Današnja sreda bo za nekatere kar ponedeljek. No, za tiste, ki so v službi, bo teden kratek. Šolarji uživajo počitnice in dan bo lep. V Zasavju so pripravili nekaj prireditev za otroke. Vzemite si čas zanje. Poglejte, kaj vse se dogaja v Zasavju in si naredite dan.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Sreda, 2. november 2022


Vreme

Danes bo dopoldne delno jasno, popoldne pa zmerno do pretežno oblačno. Popoldne, zvečer in ponoči bo ponekod deževalo. Najvišje dnevne temperature bodo od 16 do 19 °C.

V četrtek bo pretežno oblačno, ponekod bodo še manjše padavine. V petek bo oblačno in deževno. Postopno bo hladneje. V soboto bo oblačno in deževno, dež bo v noči na nedeljo večinoma ponehal.


Zapore cest

Na Trgu svobode v Trbovljah je promet urejen izmenično enosmerno zaradi izgradnje krožišča.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Izlake-Trojane pri Orehovici je do 20. decembra urejen izmenično enosmerni promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Hrastnik – Ojstro – Trbovlje velja na trboveljski strani delna zapora ceste zaradi ureditve ceste Trbovlje – Hrastnik čez Ojstro.

Na lokalni cesti Tržnica–Tenis igrišče (območje Leša) v Hrastniku bo do 31. decembra 2022 veljala popolna zapora ceste zaradi gradnje ceste. Obvoz je urejen po začasni obvozni cesti mimo tenis igrišč.

Na lokalni cesti Hrastnik-Prapretno-Hrastnik na odseku Prapretno – odcep Retje velja zaradi gradnje kanalizacije do 1. decembra med 7. in 17. uro popolna zapora lokalne ceste.  Obvoz je urejen po lokalni cesti Novi Log-Prapretno.

Na lokalni cesti Cesta 3. julija–Gorjup (Pot Josipa Brinarja) bo zaradi izgradnje kanalizacije med 7.  in 17. uro veljala zapora. Zapora ceste bo postavljena do dokončanja del, predvidoma do 12. novembra 2022.

Zaradi sečnje in spravila lesa velja občasna popolna zapora lokalne ceste Hrastnik-Blate-Kal na odseku Rudnik–Blate med 7. in 18. uro. Dela bodo potekala do 23. novembra. V času občasne popolne zapore bo obvoz možen na relaciji Hrastnik-Dol pri Hrastniku-Novi Dol-Blate in obratno.


Preskrba z vodo

Obvestilo Komunale Trbovlje: »Na podlagi rezultatov laboratorijskih vzorčenj pitne vode 31. oktobra 2022 preklicujemo ukrep prekuhavanja pitne vode za naselja Novi dom, Dom in vrt, Kešetovo, Ulica Sallaumines in Mestni trg.«


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 0.00 do 15. ure odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Krištandol, Krištandolska cesta, Marno, od 8. do 15. ure iz TP Ceroz Unično (nadzorništvo Hrastnik), od 8. do 9. ure iz TP Strahovlje 2, izvod Markelj, od 10. do 13. ure iz TP Kolk 2, izvod Selišče (nadzorništvo Zagorje), od 11. do 13. ure iz TP Preska, izvod Preska (nadzorništvo Litija). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 8. do 11. ure odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Brebrno in Kidovnik (nadzorništvo Zagorje).


Prireditve

DPM Trbovlje

Jesenske počitnice

V Društvu prijateljev mladine Trbovlje bodo tudi ob krompirjevih počitnicah poskrbeli, da otrokom ne bo dolgčas. Vsaj dan od 9 do 13. ure (petek od 8. do 15.) bodo otroci v varni družbi prostovoljcev DPM. Danes se bodo ukvarjali z jesensko dekoracijo. In kaj jih čaka jutri? Mmmmm, jesenska sladica. Tisti v letih ste se zagotovo vprašali, zakaj niste v otroških letih …


Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje

Preveč korenja

V Knjižnici Toneta Seliškarja v Trbovljah bodo danes ob 17. uri na mladinskem oddelku knjižnice pripravili pravljično urico. Mladi obiskovalci bodo lahko prisluhnili zgodbi z naslovom Preveč korenja.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Igra postaja zelo napeta in živahna – 100 let (organiziranega) nogometa v Trbovljah (do decembra 2022). V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred Zasavskim muzejem Trbovlje je na voljo za ogled do 9. decembra zunanja razstava, ki v besedi in sliki predstavlja delovanje društva TVD Partizan ter njegovih sekcij.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si


Fran Brinar

Na današnji dan se je leta 1865 v Hrastniku rodil šolnik Fran Brinar. Leta 1884 je končal šolanje na učiteljišču v Mariboru in služboval po raznih krajih. Od leta 1904 je bil nadučitelj v Gotovljah, kjer je deloval tudi kot tajnik hranil in posojil. Od leta 1907 je za UT pisal predvsem biografije umrlih učiteljev. Umrl je 10. marca leta 1929.


Martin Klančišar – Nande

Na današnji dan se je leta 1903 v Trbovljah rodil rudar, partizan, osvoboditelj Starega piskra, upravitelj Celja, direktor Rudnika Trbovlje in drugih rudnikov po Sloveniji (Zagorje, Hrastnik, Kočevje, Srpenica), ob koncu kariere pa predavatelj na kovinarski šoli v Štorah Martin Klančišar – Nande. Umrl je 27. novembra leta 1974 v Celju.


Anton Vratanar – Antonesko

Na današnji dan se je leta 1919 na Vrhovem pri Radečah rodil narodni heroj Anton Vratanar (partizansko ime – Antonesko). V Trbovljah je obiskoval mesarsko šolo, leta 1941 padel v nemško ujetništvo, pobegnil in še isto leto odšel na Štajersko v partizane. Po vojni je končal Vojaško akademijo in bil upokojen kot polkovnik. Leta 1953 je bil proglašen za narodnega heroja. Umrl je 4. junija leta 1993.


Rudi Ahčan

Na današnji dan je leta 2008 v Ljubljani umrl montanist in Zagorjan z izjemno kariero rudarskega strokovnjaka z velikim ugledom v svetu Rudi Ahčan. Rodil se je 13. januarja leta 1918 v Zagorju ob Savi. Prvo leto druge svetovne vojne je bil šest tednov zaprt v Zagrebu, leta 1942 so ga za sedem mesecev internirali v Gonars (Italija). Po vrnitvi v Ljubljano in diplomi se je zaposlil pri železnici, od avgusta 1944 do konca vojne pa je bil prisilno premeščen v Beljak.


Svetovni dnevi

Danes ni na koledarju zapisanega nobenega svetovnega dneva.


Savus


 

Prejšnji članekPustite otroku živeti!
Naslednji članekPuščala voda, gorele saje