V Zasavju bo današnja nedelja precej mirna. Zvečer vabi na novoletni koncert Rudarska godba Hrastnik. Danes tri kino predstave, lahko si ogledate tudi Skalinovi razstavi v Trbovljah in Zagorju. Oglejte si, kaj prinaša današnji dan. Naredite si ga čim bolj prijetnega.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Nedelja, 18. december 2022


Vreme

Danes se bo zadrževala megla ali nizka oblačnost, ki se bo popoldne ponekod na vzhodu trgala. Najvišje dnevne temperature bodo od -2 do 3 °C.

Jutri se bo občasno povečana visoka koprenasta oblačnost. Po nižinah v notranjosti Slovenije bo precej megle ali nizke oblačnosti, ki se lahko zadržuje ves dan. Najnižje temperature bodo od -7 do -3, najvišje dnevne od -2 do 2 °C. V torek se bo od jugozahoda pooblačilo, več jasnine bo ponekod na severu, po nižinah sprva megleno. V sredo bo večinoma oblačno.


Zapore cest

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Izlake-Trojane pri Orehovici je do 20. decembra urejen izmenično enosmerni promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Izlake-Trojane bo na Izlakah urejen izmenično enosmerni promet zaradi gradnje kolesarske steze do 20. decembra 2022.

Na lokalni cesti Hrastnik – Ojstro – Trbovlje velja na trboveljski strani do 31. decembra popolna zapora ceste zaradi ureditve ceste Trbovlje – Hrastnik čez Ojstro.

Na lokalni cesti Tržnica–Tenis igrišče (območje Leša) v Hrastniku bo do 31. decembra 2022 veljala popolna zapora ceste zaradi gradnje ceste. Obvoz je urejen po začasni obvozni cesti mimo tenis igrišč.

Zaradi rekonstrukcije ceste in izgradnje odvodnjavanja velja do 23. decembra popolna zapora lokalne ceste na Laz na Dolu pri Hrastniku. Popolna zapora se bo izvajala od 7. do 17. ure.

Na lokalni cesti Rudnik – Studence – Cesta padlih borcev – Log velja do 30. januarja 2023 od 7. do 17. ure popolna zapora ceste zaradi izgradnje kanalizacije. Obvoz bo do zapore urejen po lokalni cesti Rudnik–Studence–Cesta padlih borcev–Log.

Zaradi sanacije hudourniškega odtoka do 23. decembra velja delna zapora lokalne ceste Bukovje – Bevško v občini Trbovlje.


Preskrba z vodo

Danes v Zasavju ni napovedanih prekinitev dobave pitne vode.

Javno podjetje Komunala Zagorje obvešča uporabnike pitne vode na območjih krajevnih skupnosti Kisovec – Loke, Rudnik – Toplice in Jože Marn, da vode v prehranske namene ni potrebno več prekuhavati.


Električna energija

Danes ni napovedanih izklopov električne energije.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 8. do 12. ure odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Toplice, izvod Turk, od 8. do 14. ure iz TP Obrtna cona Toplice, izvod Stope, od 8.30 do 14. ure iz TP Loke, izvod Pušave (nadzorništvo Zagorje), od 10. do 12. ure iz TP Sava Berdajs, izvod smer Ponoviče (nadzorništvo Litija).


Prireditve

Božično mesto

qode interactive strataObčina Zagorje ob Savi letos znova vabi v božično mesto. Obiskovalci se bodo lahko sprehodili med stojnicami ponudnikov, izbrali kakšno darilo zase ali za svoje bližje in se okrepčali s pijačami in jedmi, ki jih bodo ponujali gostinci. Danes bodo na odru za kulturni program skrbeli Podružnična šola Kisovec, OPZ in MPZ OŠ Toneta Okrogarja, OŠ dr. Slavka Gruma, OPZ 1. in 2. razreda, OPZ Podružnične šole Mlinše, MPZ OŠ Ivana Kavčiča, OPZ in MPZ OŠ Ivana Kavčiča, OPZ OŠ Ivana Skvarče, OPZ Podružnične šole Podkum, OPZ Češmin Podružnične šole Čemšenik, MPZ OŠ Ivana Skvarče, Učiteljski pevski zbor OŠ Ivana Skvarče, Združeni zbori.


Rudarska godba Hrastnik

Novoletni koncert

Danes ob 19. uri bodo pripravili v Športni dvorani na Logu v Hrastniku koncert članice in člani Rudarske godbe Hrastnik. Rudarsko godbo, edino v Sloveniji, ki še nosi knapovsko ime, vodi dirigent Uroš Razpotnik. Na koncertu bodo kot glasbeni gostje sodelovali tudi člani ansambla Igor in Zlati zvoki, ki so letos praznovali 50 let delovanja.


