za Dom starejših občanov Hrastnik

OOZ Hrastnik organizira humanitarno akcijo, s katero bodo člani zbornice preuredili dostop do parka in zamenjali dotrajane ograje v parku. Postavili bodo nove lesene ograje in jih pobarvali, uredili okolico (obrezovanje dreves in grmičevja, zasaditev …) ter popravili tlakovce za ureditev poti v parku. Z akcijo pričnejo ob 7.30 uri zjutraj.


Dom Svobode Trbovlje

Plešasta pevka

V Domu Svobode v Trbovljah bodo nocoj ob 19.30 uri pripravili predstavo Plešasta pevka v izvedbi domačih gledališčnikov. Premiero Plešaste pevke (režija Nik Solina) si je dne 22. aprila ogledal selektor Milan Golob v okviru Linhartovega srečanja gledaliških skupin, ki poteka na območju Slovenije. Tako kot imajo športniki svoja tekmovanja, imajo svoja tudi kulturniki. Po ogledu predstave je selektor zbral šest predstav, ki se bodo udeležile regijskega srečanja. Igra Plešasta pevka je bila uvrščena na regijsko tekmovanje v veliki in močni konkurenci.


KD Svoboda Dol pri Hrastniku

KD Svoboda na odru

Kulturno društvo Svoboda Dol pri Hrastniku bo danes ob 19. uri pripravila kulturni dogodek Kulturno društvo Svoboda na odru. Na najem se bodo predstavile vse tri sekcije društva (pevska, foto in gledališka). Foto sekcija bo pričarala lepote fotografije, pevska sekcija bo odpela nekaj pesmi, gledališka pa bo odigrala kratko dramsko delo.

 

 


MC ZoS

Telovadba za zlata leta

Pod okriljem Mladinskega centra Zagorje ob Savi vsako sredo od 17. ure dalje pod vodstvom Milana Bedrača v dvorani MC ZoS (Proletarec) poteka tudi Telovadba za zlata leta. Vadba je namenjena vsem, ki želijo z aktivnim življenjem v prijetni družbi popestriti svoj vsakdan in izboljšati kakovost svojega življenja. Poudarek je na krepitvi globokih mišic trupa, ki so pomembne za pravilno pokončno držo in zdravo ter gibljivo hrbtenico. Vadba vključuje tudi vaje za koordinacijo telesa, za pridobitev vzdržljivosti, za moč in gibljivost celega telesa ter pripomore k boljšemu fizičnemu in psihičnemu počutju.


Knjižnica Antona Sovreta

Kufe klub

Projekt je namenjen uporabnikom knjižnice, ki imajo veselje do branja, pisanja, pripovedovanja, poslušanja, raziskovanja, so vedoželjni, ustvarjalni … Gre za druženje, krepitev medsebojnih odnosov in solidarnosti ter spodbujanje medgeneracijskega povezovanja in prostovoljstva. Aktivnosti in tematike imajo poudarek na domoznanstvu. Kufe klub bo odprl vrata v knjižnici danes ob 10. uri.

Udeleženci bodo spoznavali zgodovino hrastniške priljubljene pohodniške točke – Kala v sliki in besedi.


Zasavske knjižnice

Ob sredah je Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah je odprta  9. do 19. ure, mladinski oddelek do 17. ure. Po 17. uri je čas namenjen pravljičnim uricam. Enota Dom Svobode je odprta od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju ob Savi je odprta od 10. do 19. ure.


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Razstava Julijana Juhart

V Knjižnici Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi je v maju odprta razstava slik Julijane Juhart. Ljubiteljska slikarka je članica KD Ivan Cankar iz Tabora v Savinjski dolini. Je pobudnica in ustanoviteljica Likovne sekcije Mavrica pri takratnem Prosvetnem društvu v novo nastali občini  Tabor 1998. Sodelujejo s sorodnimi društvu, tudi s skupino LIKI iz Kisovca. Skupno so ustvarjali v Tednu ljubiteljske kulture na prostem tako v Kisovcu kot Taboru in v sklopu druženja tkali prijateljstva, ljubezen do ustvarjanja.


Knjižnica Mileta Klopčiča Kisovec

Razstava Magdi Grošelj

V Knjižnici Mileta Klopčiča Zagorje, v izpostavi v Kisovcu je v maju na ogled razstava slik Magdi Grošelj, članice skupine LIKI iz Kisovca. Je rojena Kisovčanka in izhaja iz družine ljubiteljskih slikarjev.. Pred desetimi leti se je priključila skupini LIKI in z raznimi mentorji nadgradila svoj talent in veselje do slikanja. Njene slike odražajo njeno osebnost, so iskrene, barvite in dodelanih oblik. Najraje slika naravno in tihožitja v akrilu, loti pa se tudi drugih tehnik (premog in pesek).


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Na današnji dan

Če veste še za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Savus