Danes v Trbovljah nekaj za sladokusce. Rock sladokusce. Zvečer v DDT. Poleg tega pa še grafitarska delavnica v Trbovljah, v Zagorju Pa jezdeca. Aja, pa ne pozabite. Danes je dan brez hlač. No ja, privoščite si ga. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim …

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Sobota, 6. maj 2023

Vreme

Danes bo sprva precej jasno. Sredi dneva in popoldne bo nastajala spremenljiva kopasta oblačnost, predvsem na severu in v hribovitem svetu zahodne Slovenije pa tudi krajevne plohe, lahko tudi kakšna nevihta. Najnižje jutranje temperature bodo od 6 do 12, najvišje dnevne od 20 do 25 °C.

V nedeljo bo nekoliko več spremenljive kopaste oblačnosti, tudi popoldanske plohe in nevihte bodo pogostejše. Zjutraj bo ponekod po nižinah megla. V ponedeljek bo spremenljivo do pretežno oblačno s krajevnimi padavinami in nekoliko hladneje.


Zapore cest

Na cesti Trojane-Izlake-Zagorje ob Savi in cesti Krtina-Moravče-Izlake je na Izlakah do 31. avgusta promet urejen izmenično enosmerno zaradi rehabilitacije mostu čez Medijo.

Na cesti Izlake-Zagorje je do 13. maja pri Spodnjih Izlakah izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Izlake-Zagorje je pri Loki pri Zagorju do 6. junija promet urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Kisovcu promet do 31. maja 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje krožišča in kolesarske steze.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Do dvakrat dnevno je možna do 20 minutna popolna zapora. Vsako soboto do septembra je popolna zapora med 7.30 do 13.30 ure.

Na cesti Zagorje – Trbovlje – Hrastnik in na cesti Bevško-Trbovlje je na Vodenski cesti v Trbovljah do 30. junija 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi ureditve kolesarskih površin.

Na cesti Hrastnik – Šmarjeta je do 30. junija 2023 na odseku Dol pri Hrastniku – Marno pod Marnim urejen izmenično enosmerni promet, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Cesta Hrastnik-Ojstro-Trbovlje je na odseku v Trbovljah promet urejen s semaforjem izmenično enosmerno do junija 2023 zaradi posodobitve ceste.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih izklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes in jutri ni napovedanih izklopov električne energije.


Prireditve

Delavski dom Trbovlje

Koncert Hamo & Tribute 2 Love

V Delavskem domu Trbovlje se danes ob 19.30 uri obeta poslastica za glasbene rokenrol sladokusce – koncert zasedbe Hamo & Tribute 2 Love. »Obeta se čustvena fuzija novih materialov in starih uspešnic, ki se jih je v dveh desetletjih nabralo. Preplet nežnosti, porednosti, šaljivosti in resnosti je z leti postala njihova znamka, ki na vsakem koncertu dobi nov pečat kvalitete. Koncert za tiste z okusom,« so zapisali v vabilu organizatorji.


DPM Trbovlje

Grafitarska delavnica

Društvo prijateljev mladine Trbovlje bo na igrišču Kulturnega doma Svoboda v Trbovljah pripravilo danes ob 12. uri grafitarsko delavnico. Organizatorji sporočajo, da je delavnica brezplačna, so pa potrebne predhodne prijave na zavod.preglezn@gmail.com. »Zaželjena so oblačila, ki se lahko umažejo,« še dodajajo v sporočilu.

 

 


Delavski dom Trbovlje

Fotografska razstava Varuhinje rek

V Delavskem domu Trbovlje je na ogled potujoča fotografska razstava Varuhinje rek , razstava bo na ogled do 19. maja. Galerija je odprta v četrtek od 17. do 18. ure in od petka do nedelje od 17. do 20. ure. Na razstavi Varuhinje rek sodeluje 19 fotografov in fotografinj, 19 slovenskih rek in 29 njihovih varuhinj. Sodelujoči fotografi: Arne Hodalič, Katja Bidovec, Matjaž Krivic, Peter Gedei, Stojan Spetič, Manca Juvan, Barbara Čeferin, Tereza Kozinc, Borut Peterlin, Matic Zorman, Ajda Zupan, Vedran Tomšić, Matej Pušnik, Katja Jemec, Boštjan Selinšek, Borut Krajnc, Meta Krese, Nika H. Praper in Uroš Abram.


