Petek – dober začetek, pravijo. V Zasavju bo dober uvod v nov vikend. V Trbovljah zanimiv koncert in pogovor, v Hrastniku se obeta smeh, v Trbovljah še dve filmski predstavi, povsod pa običajne petkove aktivnosti. Naredite si dan. In naredite dan svojim dragim …

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Petek, 24. februar 2023


Vreme

Danes bo pretežno oblačno, nekaj sončnega vremena bo v severovzhodni Sloveniji. Najnižje jutranje temperature bodo v severni Sloveniji okoli 0, drugod od od 3 do 7, najvišje dnevne od 9 do 15 °C.

V soboto bo občasno deževalo. Jugozahodnik bo slabel, od severovzhoda bo postopno začel pihati severovzhodnik, hladilo se bo. Zvečer in v noči na nedeljo se bo meja sneženja spustila do nižin. V nedeljo bo občasno rahlo snežilo, pogosteje v jugovzhodni Sloveniji. Čez dan bodo padavine od severa slabele. V ponedeljek bo suho in hladno ter še vetrovno.


Zapore cest

Na cesti Izlake – Trojane je do 15. marca na Izlakah oviran promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Kisovcu promet do 31. maja 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje krožišča in kolesarske steze.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Od 20.2 do 25. februarja bo cesta zaprta vsak dan med 7.30 in 13.30 uro.

Na cesti Hrastnik – Šmarjeta je do 30. junija 2023 na odseku Dol pri Hrastniku – Marno pod Marnim urejen izmenično enosmerni promet, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Hrastnik – Radeče je pri Podkraju popolna zapora ceste zaradi plazu.

Cesta Hrastnik-Ojstro-Trbovlje je zaprta za promet zaradi posodobitve. Popolna zapora bo veljala do marca 2023.


Preskrba z vodo

Na območju Izlak je motena ali prekinjena dobava vode zaradi okvare na glavnem vodovodnem omrežju, odprava okvare je v teku. Na Komunali Zagorje priporočajo, da po prekinitvi oskrbe pred ponovno uporabo pitne vode za prehrambene namene: opravite temeljito izpiranje interne vodovodne napeljave in pred izpiranjem odstranite usmerjevalnike vode na pipah (t.i. perlatorje oz. mrežice). Izpiranje naj bo na vseh pipah intenzivno, v sunkih s turbulentnim tokom, kar povzročate s periodičnim zapiranjem in odpiranjem pip do največjega pretoka. Izpiranje naj traja najmanj 15 minut.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 14. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Vreskovo, smer Vreskovo (nadzorništvo Trbovlje), od 8. do 9. ure iz TP Farčnikova kolonija, izvod proti RTP, Potoška vas (nadzorništvo Zagorje).

Jutri ni napovedani izklopov električne energije.


Prireditve

Glasbena šola Trbovlje

Koncert

Danes bodo v dvorani Glasbene šole Trbovlje ob 17. uri pripravili zanimiv koncert. Ob pripravah na 52. TEMSIG tekmovanje so študentje Akademije za glasbo z našo nekdanjo učenko klavirja Nastjo Vidrih ter violinistko Isabello Černigoj ter klarinetistom Anžetom Plesnikom Zupancem pod mentorstvom prof. Mihom Haasom pripravili recital. Svoj program pa bosta predstavila tudi Lara Trebušak in Enej Zidar – kitarski duo mentorice Nataše Zavšek.


Nikodemovi večeri

V župniji sv. Martin Trbovlje konec februarja potekajo Nikodemovi večeri 2023. Gre za sklop predavanj in kulturnih dogodkov o različnih aktualnih temah. Večeri so namenjeni vsem prebivalcem naših dolin, udeležba pa je brezplačna.

Nocoj ob 18.30 uri bodo v župnijski dvorani na Trgu Franca Fakina v Trbovljah pripravili zanimiv večer, pričevanje kapucina br. Luka Modica z naslovom Je duhovniški, redovniški ali misijonarski poklic tudi moja pot? Kaj pa celibat?


Mladinski center Hrastnik

Stand up Show – Boštjan Gorenc Pižama

V Mladinskem centru Hrastnik bodo danes ob 19.30 uri pripravili zanimiv stand up nastop. Boštjan Gorenc – Pižama živi v majhni vasici na robu Kranjske in če gre verjeti uradnim zaznamkom, se je nekoč tudi rodil. Umrl še ni ali pa to zelo dobro skriva. Pižama je eden najvidnejših predstavnikov t. i. drugega vala slovenske stand up komedije. V študijskih letih se je spoznal tudi z gledališko improvizacijo, ki ga še vedno drži v objemu. V Impro ligi je dolga leta tekmoval kot član veteranske ekipe Veselička, zdaj pa nastopa z improvizacijsko skupino Improleptika. Leta 2011 je postal zmagovalec prve (in zaenkrat edine) sezone Impro TV na nacionalni televiziji. Kmalu po prvih korakih v Impro ligi je postal reden moderator impro tekem, kjer se je zbližal s formo stand up komedije. Vabljeni na sproščen večer in dozo smeha.


Dnevni center MC ZoS

V Mladinskem centru Zagorje vsak petek od 15. do 21. ure deluje dnevni center. Tudi danes lahko počvekate, odigrate kakšno družabno igro, se kaj novega naučite in mogoče tudi kaj zapojete in zaigrate …


VGC spletna kavarna

Večgeneracijski center pripravlja vsak petek ob 9. uri VGC spletno kavarno na daljavo prek MS Teams. Spletna srečanja potekajo vsak petek. Vljudno vabljeni vsi, ki si želijo malo družbe in obilice smeha.


