Današnji dan bo v Zasavju precej miren. No, če odštejemo nestrpnost, ko bomo pričakovali izide današnjih volitev. Sicer pa bo nedelja precej mirna. Naredite si dan.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Nedelja, 20. november 2022


Vreme

Danes bo sprva oblačno. Padavine v notranjosti bodo oslabele in ponehale, v jugovzhodnih krajih šele popoldne. Na zahodu se bo delno zjasnilo. Najvišje dnevne temperature bodo od 1 do 5 °C.

V ponedeljek bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, po nižinah v notranjosti se bo marsikje zadrževala megla. V torek bo oblačno s padavinami. Po nižinah bo večinoma deževalo. Do srede zjutraj bodo padavine ponehale, v sredo se bo delno razjasnilo.


Zapore cest

Na Trgu svobode v Trbovljah je promet urejen izmenično enosmerno zaradi izgradnje krožišča.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Izlake-Trojane pri Orehovici je do 20. decembra urejen izmenično enosmerni promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Izlake-Trojane bo na Izlakah urejen izmenično enosmerni promet zaradi gradnje kolesarske steze do 20. decembra 2022.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Hrastnik – Ojstro – Trbovlje velja na trboveljski strani do 31. decembra popolna zapora ceste zaradi ureditve ceste Trbovlje – Hrastnik čez Ojstro.

Na lokalni cesti Tržnica–Tenis igrišče (območje Leša) v Hrastniku bo do 31. decembra 2022 veljala popolna zapora ceste zaradi gradnje ceste. Obvoz je urejen po začasni obvozni cesti mimo tenis igrišč.

Na lokalni cesti Hrastnik-Prapretno-Hrastnik na odseku Prapretno – odcep Retje velja zaradi gradnje kanalizacije do 1. decembra med 7. in 17. uro popolna zapora lokalne ceste. Obvoz je urejen po lokalni cesti Novi Log-Prapretno.

Zaradi sečnje in spravila lesa velja občasna popolna zapora lokalne ceste Hrastnik-Blate-Kal na odseku Rudnik–Blate med 7. in 18. uro. Dela bodo potekala do 23. novembra. V času občasne popolne zapore bo obvoz možen na relaciji Hrastnik-Dol pri Hrastniku-Novi Dol-Blate in obratno.

Zaradi rekonstrukcije ceste in izgradnje odvodnjavanja velja do 23. decembra popolna zapora lokalne ceste na Laz na Dolu pri Hrastniku. Popolna zapora se bo izvajala od 7. do 17. ure.

Na lokalni cesti Rudnik – Studence – Cesta padlih borcev – Log velja do 30. januarja 2023 od 7. do 17. ure popolna zapora ceste zaradi izgradnje kanalizacije. Obvoz bo do zapore urejen po lokalni cesti Rudnik–Studence–Cesta padlih borcev–Log.


Preskrba z vodo

Danes v Zasavju ni napovedanih prekinitev dobave pitne vode.


Električna energija

Danes ni napovedanih izklopov električne energije.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 8.30 do 11. ure odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Blok D, Dijaški dom (nadzorništvo Hrastniki), od 8. do 10. ure iz TP Pasjek, od 12. do 14. ure iz TP Potoška vas, NNV Cesta 9. avgusta (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Prireditve

Volitve

V Vsem Zasavju potekajo danes lokalne volitve. Na njih lahko oddamo glas za svojega županskega favorita, za tiste, za katere bi radi, da nas zastopajo v občinskem svetu. Volimo pa tudi tiste, za katere menimo, da nas bodo najbolje zastopali v organih krajevne skupnosti. Če ste take volje, odidite na svoje volišče in oddajte svoje glasove. Tisti, za katere boste glasovali, vam bodo hvaležni.


Delavski dom Trbovlje

Razstava Lili Hribovšek: V.I.T.R.I.O.L.