Delavski dom Zagorje

Razstava Živa Agrež

V avli Kulturnega centra Delavski dom Zagorje je na ogled razstava Žive Agrež La bella Italia. Živa Agrež je po diplomi iz primerjalne književnosti in umetnostne zgodovine delala kot novinarka na radiu Ljubljana, pri časopisu Delo in reviji Jana. Po upokojitvi leta 2004 se je posvetila slikanju. Najraje slika z akrilom na platno, vendar ji tudi drugi materiali niso tuji. Barvo nanaša pretežno z lopaticami. Vedno pogosteje uporablja mešano tehniko. Njene slike so barvite, svetle, optimistične, radostne, polne energije svobodne in prežete s čustvi. Motive pogosto stilizira, saj je tak način slikanja njeni hitri slikarski potezi blizu. Izstopajo energične poteze in gosti večplastni nanosi barv, ki se na slikah stopnjujejo in učinkujejo kot relief. Kljub temu, da ostajajo motivi na njenih slikah vedno prepoznavni in jih opiše z naslovom slike, jih od realnega vsakič odpeljejo energično položene barve in dramatična svetloba samo njej lastnega doživetja. Razstava bo na ogled do 17. maja.


Zasavske knjižnice

Ob sobotah je knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 7.30 do 12.30 ure, Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah od 8. do 13. ure in Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju od 7.30 do 12.30 ure.


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Razstava Julijana Juhart

V Knjižnici Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi je v maju odprta razstava slik Julijane Juhart. Ljubiteljska slikarka je članica KD Ivan Cankar iz Tabora v Savinjski dolini. Je pobudnica in ustanoviteljica Likovne sekcije Mavrica pri takratnem Prosvetnem društvu v novo nastali občini  Tabor 1998. Sodelujejo s sorodnimi društvu, tudi s skupino LIKI iz Kisovca. Skupno so ustvarjali v Tednu ljubiteljske kulture na prostem tako v Kisovcu kot Taboru in v sklopu druženja tkali prijateljstva, ljubezen do ustvarjanja.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 12. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Delavski dom Zagorje – kino

Jezdeca

ob 19. uri

Komična drama (Slovenija, BiH, Hrvaška, Italija, Srbija), režija Dominik Mencej, igrajo Timon Štrubej, Petja Labovic, Anja Novak, Nikola Kojo …

Prijatelja Tomaž in Anton iz majhne vasice predelata svoja mopeda v chopperja in se podata na pot. V iskanju svobode in ljubezni potujeta skozi sanje preteklosti in vizije prihodnosti. Na poti skozi Slovenijo in Hrvaško, ki sta se ravno odcepili od Jugoslavije, ju spremljata mlada ubežnica s skrivnostno preteklostjo in stari motorist. Osebne vrednote so na preizkušnji, svobodna volja pa pod vprašajem.


Delavski dom Trbovlje –  kino

Brata super Mario

ob 18. uri

Ameriška sinhronizirana animirana putolovska komedija, režija Aaron Horvath, Michael Jelenic, igrajo  Chris Pratt, Anya Taylor-Joy, Charlie Day …

 

Vodovodar, po imenu Mario, s svojim bratom Luigijem potuje skozi podzemni labirint in poskuša rešiti ujeto princeso. Gre za celovečerno filmsko priredbo priljubljene video igre po japonskem animiranem filmu Super Mario Bros.: The Great Mission to Rescue Princess Peach! 1986) in ameriškem igranem filmu Super Mario Bros. (1993).


Na današnji dan

Če veste še za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Dan brez hlač

Danes je v koledarju nevsakdanjih dni zapisan dan brez hlač. No pants day, dan brez hlač (ki ga nikar ne zamenjujte z januarsko fešto brez hlač na podzemski) se brezhlačno slavi vsak prvi petek v maju. Ko greste brez hlač (za sramežljive moške je sprejemljiv tudi kilt) lahkih nog naokrog, je ključno, da se pri tem obnašate, kot da ni pri stvari nič nenavadnega. Perilo je dovoljeno. Celo zaželeno.


Savus