Današnji četrtek bo bogat z dogodki. V Hrastniku se bodo sestali občinski svetniki, pripravili bodo predstavitev parlametra, v Zagorju bodo predstavili karierne možnosti v industriji kompozitov, lahko se spoznate s skrivnostmi pridelave sadjevca … Poglejte ponudbo in si naredite ta dan.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si


Četrtek, 6. oktober 2022


Vreme

Danes bo precej jasno, zjutraj in dopoldne bo ponekod po nižinah megla. Najnižje jutranje temperature bodo od 5 do 10, najvišje dnevne od 20 do 25 °C.

V petek in soboto bo večinoma sončno. Zjutraj in dopoldne bo po nekaterih nižinah megla. Čez dan bo še naprej dokaj toplo.


Zapore cest

Na Trgu svobode v Trbovljah je promet do 26. oktobra urejen izmenično enosmerno zaradi izgradnje krožišča.

V Trbovljah na Vodenski cesti je oviran promet, občasno je urejen izmenično enosmerno zaradi obnove strehe in fasade na objektih do 31. oktobra 2022.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Izlake-Trojane pri Orehovici je do 20. decembra urejen izmenično enosmerni promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Kisovcu urejen izmenično enosmerni promet zaradi gradnje kolesarske steze do 28. oktobra.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet do 30. oktobra urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Hrastnik – Ojstro – Trbovlje velja na trboveljski strani delna zapora ceste zaradi ureditev ceste Trbovlje – Hrastnik čez Ojstro.

Na cesti Moravče – Izlake v Mlinšah poteka izmenično enosmerni promet zaradi zemeljskega plazu.

Na lokalni cesti Tržnica–Tenis igrišče (območje Leša) v Hrastniku bo do 31. decembra 2022 veljala popolna zapora ceste zaradi gradnje ceste. Obvoz je urejen po začasni obvozni cesti mimo tenis igrišč.

Na lokalni cesti Hrastnik-Prapretno-Hrastnik na odseku Prapretno – odcep Retje velja zaradi gradnje kanalizacije do 1. decembra med 7. in 17. uro popolna zapora lokalne ceste.  Obvoz je urejen po lokalni cesti Novi Log-Prapretno.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.


Električna energija

Danes ni napovedanih izklopov električne energije.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 9. do 11. ure odjemalcem, ki so iz TP Planinska vas (nadzorništvo Trbovlje).


Prireditve

Seja Občinskega sveta Hrastnik

Danes ob 17. uri se bodo na 27. redni seji sestali člani Občinskega sveta Občine Hrastnik. Med drugim bodo govorili o razvoju Komunale Hrastnik, proračunu, spremembah pravilnika o financiranju krajevnih skupnosti, imenovali predstavnika lokalne skupnosti v Svet zavoda Doma starejših Hrastnik in predstavnikov v volilno telo za volitve člana Državnega sveta.


Parlameter v Hrastniku

Inštitut Danes je nov dan bo v sodelovanju z Občino Hrastnik na tiskovni konferenci ob 9. uri v MC Hrastnik predstavil Parlameter Občine Hrastnik, spletno orodje, ki z analiziranjem in predstavitvijo občinskih podatkov na uporabniku prijazen način pomaga spremljati najrazličnejše vidike delovanja Občinskega sveta.


Kompoziti kot karierna priložnost

Regionalna razvojna agencija Zasavje danes ob 10. uri v prostorih RRA Zasavje v Zagorju pripravlja  sklepni dogodek projekta Compowin, na katerem bodo udeležence seznanili z rezultati projekta. Namenjen je dijakom, študentom, iskalcem zaposlitve in tistim, ki razmišljajo o spremembi kariere. V okviru projekta so projektni partnerji razvili celosten in privlačen sistem za usposabljanje za delo s kompozitnimi materiali. Kako se usposobiti za ta poklic in katera podjetja vabijo nove kadre v svoje vrste, bodo udeleženci izvedeli na dogodku Karierne priložnosti kompozitne industrije.