V galeriji DDT je na ogled razstava slikarke Lili Hribovšek z naslovom V.I.T.R.I.O.L. »Lili Hribovšek že od nekdaj privlači in navdihuje svet intuitivnega, duhovnega, simbolike … ki ostaja pomemben del njenega življenja; tako poklicno kot privatno, ne glede na to, ali je v “vlogi” slikarke, pedagoginje, matere, žene, prijateljice …,« je ob razstavi zapisala Nuša Podgornik. Razstava je na ogled v galeriji Delavskega doma Trbovlje do 27. novembra ob četrtkih med 17. in 18. uro, ob petkih, sobotah in nedeljah pa med 16. in 19. uro. Med delovniki si lahko razstavo ogledate tudi med 8. in 14. uro po predhodnem dogovoru po telefonu na številki 051 626 296.


Delavski dom Zagorje

Razstava ob mednarodnem letu stekla

V avli Delavskega doma Zagorje je odprta razstava ob mednarodnem letu stekla. Na priložnostni razstavi ob mednarodnem letu stekla sodeluje nekaj članov Društva steklarjev Slovenije. Razstavljajo Rajmund Remi Kočica, Tomi Kočica, Dana Kočica, Karli Holešek, Niki Holešek, Jože Tomažič, Erna Ferjanič in Franci Černelč. Odprta bo do 2. decembra 2022.


Delavski dom Zagorje – kino

Kapa

ob 19. uri

Slovenski družinski film, režija Slobodan Maksimović, igrajo Gaj Črnič, Kaja Podreberšek, Ajda Smrekar, Mojca Fatur, Frano Mašković …

Prvi slovenski božični celovečerni film režiserja Slobodana Maksimovića zgodbo o dečku, ki nima nič, in deklici, ki ima vse, preplete z močno vero v čudeže in jo poveže v topel, humoren in mestoma tudi napet film. Erik je devetletni deček, ki živi v mladinskem domu. Njegova edina vez s staršema je kapa, ki jo ima ves čas na glavi, saj mu jo je spletla mama. Ves čas se mora braniti pred dečkoma in starejšo deklico, ki ga izkoriščajo in zafrkavajo. Njegova edina božična želja je, da bi šel domov. Sedemletna Lučka prihaja iz premožne družine, ki ji lahko kupi vse. Le sestrice ne. In kužka, ki si ga želi za božično darilo. A čarobni čas praznikov pripravlja presenečenje za oba. Erik je v mladinskem domu izžreban, da božič preživi pri Lučkini družini. Otroka se tako znajdeta skupaj, ne da bi hotela. Lučka se zmrduje, Erik pa v njej vidi le razvajeno deklico. Sredi noči v dnevni sobi zalotita Božička. Po spletu okoliščin se skrijeta v njegov avto in kmalu se znajdeta na ulici. Začne se prava božična pustolovščina, ki v eni sami noči obema prinese izpolnitev želja, a ne čisto tako, kot sta pričakovala.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Damir Grgić

Na današnji dan se je leta 1979 v Trbovljah, kjer prebiva še danes, rodil slovenski košarkarski trener Damir Grgić. Damir je vodil slovensko žensko košarkarsko reprezentanco od leta 2014 do leta 2021, med drugim je dekleta trikrat zapored popeljal na Eurobasket. Sicer pa je izjemno uspešen trener serijskih slovenskih prvakinj iz Celja. V zadnjem desetletju je vzgojil nekaj vrhunskih košarkaric in Trboveljčana lahko upravičeno štejemo za enega najbolj pomembnih slovenskih košarkarskih strokovnjakov.


Svetovni dnevi


Dan industrializacije Afrike

V okviru drugega industrijsko razvojnega desetletja za Afriko je Generalna skupščina 22. decembra leta 1989 20. november določila za dan industrializacije Afrike. S tem dejanjem je hotela spodbuditi mednarodno skupnost k industrializaciji Afrike.


Mednarodni dan otroka

Leta 1954 je Generalna skupščina predlagala, da države ustanovijo univerzalni dan otroka, ki naj bi se ga praznovalo vsako leto in z njim pozivalo k blaginji za otroke vsega sveta. 20. november zaznamuje dan, na katerega je leta 1959 Generalna skupščina sprejela Deklaracijo o otrokovih pravicah in leta 1989 Konvencijo o otrokovih pravicah.


Savus


 

Prejšnji članekCepljenje v lekarnah
Naslednji članekVolimo