sobota, 20 julija, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

V Zasavju se bo prvič pošteno iskrilo. Obeta se veliko prednovoletnih prireditev. Vsepovsod se bo kaj dogajalo. Na Dolu se bodo družili krajan, pa otroci in starejši, v Zagorju bodo podeljevali Zoskarje. Vsepovsod bodo pripravili kakšna prednovoletna srečanja. Korona je očitno res mimo. Oglejte si, kaj prinaša današnji dan. Naredite si ga čim bolj prijetnega.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Petek, 16. december 2022


Vreme

Danes bo oblačno, občasno bo deževalo. Najvišje dnevne temperature bodo od 1 do 5 °C.

V noči na soboto se bo meja sneženja spustila do nižin. V soboto sredi dneva bodo padavine povsod ponehale, popoldne se bo pričelo jasniti. V nedeljo in ponedeljek bo pretežno jasno s hladnim jutrom. Po nekaterih nižinah bo zjutraj in dopoldne megla ali nizka oblačnost.


Zapore cest

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Izlake-Trojane pri Orehovici je do 20. decembra urejen izmenično enosmerni promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Izlake-Trojane bo na Izlakah urejen izmenično enosmerni promet zaradi gradnje kolesarske steze do 20. decembra 2022.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Hrastnik – Ojstro – Trbovlje velja na trboveljski strani do 31. decembra popolna zapora ceste zaradi ureditve ceste Trbovlje – Hrastnik čez Ojstro.

Na lokalni cesti Tržnica–Tenis igrišče (območje Leša) v Hrastniku bo do 31. decembra 2022 veljala popolna zapora ceste zaradi gradnje ceste. Obvoz je urejen po začasni obvozni cesti mimo tenis igrišč.

Zaradi rekonstrukcije ceste in izgradnje odvodnjavanja velja do 23. decembra popolna zapora lokalne ceste na Laz na Dolu pri Hrastniku. Popolna zapora se bo izvajala od 7. do 17. ure.

Na lokalni cesti Rudnik – Studence – Cesta padlih borcev – Log velja do 30. januarja 2023 od 7. do 17. ure popolna zapora ceste zaradi izgradnje kanalizacije. Obvoz bo do zapore urejen po lokalni cesti Rudnik–Studence–Cesta padlih borcev–Log.

Zaradi sanacije hudourniškega odtoka do 23. decembra velja delna zapora lokalne ceste Bukovje – Bevško v občini Trbovlje.


Preskrba z vodo

Danes v Zasavju ni napovedanih prekinitev dobave pitne vode.

Javno podjetje Komunala Zagorje obvešča uporabnike pitne vode na območjih krajevnih skupnosti Kisovec – Loke, Rudnik – Toplice in Jože Marn, da je zaradi skalitve vodnih virov potrebno vodo v prehranske namene prekuhavati vsaj 3 minute. Obvestilo velja do preklica.


Električna energija

Danes  bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 8. do 15. ure odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Center (nadzorništvo Hrastnik), od 9. do 11. ure iz TP Klek II (nadzorništvo Trbovlje), od 10. do 12. ure iz TP Sava Berdajs, izvod smer Ponoviče (nadzorništvo Litija). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri ni napovedanih izklopov električne energije.


Prireditve

Turistično društvo Trbovlje

Turistični pl’c

Turistično društvo Trbovlje danes od 16. do 19. ure pripravlja v avli Delavskega doma Trbovlje Božično – novoletni trbouski turistični pl’c. Obljubljajo bogato in raznoliko ponudbo na stojnicah. Na stojnicah bodo obiskovalci lahko izbirali med ponudbo naslednjih razstavljalcev in podajalcev: Turistično društvo Trbovlje, Marjeta Hribar Kuolmi, Delavski dom Trbovlje, Dušanka Sirše, OŠ Ivana Cankarja, OŠ Tončke Čeč, DPM Trbovlje, Terapevtski zavod Pokrov dom, Štefi Zalezina, Lidija Kresnik, Savus.


Novoletno srečanje

Rdeči križ Slovenije OZ Hrastnik pripravlja danes ob 16.30 uri tradicionalno novoletno srečanje Rdečega križa za starejše občane v Zasavskem gurmanu na Dolu pri Hrastniku.


Druženje krajanov

Krajevna skupnost Dol pri Hrastniku pripravlja danes od 17. do 20. ure druženje krajanov na ploščadi v središču kraja.


Moj prijatelj, dobri mož

KRC Hrastnik pripravlja danes ob 17. uri v kulturnem domu na Dolu pri Hrastniku predstavo za otroka. Gledališče Smejček se bo predstavilo s predstavo Moj prijatelj, dobri mož.


Praznični Pub kviz

V Mladinskem centru Hrastnik bodo danes pripravili praznično izvedbo Pub kviza. Pričnejo ob 21. uri.


