Danes bo v Zasavju lepo vreme, dopoldan še malo dežja, popoldan pa bo suho. Izkoristite dan zase in za tiste, ki so vam pri srcu. Danes bodo v Ljubljani odprli nove prostore Katapulta. V Zagorju si lahko ogledate razstavo Jožeta Megliča v galeriji Medija, pa razstavo Tadeja Guliča v galeriji f 2,8 v Olei. Sicer pa je danes dan brez hlač. Fantje, pazite, ne brez gat. Punce, pazite, ne brez hlačk. Ali pa … no, ja.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.

Četrtek, 6. maj 2021

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju pretežno oblačno, dopoldne bodo padavine ponehale. Najvišje dnevne temperature bodo od 10 do 14 °C.

Jutri bo oblačno. Na zahodu in severu se bodo že zjutraj začele pojavljati krajevne padavine, ki se bodo popoldne okrepile in razširile nad večji del Slovenije, vmes bodo tudi nevihte. Sprva bo pihal jugozahodnik. Popoldne bo zapihal severovzhodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 7 do 12, najvišje dnevne od 16 do 21 °C. Do sobote zjutraj bo dež povsod ponehal. V soboto bo sončno z občasno zmerno oblačnostjo. V nedeljo bo pretežno jasno in čez dan topleje.

Naredite si današnji dan in ga maksimalno užijte.

Dogodki

Danes v Zasavju ni napovedanih večjih prireditev.

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Katapult v Ljubljani

V Ljubljani bodo danes odprli prostore trboveljskega Katapulta. Kar 2500 m2 prostorov v Trbovljah je bilo neverjetno hitro zapolnjenih, pokazala pa se je potreba, da bi imeli za svoje člane pisarne tudi v prestolnici. In so jih uredili. Na Letališki cesti v Ljubljani so prostore opremili v sodelovanju s trboveljskimi umetniki in kreativci.

Meglič v galeriji Medija

V zagorski galeriji Medija je na ogled razstava akademskega slikarja Jožeta Megliča, ki je tesno povezan z Zasavjem. Po študiju se je preselil v Trbovlje, kjer je nekaj časa poučeval na osnovni šoli likovni pouk. Od septembra 1968 do upokojitve 2001 je služboval kot likovni pedagog na OŠ v Šmartnem pri Litiji, kjer je od leta 1972 tudi živel. Razstavljal je na 43 samostojnih in na več kot 70 skupinskih razstavah. Danes je razstava odprta od 9. do 15. ure.

Dvojnost

V Zagorju v foto galeriji f 2,8 (Olea) je odprta razstava Dvojnost Tadeja Guliča, ki predstavlja Trbovlje v drugačni luči. Dvojna ekspozicija na filmih srednjega formata verjetno pretežno »digitalnim« fotografom predstavlja velik izziv. Tadej Gulič uporablja tehnike, ki bi marsikaterega ustvarjalca vsaj začudile. Marsikaj iz časov analogne fotografije je namreč pozabljenega. Razstava je danes na ogled med 9. in 12. uro.

MC ZOS Kahoot! Liga

Prva MC ZoS Kahoot! Liga se je prejšnji teden zaključila, ta teden pa se že začenja nova! Sodeluje lahko čisto vsak. Edino kar moraš storiti je, da se na vse kvize prijaviš pod istim imenom oz. vzdevkom, da se lahko poteguješ za nagrade. Kvizi potekajo vsak četrtek od 10:00 do 22:00. Več pa si lahko prebereš na tej povezavi.

Prepovedano kurjenje

Medobčinski inšpektorat in redarstvo Zasavje obvešča občane, da kurjenje vrtnih odpadkov v strnjenih naseljih ni dovoljeno. Prav tako je prepovedano sežiganje drugih komunalnih odpadkov na prostem ter odpadkov kot so npr. odpadne gume, odpadna plastika, odpadna embalaža.

Zapore cest

Na Vodenski cesti v Trbovljah (STT) je s semaforjem urejen izmenično enosmerni promet zaradi gradnje uvoza v novo trgovsko središče. Prometni režim bo urejen na ta način predvidoma do 8. junija 2021.

Na cesti Trbovlje-Hrastnik je v Podkraju urejen izmenično enosmerni promet zaradi poškodovane brežine.

Zaradi rekonstrukcije lokalne ceste, na odseku pokopališče – Gostišče Brin v Trbovljah velja predvidoma do 31. maja 2021 delna in občasna popolna zapora te lokalne ceste.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih motenj pri oskrbi z vodo.

Električna energija

Danes v Zasavju ni napovedanih odklopov električne energije.

Elektro Ljubljana pa za jutri napoveduje prekinitev dobave električne energije zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah za odjemalce iz TP Trinkavs od 8. do 10. ure (nadzorništvo Zagorje), TP Unično – NNO Velikonja od 8. do 13. ure (nadzorništvo Hrastnik) in TP Kresniški vrh, izvod Prosenčen mlin od 9. do 12. ure (nadzorništvo Litija).

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

Svetovni dnevi

Danes je v koledarju nevsakdanjih dni zapisan dan brez hlač.

Dan brez hlač

No pants day, dan brez hlač (ki ga nikar ne zamenjujte z januarsko fešto brez hlač na podzemski) se brezhlačno slavi vsak prvi petek v maju. Ko greste brez hlač (za sramežljive moške je sprejemljiv tudi kilt) lahkih nog naokrog, je ključno, da se pri tem obnašate, kot da ni pri stvari nič nenavadnega. Perilo je dovoljeno. Celo zaželeno.

Savus

Prejšnji članekPrenova športnega parka na Logu
Naslednji članekCesta pokopališče – Brin prenovljena