Danes bo v Zasavju malo več dogajanja. V Hrasatniku se bodo sestali občinski svetniki, v Trbovljah pripravljajo predavanje o boju s korona krizo, v Zagorju sta na ogled dve razstavi, pa še Kahoot liga. Danes mineva 200 let od rojstva ustanovitelja Medijskih toplic Alojza Prašnikarja. Pa še dan hipertenzije in pravične trgovine za povrh.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.

Četrtek, 13. maj 2021

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju spremenljivo do pretežno oblačno. Nastajale bodo krajevne plohe, izjemoma lahko tudi kakšna nevihta. Najvišje dnevne temperature bodo od 14 do 19 °C.

V petek in soboto se bo nadaljevalo nestanovitno vreme z občasnimi krajevnimi padavinami, predvsem plohami in posameznimi nevihtami. V nedeljo bo dopoldne povečini sončno, popoldne pa bo nastalo nekaj ploh in neviht.

Naredite si današnji dan in ga maksimalno užijte.

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Seja občinskega sveta

Danes se bodo na 13. seji občinskega sveta sestali hrastniški svetniki. Med drugim bodo spregovorili o osnutku pokrajinske zakonodaje, delu Medobčinskega inšpektorata in redarstva, Policijske postaje Hrastnik, javnih zavodov, preventivi iz vzgoji v cestnem prometu, reševanju in zaščiti, požarnemu skladu in predlogih za priznanja Občine Hrastnik v letu 2021.

Predavanje Podjeda in Drnovškove

Občina Trbovlje bo danes pripravila v sodelovanju s trboveljskimi šolami  okroglo mizo. Na njej bodo sodelovali strokovnjaki, ki bodo poskušali pomagati staršem in učiteljem v boju s korona izzivi. V prvem delu bodo slušatelji prisluhnili znanemu slovenskemu antropologu dr. Danu Podjedu, v drugem delu bo o trenutnih izzivih staršev, otrok in možnostih pomoči, ki so nam na voljo, spregovorila psihologinja Zdravstvenega doma Trbovlje Petra Drnovšek.

Povezava do dogodka za starše – Kako lahko starši pomagajo otrokom skozi trenutno obdobje, povezano z epidemijo, ki bo potekal v četrtek, 13. maja 2021, ob 18. uri najdete na tej povezavi.

Meglič v galeriji Medija

V zagorski galeriji Medija je na ogled razstava akademskega slikarja Jožeta Megliča, ki je tesno povezan z Zasavjem. Po študiju se je preselil v Trbovlje, kjer je nekaj časa poučeval na osnovni šoli likovni pouk. Od septembra 1968 do upokojitve 2001 je služboval kot likovni pedagog na OŠ v Šmartnem pri Litiji, kjer je od leta 1972 tudi živel. Razstavljal je na 43 samostojnih in na več kot 70 skupinskih razstavah. Danes je razstava odprta od 9. do 15. ure in 16. do 19. ure.

Dvojnost

V Zagorju v foto galeriji f 2,8 (Olea) je odprta razstava Dvojnost Tadeja Guliča, ki predstavlja Trbovlje v drugačni luči. Dvojna ekspozicija na filmih srednjega formata verjetno pretežno »digitalnim« fotografom predstavlja velik izziv. Tadej Gulič uporablja tehnike, ki bi marsikaterega ustvarjalca vsaj začudile. Marsikaj iz časov analogne fotografije je namreč pozabljenega. Razstava je danes na ogled med 9. in 12. uro.

MC ZOS Kahoot! Liga

Prva MC ZoS Kahoot! Liga se je prejšnji teden zaključila, ta teden pa se že začenja nova! Sodeluje lahko čisto vsak. Edino kar moraš storiti je, da se na vse kvize prijaviš pod istim imenom oz. vzdevkom, da se lahko poteguješ za nagrade. Kvizi potekajo vsak četrtek od 10:00 do 22:00. Več pa si lahko prebereš na tej povezavi.

Zapore cest

Na cesti Trbovlje-Hrastnik je v Podkraju urejen izmenično enosmerni promet zaradi poškodovane brežine.

 

Preskrba z vodo

Zaradi nujnih vzdrževalnih del bo danes predvidoma med 11. in 14. uro motena oskrba s pitno vodo na območju vodovoda Čeče v občini Trbovlje. Komunala Trbovlje sporoča, da uporabniki vodo po končanih delih pustijo nekaj časa teči iz pipe, preden jo uporabijo.

Električna energija

Elektro Ljubljana za danes napoveduje prekinitev dobave električne energije zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 13. ure odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Graška cesta, izvod Bric Guček.

Jutri, v petek, bo prekinjena dobava električne energije od 9. do 13. ure odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Čolnišče, izvod Vrh (nadzorništvo Zagorje), od 9. do 13 ure pa odjemalcem iz TP Graška cesta, izvod Bric Guček (nadzorništvo Litija).

Na današnji dan

Pred 200 leti (1821) se je na  današnji dan na Izlakah rodil eden največjih zasavskih podjetnikov vseh časov Alojz Prašnikar, tudi Alois Praschniker. Bil je industrijalec, gradbenik in eden prvih turističnih podjetnikov na Slovenskem. Zgradil je Medijske toplice, obnovil Medijski grad in močno vplival na dolgoročen razvoj Izlak. Njegove Medijske toplice so še vedno propadajoče. Čeprav se ob 200 letnici rojstva ustanovitelja Medijskih toplic nekaj le svetlika na koncu tunela. Morda se bo še letos pričela težko pričakovana obnova toplic, ki jo bo zastavil novi lastnik kompleksa.

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

Svetovni dnevi

Danes je v koledarju zapisan svetovni dan hipertenzije in svetovni dan pravične trgovine.

Svetovni dan hipertenzije

Svetovna liga za hipertenzijo je uvedla Svetovni dan hipertenzije leta 2005, da bi povečala zavedanje o nevarnosti hipertenzije po svetu. Vsako leto praznujemo 17. maj kot svetovni dan hipertenzije. Zvišan krvni tlak je eden najpomembnejših dejavnikov tveganja za obolevnost za kronične nenalezljive bolezni. Sem sodijo predvsem bolezni srca in ožilja s pojavnostjo srčnega infarkta, možganske kapi, povišan krvni tlak pa vpliva tudi na obolevnost ledvic. Kronične nenalezljive bolezni so namreč v Sloveniji in v svetu vodilni vzrok smrti in prezgodnje umrljivosti.  Tveganje za razvoj zapletov bolezni je še večje, v kolikor so prisotni tudi ostali srčno-žilni dejavniki tveganja, kot je na primer sladkorna bolezen tipa 2. Zvišan krvni tlak je velik problem tudi v Sloveniji, saj ga ima vsak tretji prebivalec Slovenije.

Svetovni dan pravične trgovine

Danes praznujemo svetovni dan pravične trgovine. Pravična trgovina je solidarnostni in alternativni sistem trgovanja s klasičnim, ki zasleduje razvoj ljudi in boj proti revščini v nerazvitih državah. Pomoč in poraba teh izdelkov je zanimiva in potrebna, saj ta sistem temelji na ustreznih delovnih pogojih in plačah proizvajalcev, neizkoriščanju otroškega dela, enakosti moških in žensk ter spoštovanju okolja s spoštljivimi praksami do okolja. Obiščite vsaj eno trgovino za pravično trgovino in se iz prve roke seznanite z izdelki pravične prodaje in vsemi prednostmi, ki jih imajo za proizvajalca.

Savus

Prejšnji članekUničen dom trboveljske družine
Naslednji članekIzgubljen planinec