Praznični ponedeljek prinaša v Zasavje budnice in prvomajsko druženje. Največje bo tudi letos na Plešah v zagorski občini. V Ravenski vasi pripravljajo pohod do Zelene trave ob prvem maju in krajevnem prazniku. Zasavci se bodo danes tradicionalno odpravili v hribe. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim …

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Ponedeljek, 1. maj 2023


Vreme

Danes bo zmerno do pretežno oblačno in do večera večinoma suho. Pihal bo šibak vzhodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 15 do 20 °C. Proti večeru se bodo na jugu in zahodu Slovenije začele pojavljati plohe.

V torek bo oblačno in deževno. V sredo bodo padavine ponehale, oblačnost se bo trgala. V četrtek bo delno jasno. Jutro bo sveže.


Zapore cest

Na cesti Trojane-Izlake-Zagorje ob Savi in cesti Krtina-Moravče-Izlake je na Izlakah do 31. avgusta promet urejen izmenično enosmerno zaradi rehabilitacije mostu čez Medijo.

Na cesti Izlake-Zagorje je do 13. maja pri Spodnjih Izlakah izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Izlake-Zagorje je pri Loki pri Zagorju do 6. junija promet urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Kisovcu promet do 31. maja 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje krožišča in kolesarske steze.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Do dvakrat dnevno je možna do 20 minutna popolna zapora. Vsako soboto do septembra je popolna zapora med 7.30 do 13.30 ure.

Na cesti Zagorje – Trbovlje – Hrastnik in na cesti Bevško-Trbovlje je na Vodenski cesti v Trbovljah do 30. junija 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi ureditve kolesarskih površin.

Na cesti Hrastnik – Šmarjeta je do 30. junija 2023 na odseku Dol pri Hrastniku – Marno pod Marnim urejen izmenično enosmerni promet, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Cesta Hrastnik-Ojstro-Trbovlje je na odseku v Trbovljah promet urejen s semaforjem izmenično enosmerno do junija 2023 zaradi posodobitve ceste.


Preskrba z vodo

Za danes ni napovedanih motenj preskrbe s pitno vodo.


Električna energija

Danes in jutri ni napovedanih izklopov električne energije.


Prireditve

Budnice

Na praznik dela bo Zasavce prebudila tradicionalna budnica. V Zagorju bo zanjo poskrbel Pihalni orkester Svea Zagorje, V Trbovljah Delavska godba Trbovlje, v Hrastniku pa steklarska in rudarska godba. Budnico bodo tradicionalno pripravili tudi motoristi. Povorka motoristov bo izpred Medijskih toplic na Izlakah krenila ob 6. uri zjutraj, potem pa bodo motoristi prevozili vse tri zasavske občine.


Pohodi v hribe, prireditev na Plešah

Tradicionalno se bodo Zasavci odpravili danes v hribe. Od 11. ure dalje bosta na Plešah za glasbeni program skrbela Pihalni orkester Svea Zagorje in ansambel Gadi. Organizatorji prireditve sta Občina Zagorje ob Savi in Turistično društvo Golče. Trboveljčani se bodo danes odpravili na Mrzlico in na Kum, Hrastničani pa na Kal, v Gore in na Kopitnik.


Pohod na Zeleno travo

Krajevna skupnost Ravenska pa na praznik dela in ob prazniku krajevne skupnosti prireja tradicionalni pohod iz Ravenske vasi na Zeleno travo. Pohodniki bodo izpred gasilskega doma v Ravenski vasi krenili ob 10. uri.


Na današnji dan

Če veste še za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Anton Sovre

Na današnji dan je leta 1963 v Ljubljani umrl filolog in prevajalec iz Šavne Peči Anton Sovre. Velja za najpomembnejšega slovenskega prevajalca iz antične književnosti, bil je velik zagovornik ohranjanja pouka klasičnih jezikov, njegova slogovno klasična slovenščina je še danes vzor prevajalcem in piscem. Bil je tudi pomemben sodelavec pri urejanju slovenskega pravopisa in pisec zanimivih strokovnih člankov. Sovre je bil sicer strog profesor, vendar izjemno zanimiv predavatelj, njegovi nekdanji učenci ga še danes izjemno cenijo. Po njem se imenuje nagrada za izjemne prevajalske dosežke, ki jo vsako leto za prevajalske dosežke podeljuje Društvo slovenskih književnih prevajalcev. V Hrastniku so po Sovretu poimenovali mestno knjižnico, kjer ob obletnici rojstva pripravljajo Sovretove večere. Od leta 2004 v Hrastniku pripravljajo tudi Sovretov pohod v Šavno Peč.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Praznik dela

Danes je dela prost dan – praznik dela ali prvi maj. Gre za mednarodni praznik delavstva, ki ga 1. maja vsako leto praznujejo v večini držav sveta, redka izjema so ZDA. Na ta dan se spominjamo krvavih demonstracij leta 1886 v ameriškem Chicagu, prvomajski praznik je tudi največje praznovanje socialnih dosežkov mednarodnega delavskega gibanja. Zaradi politično levega navdiha, ki ga nosi praznik, je bil prvi maj skozi vso svojo zgodovino izstopajoči dogodek za demonstracije različnih socialističnih, komunističnih in anarhističnih skupin.

V Zasavju je tradicija praznovanja prvega maja močno zakoreninjena. Niso je mogle preprečiti ne vladne prepovedi, ne spremembe političnega sistema. Še danes so kresovi na predvečer prvega maja in prvomajska srečanja in druženja v Zasavju cenjena in vedno dobro obiskana. Da o budnicah, ki jih pripravijo pihalne godbe in v zadnjih desetletjih tudi motoristi ne govorimo.


Evropski mesec možganov

Mesec maj velja za evropski mesec možganov. Možganske motnje so največje zdravstveno, gospodarsko in družbeno breme v Evropski uniji, za bolezni, povezane z možgani, se vsako minuto namreč porabi kar milijon in pol evrov. Strokovnjaki so opozorili, da bo leta 2025 kar 20 odstotkov Evropejcev starejših od 65 let. To pomeni, da se bo družba soočila z znatnim povečanjem degenerativnih bolezni možganov, kot sta Alzheimerjeva in Parkinsonova bolezen. Največja težava pri raziskavah možganov so stroški. Za nobeno od bolezni možganov namreč nimamo zdravila.


Savus