Rdeči križ Trbovlje

Rdeči križ Trbovlje vabi na krvodajalsko akcijo vsak petek med 7.30 in 11. uro. Lokacija: Center za transfuzijsko dejavnost (Splošna bolnišnica Trbovlje). Za uro odvzema pokličite 051-649-350.


Zasavske knjižnice

Ob petkih je knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah je odprta od 9. do 19. ure, enota Dom Svobode pa od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju  pa je odprta od 10. do 19. ure.


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Razstava Vodišek

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju je v januarju odprta razstava likovnih del članice skupine LIKI Vide Vodišek.


Knjižnica Mileta Klopčiča Kisovec

Razstava Ojsteršek

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Kisovcu je v januarju odprta razstava likovnih del članice skupine LIKI Lidije Ojsteršek.


Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje

Razstava Vozel

V galeriji Knjižnice Trbovlje je do konca februarja odprta razstava risb in slik Lana Vozla, učenca 9. razreda OŠ Tončke Čeč Trbovlje.


Galerija Medija v Vili Medea

Razstava Gabrijel Humek

V novi galeriji Medija v Vili Medea bodo nocoj ob 18. uri odprli koprodukcijsko razstavo v sodelovanju z Muzejem krščanstva na Slovenskem iz Stične. Razstavo bo predstavila Nataša Polajnar Frelih, za glasbeni program bo poskrbela Glasbena šola Zagorje. Razstava bo odprta mesec dni. Slikarski opus patra Gabrijela Humeka kaže različne usmeritve, od realističnega slikarstva, metafizičnega slikarstva in magičnega realizma do zadnjih, izrazito ekspresivnih vizionarskih podob. Sodeloval je na raznih slikarskih kolonijah. Ohranjenih je preko štiristo Humekovih slik.

Razstava je odprta ob ponedeljkih in četrtkih od 15. do 19. ure, ob torkih, sredah in petkih pa od 10. do 14. ure. Odprta je tudi na podlagi predhodnega klica (041 489 307).


Delavski dom Trbovlje

Jože Potokar Cvrčo: Retrospektiva

V galeriji DDT je odprta razstava Jožeta Potokarja – Cvrča Retrospektiva. Retrospektivna razstava prinaša pogled na bogato umetniško pot trboveljskega rojaka Jožeta Potokarja – Cvrča. Njegov umetniški izraz je močno zaznamovala poklicna pot rudarja, kar se vidi iz številnih njegovih del, za katere je navdih poiskal v domačem, »knapovskem« okolju. Preizkuša se v številnih likovnih tehnikah, širom po Sloveniji pa je znan kot izjemen risar in grafik. V zadnjih letih ogromno časa posveča tudi mentorstvu in prenaša svoje bogato znanje in izkušnje na naslednji rod umetnikov. Njegov opus sestavljajo motivi krajin, ženskih aktov in portretov. Še posebej je izpostavljen motiv črne kuhinje in živali, najbolj njemu tako ljubih konjev. V motive subtilno vnaša pretanjene občutke in zaznave, da jih lahko obiskovalec brez težav prepozna in ponotranji. Razstava bo na ogled do 26. februarja.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje in gostujočo razstavo Pokrajinskega muzeja Ptuj Ormož Ptujske maske rajamo, v goste vam prihajamo avtorice Metke Stergar. Razstava bo odprta do 13. marca 2023.


Delavski dom Trbovlje – kino

Kvantomanija

ob 17. uri

Ameriška akcijska, komična pustolovščina, izvirni naslov Ant-Man and the Wasp: Quantumania (2023), režija Peyton Reed, scenarij Jack Kirby, Jeff Loveness, igrajo Paul Rudd, Evangeline Lilly, Jonathan Majors

Scott Lang in Hope Van Dyne ter Hopeini starši Hank Pym (Michael Douglas) in Janet Van Dyne (Michelle Pfeiffer) ter Scottova hči Cassie Lang raziskujejo kvantno kraljestvo, kjer komunicirajo z nenavadnimi bitji in se podajo na pustolovščino, ki presega meje mogočega.


Posvetitev

ob 19.30 uri

Ameriška grozljivka, režija Christopher Smith, igrajo Jena Malone, Danny Huston, Janet Suzman, Ian Pirie, …

Mlado zdravnico Grace po domnevnem samomoru njenega brata duhovnika pokličejo v oddaljen samostan na Škotskem. Ker ne zaupa poročilu cerkve, poskuša Grace s pomočjo vatikanskega duhovnika patra Romera ugotoviti, kaj se je v resnici zgodilo. Ko raziskuje samostanske grobnice ter divje pečine in vetrovne plaže v bližini, ne odkrije le umora in svetoskrunstva, temveč vznemirljivo resnico o lastni preteklosti, ki na površje prinese dolgo zakopano travmo.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Franc Jenčič

Na današnji dan je leta 1985 v Trbovljah umrl inovator, kemijski inženir, avtor analitske tehtnice in pobudnik ustanovitve finomehaničnega oddelka v Centralnih rudniških delavnicah, iz katerega je nastala tovarna Mehanika Franc Jenčič. Za ZN je v Nemčiji pregledoval kemijske laboratorije. Bil je zaslužen, da je bila Sava vsak dan bolj čista za 500 ton premogovega prahu.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Savus