Današnja nedelja je v Zasavju snežena. Vendar bo sneženje čez dan ponehalo. Danes si lahko v Trbovljah ogledate gledališko predstavo Gregorja Čušina, zvečer pa dve kino predstavi. Naredite si dan. In naredite dan svojim dragim …

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Nedelja, 26. februar 2023


Vreme

Danes zjutraj bodo padavine oslabele in v večjem delu Slovenije ponehale. Čez dan se bo ponekod v zahodni Sloveniji oblačnost prehodno trgala, v južni in jugovzhodni Sloveniji pa bo občasno še naletaval sneg. Najvišje dnevne temperature bodo od 0 do 5 °C.

Jutri bo prevladovalo oblačno vreme. Najnižje jutranje temperature bodo od -6 do 0, najvišje dnevne od -2 do 4 °C. V torek in sredo bo na zahodu delno jasno, drugod pretežno oblačno. Predvsem v južni in jugovzhodni Sloveniji bodo v sredo občasno rahle padavine.


Zapore cest

Na cesti Izlake – Trojane je do 15. marca na Izlakah oviran promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Kisovcu promet do 31. maja 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje krožišča in kolesarske steze.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Od 20.2 do 25. februarja bo cesta zaprta vsak dan med 7.30 in 13.30 uro.

Na cesti Hrastnik – Šmarjeta je do 30. junija 2023 na odseku Dol pri Hrastniku – Marno pod Marnim urejen izmenično enosmerni promet, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Hrastnik – Radeče je pri Podkraju popolna zapora ceste zaradi plazu.

Cesta Hrastnik-Ojstro-Trbovlje je zaprta za promet zaradi posodobitve. Popolna zapora bo veljala do marca 2023.


Preskrba z vodo

Danes v Zasavju ni napovedanih izklopov na vodovodnem omrežju.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 15. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Delavski dom (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 10. do 12. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Brezno, izvod Marno (nadzorništvo Hrastnik), od 8. do 10. ure iz TP Deloza, izvod Blok (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Prireditve

Nikodemovi večeri

V župniji sv. Martin Trbovlje konec februarja potekajo Nikodemovi večeri 2023. Gre za sklop predavanj in kulturnih dogodkov o različnih aktualnih temah. Večeri so namenjeni vsem prebivalcem naših dolin, udeležba pa je brezplačna.

Nocoj ob 18.30 uri bodo v župnijski v dvorani doma Svobode v Trbovljah pripravili gledališko improvizacijo Gregorja Čušina Če bi bil škof … Ljudje bodo imeli možnost tega nesojenega škofa tudi kaj povprašati.


Delavski dom Trbovlje

Jože Potokar Cvrčo: Retrospektiva

V galeriji DDT je odprta razstava Jožeta Potokarja – Cvrča Retrospektiva. Retrospektivna razstava prinaša pogled na bogato umetniško pot trboveljskega rojaka Jožeta Potokarja – Cvrča. Njegov umetniški izraz je močno zaznamovala poklicna pot rudarja, kar se vidi iz številnih njegovih del, za katere je navdih poiskal v domačem, »knapovskem« okolju. Preizkuša se v številnih likovnih tehnikah, širom po Sloveniji pa je znan kot izjemen risar in grafik. V zadnjih letih ogromno časa posveča tudi mentorstvu in prenaša svoje bogato znanje in izkušnje na naslednji rod umetnikov. Njegov opus sestavljajo motivi krajin, ženskih aktov in portretov. Še posebej je izpostavljen motiv črne kuhinje in živali, najbolj njemu tako ljubih konjev. V motive subtilno vnaša pretanjene občutke in zaznave, da jih lahko obiskovalec brez težav prepozna in ponotranji. Razstava bo na ogled do 26. februarja.


Delavski dom Trbovlje – kino

Moja poredna vila

ob 17. uri

Sinhronizirana animirana komična pustolovščina (Nemčija, Luksemburg, 2022), izvirni naslov My Fairy Troublemaker, režija Caroline Origer, scenarij Silja Clemens, Pamela Hickey, Dennys McCoy, slovenski igralci Tjaša Steklasa Horvat, Tadeja Vaupotič, Nejc Heine, Uroš Steklasa, Tai Fejzić, Ana Mandić Kalan, Ernest Fejzić, Goran Mikić in Špela Kravogel

 

Maja se je s svojo mamo pred kratkim preselila s podeželja v mesto, kjer pa se ne počuti doma. Rada ima naravo in pogreša svoj vrt, svoje nove družine – očima Amirja in njegova sinova Samija in Tareka, ne prenese. A spozna vilo Violeto, ki je prišla po Samijev mlečni zob. Ker pa je Violeta med grobim pristankom uničila svoj dragulj, je zdaj ujeta v svetu ljudi. Z Majo tako sklene dogovor – dekle ji bo pomagalo nazaj v vilinski svet, v zameno pa bo vila Majo s čarovnijo vrnila nazaj v podeželsko hišo. Njuna skupna pustolovščina se tako prične! Obenem pa morata rešiti zeleno oazo sredi mesta – ruševine stare tovarne, poraščene s čudovitimi rastlinami in rožami. In nenadoma se Violetina domnevna šibkost, da pričara rože, izkaže za prav posebno sposobnost.


Kvantomanija

ob 19. uri

Ameriška akcijska, komična pustolovščina, izvirni naslov Ant-Man and the Wasp: Quantumania (2023), režija Peyton Reed, scenarij Jack Kirby, Jeff Loveness, igrajo Paul Rudd, Evangeline Lilly, Jonathan Majors

Scott Lang in Hope Van Dyne ter Hopeini starši Hank Pym (Michael Douglas) in Janet Van Dyne (Michelle Pfeiffer) ter Scottova hči Cassie Lang raziskujejo kvantno kraljestvo, kjer komunicirajo z nenavadnimi bitji in se podajo na pustolovščino, ki presega meje mogočega.

 


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Jože Zakovšek

Na današnji dan se je leta 1910 v Zagorju ob Savi rodil rudar, učitelj in surdopedagog (strokovnjak za delo z gluhimi in naglušnimi) Jože Zakovšek. Zaradi delovanja v OF so ga Italijani odpeljali v taborišče Gonars. Po vrnitvi je bil od konca 1943 član KPS Ljubljana – center, ponovno so ga aretirali in poslali v koncentracijsko taborišče Dachau, preživel je in dočakal osvoboditev taborišča. Od leta 1945 je delal na ministrstvu za socialno varstvo oziroma za socialno skrbstvo. Umrl je 9. decembra leta 1964 v Ljubljani.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Dan pripovedovanja pravljic

Ne, to ni praznik tistih, ki nam lažejo vse leto, to je dan, ko nekomu poveste vsaj eno pravljico. Lahko tudi kakšno napišete. Zaključite dan z ogledom filma, posnetega po znani pravljici.


Savus