Delavski dom Zagorje

Fotografska razstava dr. Borisa Skalina

V avli Delavskega doma Zagorje je na ogled fotografska razstava dr. Borisa Skalina. Boris Skalin je bil rojen v Sedlu pri Kobaridu. Usoda slovenskega učiteljstva na ozemlju italijanske države je pripeljala družino v šolo v Podkraj pri Hrastniku, na kranjsko stran, tja, kot pravi sam, kjer si Kum umiva noge. Najbrž se je že takrat določil ta del njegovega bivanja, njegovega odtiskovanja v ta svet. Boris je potem odšel na gimnazijo v Trbovlje in naprej na študij v belo Ljubljano. Agronomija in doktorat iz ihtiologije, riboslovja. Služba v Žalcu. Od 9.maja 1945, ko je za nekaj litrov vina kupil svoj prvi fotografski aparat od nemškega vojaka, ob delu in družini, še fotografira. Razstava bo odprta do 4. januarja 2023.


Delavski dom Trbovlje

Razstava Borisa Skalina: Ziherca

V galeriji Delavskega doma Trbovlje je do 18. decembra odprta fotografska razstava dr. Borisa Skalina z naslovom Ziherca. Fotografije so na ogled ob četrtkih med 17. in 18. uro, ob petkih, sobotah in nedeljah med 16. in 19. uro, med delovniki pa tudi med 8. in 14. uro po predhodnem dogovoru po 051 626 296.

Razstava Borisa Skalina pred nas postavi enega od simbolov rudarske krajine, varnostno svetilko ali »ziherco«. Ziherca je rešila številna rudarska življenja in postala mnogo več kot še en del opreme. Bila je tudi vir navdiha umetnikom, tako za likovno kot literarno ustvarjanje. V temne rudniške rove je prinašala svetlobo, ki je poleg vode in toplote osnovni pogoj za življenje. Simbolno je ta luč rudarjem pomenila upanje na srečno vrnitev na površje.


Delavski dom Zagorje – kino

Avatar: Pot vode

ob 19. uri

Ameriška akcijska z-f pustolovščina, izvirni naslov Avatar: The Way of Water (2022), režija James Cameron, scenarij James Cameron, Josh Friedman, igrajo Zoe Saldana, Michelle Yeoh, Sam Worthington…

Več kot desetletje po dogodkih iz prvega filma, Avatar: pot vode pripoveduje zgodbo o družini Sully (Jake, Neytiri in njuni otroci), o težavah, ki jih spremljajo, o bitkah, ki jih bijejo in o tragedijah, ki jih prestajajo.

Zgodba je umeščena deset let po dogajanju iz prvega dela. Avatar: Pot vode se začne z zgodbo o družini Sully. Odkar se je odločil trajno prenesti človeško zavest v telo Avatarja in postati novi vodja naroda Na’vi, Jake Sully s svojo družino živi na Pandori. Z Neytiri sta ustvarila družino in dobila otroke. Kolonizacijske sile se vrnejo na Pandoro, da bi oživile prvotno iskanje, zaradi česar Jake in Neytiri pobegneta iz svojega doma in raziskujeta doslej še neznane dele Pandore, da bi srečala ljudstvo Metkayine, klan domorodcev, ki živijo obdani z morjem.

Film “Avatar: Pot vode” vsebuje kar nekaj sekvenc z močno bliskajočo svetlobo, ki utegnejo vplivati na gledalce, ki lahko doživijo epileptični napad zaradi svetlobnih dražljajev oz. imajo kakršne koli drugačne oblike občutljivosti na svetlobo.


Delavski dom Trbovlje – kino

Faraon, divjak in princesa

ob 17. uri

Francostki animirani družinski film, izvirni naslov The Black Pharaoh, the Savage and the Princess (2022), režija in scenarij Michel Ocelot, igrajo Serge Bagdassarian, Oscar Lesage, Aissa Maiga

Tri zgodbe, tri obdobja, trije svetovi. Barvite animirane pripovedke za veliko platno in najdaljše noči v letu. Vizualni in glasbeni užitek za vso družino je delo francoskega velikana animacije Michela Ocelota. V Sudanu živita mladenič Tanwekamani in princesa Nasalsa, ki jima ni dovoljeno, da bi se poročila, saj mora Nasalso poročiti sam faraon. Tanwekamani se odpravi v Egipt, da bi dokazal svojo vrednost. V srednjeveški Franciji živi divjaški princ, izobčen z očetovega gradu, ker je na prostost spustil zapornika. Maroško-turška pravljica iz 18. stoletja: mladenič, ki izdeluje najboljše cimetove ocvrtke si želi srečanja z rožno princeso, ki živi skrita v sultanovi palači.


Avatar: Pot vode

Ob 19. uri

Vsebino si oglejte zgoraj.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

Svetovni dnevi

Mednarodni dan migrantov

Na priporočilo ekonomskega in socialnega sveta je Generalna skupščina 18. december razglasila za svetovni dan migrantov. Tega dne leta 1990 so sprejeli mednarodno konvencijo o migrantih. Skupščina je izpostavila potrebo po nadaljnjem razvijanju spoštovanja pravic in svoboščin vseh migrantov. V povprečju je vsaka 35. oseba migrant; to pomeni, da dela in živi v državi, ki ni njegova lastna. Vsaka država ima med svojim prebivalstvom migrante.


Savus