Pridelava sadjevca

Kmetijsko gozdarski zavod Ljubljana v sodelovanju s Sadjarskim društvom Hrastnik pripravlja danes ob 9. uri spletno izobraževanje Tehnologija pridobivanja sadjevca (»sadnih vin«) in najpogostejše napake. Predavala bo Tadeja Vodovnik Plevnik, specialistka za vinarstvo in pridelavo sadjevca, pri KGZS- Zavodu Maribor. Obvezna je predhodna prijava na tej povezavi.


Kateri poklic mene kliče?

Zasavska ljudska univerza danes v Delavskem domu Trbovlje v prostorih ZLU pripravlja svetovalne urice od 9. do 12. ure o poklicih. Obstajajo ljudje, ki že od malega vedo, kaj bodo počeli v življenju. Večini pa izbira šole ali poklica predstavlja velik izziv. Pri spoznavanju svojih interesov in možnosti nam pomaga vprašalnik Kam in kako. Svetovalka vam bo predstavila vprašalnik in pomagala pri razlagi rezultatov. Vprašalnik je odličen pripomoček za vse, ki ste pred vpisom v nadaljnje izobraževanje ali pa razmišljate o večjih spremembah v karieri.


Delavski dom Zagorje

Trije prašički – predstava za otroke

Danes ob 18. uri bodo v veliki dvorani KC Delavski dom Zagorje pripravili predstavo za otroke Trije prašički. Znana klasična pravljica o treh prašičkih, njihovem prepiru o materialu za hiške in prepirih z volkom je postala podlaga za različna obdelovanja po vsem svetu. Pavel Polak, eden najbolj znanih čeških lutkovnih režiserjev, priznan po vsej srednji Evropi, je na povabilo Mini teatra sprejel izziv in priredil besedilo, namenjeno najmlajšemu občinstvu.


Ustvarjamo s papirjem

Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik danes ob 17.30 uri pripravlja delavnico Ustvarjajmo s papirjem z mentorico Jožo Zornik, upokojenko, polno ustvarjalne kreativnosti. Že vrsto let se ukvarja s slikarstvom in likovno umetnostjo, obiskuje tečaje, prireja razstave. S  posebno tehniko oblikovanja in zgibanja ter prepogibanja papirja lahko nastanejo zanimive oblike živali, rožic ali predmetov. V tednu otroka vabljeni odrasli in otroci.


Galerija f 2,8 Zagorje

Razstava Lamovšek

V Foto galeriji f 2,8 v Zagorju je odprta samostojne razstave fotografa Francija Lamovška z naslovom Gib z razlogom. Hrastničan Franci Lamovšek je amaterski fotograf in član Foto sekcije KUD Dol pri Hrastniku.  Ob odprtju razstave je povedal: »Stalno se izobražujem, saj mi kreativna uporaba fotografske opreme predstavlja izziv. Tehnika namernega premikanje kamere (ICM) mi je omogočila, da sem naravo predstavil na drugačen in svež način. Razstava z naslovom Gib z razlogom je posvečena prav kombinaciji te tehnike in motivov iz narave.« Razstava je na ogled od 9. do 12. ure.


DZ – galerija Medija Zagorje

Razstava Bagrata Arazyana

V galeriji Medija v Zagorju je do 23. oktobra odprta razstava slikarja Bagrata Arazyana, Armenca, ki živi in dela v Sloveniji. Lani je bil Arazyan tudi udeleženec Slikarske kolonije Izlake-Zagorje. Bagrat Arazyan se je rodil leta 1958 v Armeniji. Umetnik, oblikovalec, kurator, glasbenik, filozof deluje na širokem polju likovnega izražanja. Leta 1994 je soustanovil galerijo in oblikovalski studio Modus v Moskvi. Od leta 2017 soustanovitelj in kurator Centra sodobne umetnosti Pivka. Danes je razstava na ogled od 9. do 15. in 16. do 19. ure.


