Današnji ponedeljek je prazničen – velika noč. Namenjena je predvsem družinskim obiskom. Sicer pa se v Zasavju obeta miren dan. Želimo vam prijetno praznovanje in lep dan. Naredite dan tudi svojim dragim …

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Ponedeljek, 10. april 2023


Vreme

Danes bo povečini sončno, v notranjosti Slovenije občasno zmerno oblačno.. Najvišje dnevne temperature bodo od 13 do 17 °C.

Jutri bo zmerno do pretežno oblačno. Zvečer bo ponekod v severnih krajih rahlo deževalo. Najnižje jutranje temperature bodo od 0 do 6, najvišje dnevne od 13 do 17 °C. V sredo bo prevladovalo oblačno vreme. Ponekod bo pihal jugozahodni veter. V četrtek bo oblačno s padavinami. Meja sneženja se bo spustila pod 1000 m nadmorske višine.


Zapore cest

Na cesti Trojane-Izlake-Zagorje ob Savi in cesti Krtina-Moravče-Izlake je na Izlakah do 31. avgusta promet urejen izmenično enosmerno zaradi rehabilitacije mostu čez Medijo.

Na cesti Izlake-Zagorje je do 13. maja pri Spodnjih Izlakah izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Izlake-Zagorje je pri Loki pri Zagorju do 6. junija promet urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Kisovcu promet do 31. maja 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje krožišča in kolesarske steze.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Do dvakrat dnevno je možna do 20 minutna popolna zapora. Vsako soboto do septembra je popolna zapora med 7.30 do 13.30 ure.

Na cesti Zagorje – Trbovlje – Hrastnik in na cesti Bevško-Trbovlje je na Vodenski cesti v Trbovljah do 30. junija 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi ureditve kolesarskih površin.

Na cesti Hrastnik – Šmarjeta je do 30. junija 2023 na odseku Dol pri Hrastniku – Marno pod Marnim urejen izmenično enosmerni promet, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Cesta Hrastnik-Ojstro-Trbovlje je na odseku v Trbovljah promet urejen s semaforjem izmenično enosmerno do junija 2023 zaradi posodobitve ceste.

Zaradi sanacije zidu ob objektu na Partizanski cesti v Trbovljah bo do 12. aprila veljala popolna zapora Partizanske ceste od priključka male Keršičeve do priključka na regionalno cesto. Obvoz je urejen na relaciji Novi dom-Pod gozdom-Kešetovo. Za dostop do objektov znotraj zaprtega odseka ceste bosta urejena obvoza po cesti Trg svobode-Novi dom (za Sparom) ter po mali Keršičevi, kjer bo v času zapore spremenjen prometni režim. Enosmerna cesta bo potekala od tržnice proti OŠ Tončke Čeč in ne obratno (od OŠ proti tržnici), kot do sedaj. Po zaključku sanacije bo prometni režim na vseh cestnih odsekih vzpostavljen v prvotno stanje.


Preskrba z vodo

Za danes ni napovedanih motenj preskrbe s pitno vodo.


Električna energija

Danes ni napovedanih izklopov električne energije.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 14. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Liza (nadzorništvo Trbovlje), od 8. do 14. ure iz TP Rokavec, Smučidol, Šemnik, Kobiljek, Senožeti, Kal pri Čolnišah, Jablana, od 8. do 10. ure iz TP Jereb, izvod Leben, od 11. do 13. ure iz TP Izlake, izvod Koprivšek, Pančur (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Prireditve

Na današnji dan

Če veste še za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Velika noč

Kristjani se na velikonočni ponedeljek, dan po prazniku velike noči, spominjajo Jezusovega prikazovanja njegovima učencema na poti v Emavs. V spomin na ta dogodek kristjani ta dan obiščejo svoje bližnje in se z njimi veselijo novice o Kristusovem vstajenju. Velikonočni ponedeljek je v Sloveniji dela prost dan.


Dan homeopatije

Deseti april je svetovni dan homeopatije. Letos v Sloveniji praznujemo ta dan desetič. Leto 2011 je bilo za slovensko homeopatijo zgodovinsko. Po skoraj stoletju so skladno z evropsko direktivo homeopatska zdravila našla mesto v slovenskih lekarnah in tako postala del zdravstvenega sistema. Slovenija je bila pred tem edina država članica EU, kjer homeopatska zdravila niso bila registrirana.

Homeopatija je sistem celostnega zdravljenja, ki ga je pred več kot 200 leti utemeljil in v praksi potrdil nemški zdravnik dr. Samuel Hahnemann (1755– 1843). Osnovni zakon homeopatije je »Podobno zdravi podobno.«  Homeopatija zahteva individualni pristop k zdravljenju, saj lahko bolniki z enakimi diagnozami, a različnimi simptomi, dobijo povsem različna homeopatska zdravila.


Dan sorojencev

Žal ta praznik ni dostopen vsem. Praznujete ga lahko samo, če imate vsaj enega od naštetih: brata ali sestro. Ali več njih, seveda. Na srečo štejejo tudi polbratje in polsestre. Preživite dan – ali vsaj kakšno urico danes – s sorojenci.


Savus