ZLU – Google preglednice

Zasavska ljudska univerza pripravlja danes delavnico o Google preglednicah. Pričnejo ob 8. uri v prostorih Zasavske ljudske univerze v Delavskem domu Trbovlje.


Večer družabnih iger

Zavod za mladino in šport Trbovlje pripravlja danes v Klubu ZMŠT Večer družabnih iger. Pričnejo ob 19. uri.


MC ZoS

Zoskarji

Mladinski center Zagorje ob Savi pripravlja danes ob 19. uri v MC ZoS Zoskarje. Zoskarji so prireditev, na kateri se MC ZoS zahvali vsem prostovoljcem, sodelavcem in organizacijam, ki so kakorkoli pripomogli k ustvarjanju našega programa. Podelili bomo diplome, ogledali si bomo zabavno predstavo Za crknt!, na koncu pa se bomo še podružili ob pijači in jedači, ki jo bo pripravila Skuhna – svetovna kuhna. Vabljeni! Ne bo vam žal!


Dnevni center MC ZoS

V Mladinskem centru Zagorje vsak petek od 15. do 21. ure deluje dnevni center. Tudi danes lahko počvekate, odigrate kakšno družabno igro, se kaj novega naučite in mogoče tudi kaj zapojete in zaigrate …


VGC spletna kavarna

Večgeneracijski center pripravlja vsak petek ob 9. uri VGC spletno kavarno na daljavo prek MS Teams. Spletna srečanja potekajo vsak petek. Vljudno vabljeni vsi, ki si želijo malo družbe in obilice smeha.


Rdeči križ Trbovlje

Rdeči križ Trbovlje vabi na krvodajalsko akcijo vsak petek med 7.30 in 11. uro. Lokacija: Center za transfuzijsko dejavnost (Splošna bolnišnica Trbovlje). Za uro odvzema pokličite 051-649-350.


Razstava slikarske kolonije Izlake-Zagorju

V galeriji v Weinbergerjevi hiši v Zagorju je na ogled razstava Slikarske kolonije Izlake-Zagorje 2022. Na razstavi se predstavljajo udeleženci 59. slikarske kolonije Andrej Brumen Čop, Lojze Kalinšek, Pšenica Kovačič, Ana Sluga, Breda Sturm, Maruša Štibelj (vsi Slovenija), Pablo Agostino Garelli (Italija), Jurij Kravcov (Rusija), Gineke Zikken (Nizozemska), Radmila Sofija Šijan in Bosiljka Žirojević Lećić (Srbija). Kot je običajno pri skupinskih razstavah je tudi pričujoča zelo pestra, tako po likovni tehniki kakor tudi po vsebini. Razstavo si je moč ogledati do 5. februarja 2023. Odprta je ob ponedeljkih, torkih in sredah od 9. do 15. ure, ob četrtkih in petkih pa še popoldan od 16. do 19. ure.


Galerija Medija

V galeriji Medija v Vili Medea je na ogled razstava 31 avtorjev, ki so bili nagrajeni s Prešernovo nagrado oz. nagrado Prešernovega sklada in so bili udeleženci Slikarske kolonije Izlake-Zagorje. Razstava je na ogled do 7. februarja 2023, potem se bo preselila v Winbergerjevo hišo, kjer bodo v nadaljevanju stalno na ogled dela iz stalne zbirke kolonije.

Razstavljajo: Tomaž Kržišnik, Maksim Sedej, Zdenko Huzjan, Matjaž Vipotnik, Franko Vecciet, Mirsad Begić, France Slana, Vladimir Makuc, Miha Maleš, Stane Jagodič, Jože Tisnikar, Metka Kraševec, Franc Peršin, Avgust Černigoj, Jože Slak Džoko, Ive Šubic, Milan Erič, Oto Rimele, Herman Gvardjančič, Franc Novinc, Zmago Jeraj, Apollonio Zvest, Vinko Tušek, Kostja Gatnik, Lojze Logar, Ivo Seljak Čopič, Sandi Červek, Stane Jarm. Animacijo Dušana Kastelica so zavrteli na otvoritvi razstave, slika letošnjega nagrajenca Dušana Kirbiša pa je še v postopku restavriranja.

Razstava je odprta ob ponedeljkih in četrtkih od 15. do 19. ure, ob torkih, sredah in petkih pa od 10. do 14. ure. Odprta je tudi na podlagi predhodnega klica (041 489 307).


