Danes je še praznični dan. Izkoristite kolikor toliko lep dan za karkoli dobrega v naravi. Živel 2. maj, ali, kako se že reče.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.

Nedelja, 2. maj 2021

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju spremenljivo do pretežno oblačno. Najvišje dnevne temperature bodo od 15 do 20 °C.

Zvečer in ponoči bodo padavine zajele vso državo. Meja sneženja se bo v notranjosti Slovenije spustila do nadmorske višine okoli 800 m. Najnižje jutranje temperature bodo od 1 do 6 °C. Jutri dopoldne bodo padavine ponehale, popoldne se bo postopno jasnilo. Najvišje dnevne temperature bodo od 11 do 16 °C. V torek bo deloma sončno z dokaj svežim jutrom. V sredo dopoldne bo delno jasno, popoldne pa spremenljivo oblačno.

Naredite si današnji dan in ga maksimalno užijte.

Dogodki

Danes v Zasavju ni napovedanih večjih prireditev.

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Prepovedano kurjenje

Medobčinski inšpektorat in redarstvo Zasavje obvešča občane, da kurjenje vrtnih odpadkov v strnjenih naseljih ni dovoljeno. Prav tako je prepovedano sežiganje drugih komunalnih odpadkov na prostem ter odpadkov kot so npr. odpadne gume, odpadna plastika, odpadna embalaža.

Zapore cest

Na Vodenski cesti v Trbovljah (STT) je s semaforjem urejen izmenično enosmerni promet zaradi gradnje uvoza v novo trgovsko središče. Prometni režim bo urejen na ta način predvidoma do 8. junija 2021.

Na cesti Trbovlje-Hrastnik je v Podkraju urejen izmenično enosmerni promet zaradi poškodovane brežine.

Zaradi rekonstrukcije lokalne ceste, na odseku pokopališče – Gostišče Brin v Trbovljah velja predvidoma do 31. maja 2021 delna in občasna popolna zapora te lokalne ceste.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih motenj pri oskrbi z vodo.

Električna energija

Elektro Ljubljana za danes in jutri ne napoveduje prekinitev dobave električne energije zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

Svetovni dnevi

Danes je v Sloveniji (še) praznik dela.

Praznik dela

Prvi maju je praznik, ki so ga v Revirjih vedno praznovali nekako najbolj prvinsko. Ljudje so ga vzeli najbolj za svojega. Kako tudi ne. Delo je v Zasavju od nekdaj visoko na lestvici vrednot. Ko so odkrili v zasavskih dolinah črno zlato, je postalo delo nuja za tisoče in tisoče Zasavcev. Delo je bilo v tistih letih velikokrat prekleto, tudi osovraženo. Po drugi svetovni vojni je bilo delo nekaj desetletij cenjeno v parolah, še posebej v tisti Delu čast in oblast. V času samostojne Slovenije je praznik ostal. Zdi se, da ni več toliko povezan z delavstvom ampak bolj s priložnostjo prvih počitniških in dopustniških dni. No, tudi to je korona v veliki meri spremenila. Kljub temu ostajajo budnice, izleti v hribe, ni pa seveda množičnih praznovanj.

Savus

Prejšnji članekAli pravilno uporabljate pršila za nos?
Naslednji članekVsak cvet šteje