Delavski dom Trbovlje

Razstava Topla svetloba narave

V galeriji Delavskega doma Trbovlje je na ogled območna razstava JSKD Trbovlje Topla svetloba narave. To je območna razstava JSKD Trbovlje, ki bo odprta do petka, 7. oktobra. Na razstavi so na ogled dela Lili Lahovec, Dragice Skušek, Zdenke Cestnik, Majde Hribar, Dragi Benčič, Marjane Rošelj Hvala, Staše Kunšek, Franca Hvale in Majde Drnovšek. Razstavo si lahko danes ogledate med 8. in 14. uro po predhodnem dogovoru na številki 051 626 296 in med 17. in 18. uro.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Igra postaja zelo napeta in živahna – 100 let (organiziranega) nogometa v Trbovljah (do decembra 2022). V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred Zasavskim muzejem Trbovlje je na voljo za ogled do 9. decembra zunanja razstava, ki v besedi in sliki predstavlja delovanje društva TVD Partizan ter njegovih sekcij.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si


Albert Kramer

Na današnji dan se je leta 1882 v Trbovljah rodil politik, pravnik, novinar in najpomembnejši liberalni politik med obema vojnama Albert Kramer. Trboveljčan, ki je bil v času medvojne Jugoslavije večkrat tudi minister v različnih vladah, je bil glasen nasprotnik Osvobodilne fronte, vodil je liberalce v Slovenski zavezi. Bil je soustanovitelj in član načelstva Jugoslovanske demokratske stranke. Umrl je 27. maja leta 1943 v Ljubljani.


Anton Stergaršek

Na današnji dan se je leta 1901 v Šavni Peči rodil gradbeni projektant Anton Stergaršek. Po drugi svetovni vojni je pri Državnih elektrarnah Slovenije oblikoval projektantsko skupino za hidroelektrarne na Dravi. Od leta 1949 do leta 1966 je vodil skupino Drava inženirskega biroja Elektroprojekt v Mariboru. Sodeloval je pri projektiranju hidroelektrarn Dravograd in Mariborski otok. Kasneje je izdelal tudi projekte, po katerih so zgradili hidroelektrarne Vuzenica, Vuhred, Ožbalt in Zlatoličje. Projektiral je obnovo dravograjske in falske elektrarne. Njegovo delo je tudi osnutek za največjo hidroelektrarno v Jugoslaviji, Đerdap na Donavi. Zaradi njegovega bogatega projektantskega opusa so mu rojaki nadeli nadimek graditelj elektrarn. Umrl je 5. julija leta 1973 v Mariboru.


Albert Ivančič

Na današnji dan je leta 2017 v Trbovljah umrl slovenski inženir rudarstva Albert Ivančič. Rodil se je 25. oktobra leta 1921 v Kobaridu. Od leta 1941 do 1942 je deloval v univerzitetni skupini Osvobodilne fronte, bil izdan in marca 1942 interniran v Koncentracijsko taborišče Gonars, od koder se je vrnil avgusta 1943. Od leta 1944 do konca vojne je sodeloval v narodnoosvobodilni borbi. Po diplomi je kot rudarski inženir služboval v premogovniku v Zagorju ob Savi, Rudniku Trbovlje-Hrastnik, bil imenovan za sekretarja občinskega komiteja Zveze komunistov Slovenije, kot generalni direktor pa v Rudniku Trbovlje-Hrastnik, Zasavskih premogovnikih in REK Zasavje. Od septembra 1976 do upokojitve je opravljal funkcijo direktorja Temeljne banke Zasavje (podružnice Ljubljanske banke) v Trbovljah. Leta 1959 je v Rudarsko metalurškem zborniku objavil študijo o koncentraciji proizvodnje v rudniku Trbovlje.


Svetovni dnevi

Danes v koledarju ni zabeleženih posebnih svetovnih dni.


Savus