Delavski dom Zagorje

Fotografska razstava dr. Borisa Skalina

V avli Delavskega doma Zagorje je na ogled fotografska razstava dr. Borisa Skalina. Boris Skalin je bil rojen v Sedlu pri Kobaridu. Usoda slovenskega učiteljstva na ozemlju italijanske države je pripeljala družino v šolo v Podkraj pri Hrastniku, na kranjsko stran, tja, kot pravi sam, kjer si Kum umiva noge. Najbrž se je že takrat določil ta del njegovega bivanja, njegovega odtiskovanja v ta svet. Boris je potem odšel na gimnazijo v Trbovlje in naprej na študij v belo Ljubljano. Agronomija in doktorat iz ihtiologije, riboslovja. Služba v Žalcu. Od 9.maja 1945, ko je za nekaj litrov vina kupil svoj prvi fotografski aparat od nemškega vojaka, ob delu in družini, še fotografira. Razstava bo odprta do 4. januarja 2023.


Delavski dom Trbovlje

Razstava Borisa Skalina: Ziherca

V galeriji Delavskega doma Trbovlje je do 18. decembra odprta fotografska razstava dr. Borisa Skalina z naslovom Ziherca. Fotografije so na ogled ob četrtkih med 17. in 18. uro, ob petkih, sobotah in nedeljah med 16. in 19. uro, med delovniki pa tudi med 8. in 14. uro po predhodnem dogovoru po 051 626 296.

Razstava Borisa Skalina pred nas postavi enega od simbolov rudarske krajine, varnostno svetilko ali »ziherco«. Ziherca je rešila številna rudarska življenja in postala mnogo več kot še en del opreme. Bila je tudi vir navdiha umetnikom, tako za likovno kot literarno ustvarjanje. V temne rudniške rove je prinašala svetlobo, ki je poleg vode in toplote osnovni pogoj za življenje. Simbolno je ta luč rudarjem pomenila upanje na srečno vrnitev na površje.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 14. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje in gostujočo razstavo Tu se je smrt utrudila do smrti … – slovenske žrtve Auschwitza.


Delavski dom Trbovlje – kino

Nasilna noč

ob 17. uri

Nemška akcijska, komična kriminalka, izvirni naslov Violent Night (2022), režija Tommy Wirkola, scenarij Patrick Casey, Josh Miller, igrajo David Harbour, Beverly D’Angelo, John Leguizamo …

Miren in vesel božič? Letos zagotovo ne! V začetku decembra v kina prihaja akcijska komedija z naslovom Nasilna noč, ki spremlja Božička, ko mora rešiti zajete talce. Ko na božični večer ekipa plačancev vdre na posestvo bogate družine in vse prisotne v hiši zajame za talce, ekipa zlobnežev ni pripravljena na presenečenje – prišel je namreč Božiček, ki bo moral rešiti dan in … božič.


Avatar: Pot vode

ob 19. uri

Ameriška akcijska z-f pustolovščina, izvirni naslov Avatar: The Way of Water (2022), režija James Cameron, scenarij James Cameron, Josh Friedman, igrajo Zoe Saldana, Michelle Yeoh, Sam Worthington…

Več kot desetletje po dogodkih iz prvega filma, Avatar: pot vode pripoveduje zgodbo o družini Sully (Jake, Neytiri in njuni otroci), o težavah, ki jih spremljajo, o bitkah, ki jih bijejo in o tragedijah, ki jih prestajajo.

Zgodba je umeščena deset let po dogajanju iz prvega dela. Avatar: Pot vode se začne z zgodbo o družini Sully. Odkar se je odločil trajno prenesti človeško zavest v telo Avatarja in postati novi vodja naroda Na’vi, Jake Sully s svojo družino živi na Pandori. Z Neytiri sta ustvarila družino in dobila otroke. Kolonizacijske sile se vrnejo na Pandoro, da bi oživile prvotno iskanje, zaradi česar Jake in Neytiri pobegneta iz svojega doma in raziskujeta doslej še neznane dele Pandore, da bi srečala ljudstvo Metkayine, klan domorodcev, ki živijo obdani z morjem.

Film “Avatar: Pot vode” vsebuje kar nekaj sekvenc z močno bliskajočo svetlobo, ki utegnejo vplivati na gledalce, ki lahko doživijo epileptični napad zaradi svetlobnih dražljajev oz. imajo kakršne koli drugačne oblike občutljivosti na svetlobo.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

Hugo Baumgarten

Na današnji dan se je leta 1881 na Dunaju rodil zdravnik bratovske skladnice, zobozdravnik ter organizator šahovskega in športnega društva v Trbovljah Hugo Baumgarten. Ker je bil Jud, so ga Nemci na začetku druge svetovne vojne kmalu po prihodu v Trbovlje aretirali in kasneje poslali v koncentracijsko taborišče. Umrl je 15. marca 1945 v taborišču Bergen-Belsen v Nemčiji.

 


Svetovni dnevi

Danes ni na koledarju zapisanega nobenega svetovnega dneva.


Savus


 

Isti avtor