Najprej vsem bralcem naše rubrika Danes dogaja, srečno in zdravo 2023. Prva nedelja v letu bo mirna, če si ne bomo sami naredili malo bolj divje. Še vedno so na ogled jaslice v Ravenski vasi. Oglejte si, kaj prinaša današnji dan. Naredite si ga čim bolj prijetnega.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Nedelja, 1. januar 2023


Vreme

Danes bo v jugozahodni ter delu osrednje in južne Slovenije pretežno oblačno. Drugod bo povečini sončno. Pihal bo jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 6 do 11, najvišje dnevne od 8 do 14 °C.

V ponedeljek bo na vzhodu sončno, drugod bo pretežno oblačno. Pihal bo jugozahodni veter. V torek bo pretežno oblačno, občasno bo ponekod rahlo deževalo.


Zapore cest

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Kisovcu promet do 31. maja 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje krožišča in kolesarske steze.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Hrastnik – Šmarjeta je do 30. junija 2023 na odseku Dol pri Hrastniku – Marno pod Marnim urejen izmenično enosmerni promet, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Rudnik – Studence – Cesta padlih borcev – Log velja do 30. januarja 2023 od 7. do 17. ure popolna zapora ceste zaradi izgradnje kanalizacije. Obvoz bo do zapore urejen po lokalni cesti Rudnik–Studence–Cesta padlih borcev–Log.

Na lokalni cesti Hrastnik – Radeče je pri Podkraju popolna zapora ceste zaradi plazu.


Preskrba z vodo

Danes in jutri ni napovedanih izklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes in jutri ni načrtovanih izklopov električne energije.


Prireditve

KS Ravenska vas

Ogled jaslic

Krajevna skupnost Ravenska vas pripravlja danes od 11. do 12. ure ogled jaslic v cerkvi sv. Urha v Ravenski vasi. Jaslice bodo na ogled vse dni do 6. januarja.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

Alojz Zupan – Vuj

Na današnji dan je leta 2012 v Ljubljani umrl slovenski klarinetist in pedagog Alojz Zupan, ki so ga glasbeni kolegi, prijatelji in znanci klicali enostavno Vuj. Alojz Zupan se je v slovensko glasbeno zgodovino zapisal kot izjemen klarinetist, solist Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, profesor na Akademiji za glasbo Ljubljana in dirigent Delavskega pihalnega orkestra Trbovlje. Med številnimi priznanji so ga leta 1999 imenovali tudi za častnega občana občine Trbovlje. Rodil se je izseljeniški rudarski družini 20. maja leta 1935 v Franciji. Družina se je po njegovem rojstvu preselila v Trbovlje. Z glasbo se je pričel ukvarjati takoj po drugi svetovni vojni in se že leta 1950 vključil v Delavsko godbo Trbovlje kot klarinetist. Godbo je med letoma 1989 2007 tudi vodil.


Svetovni dnevi

Novo leto

Danes smo vstopili v novo koledarsko leto, leto 2023. Je pa današnji dan tudi državni praznik in dela prost dan. Novo leto, ki simbolizira obnavljanje življenja, je najstarejši praznik. S praznovanjem novega leta so namreč začeli že Babilonci 4000 let pr. n. št.

Srečno vsem, ki dnevno ob jutranji kavici prebirate, kaj se bo zgodilo v Zasavju.

Savus