Članice in člani Društva diabetikov Zagorje ob Savi so bili v preteklem mesecu zelo aktivni. Bili so na ekskurziji v Posavju, poslušali predavanje o spremembah na koži ter se sprehodili na Vrhe.

Ekskurzija v Posavje

Pot nas je preko Krškega vodila na Bizeljsko. V Krškem smo si najprej ogledali muzej, ki je zelo zanimiv in vreden ogleda. Pot smo nadaljevali proti Brezovici, kjer smo si pri Najgerju ogledali repnice. Repnica je shramba za zelenjavo v zimskem in poletnem času. Vodička nas je prijetno zabavala v svoji predstavitvi. Razložila nam je nastanek repnic, njihov pomen za življenje na tem koncu Slovenije ter povedala, kako je potekal izkop in kakšen je bil njihov prvotni namen.

V drugem prostoru, ki je bil okrog 11 metrov pod zemljo, nas je čakala še degustacija tam skladiščenih vin. Ko smo zapustili repnico, smo zunaj zagledali trte, polne modrega grozdja.

Na poti domov smo si še dobro napolnili želodčke. Vzdušje na avtobusu je bilo prijetno do naše končne postaje v Zagorju.

Predavanje

V sredo, 14. septembra, se je 18 naših članov zbralo v prostorih Društva upokojencev Zagorje na predavanju Spremembe na koži. Z velikim zanimanjem smo poslušali prof. dr. Tomaža Lunderja iz podjetja Novartis, ki je po končanem predavanju odgovarjal na naša vprašanja. S predavanjem smo bili zadovoljni in si želimo izvedeti še več o težavah diabetikov.

Pohod na Vrhe nad Trbovljami

Veliko naših članov še ni ali pa že dolgo ni bilo na Vrheh nad Trbovljami. Najprej nas je naš “razgibalnik” Milan pošteno razgibal in utrudil z zanimivo telovadbo, sledil je pohod po okolici, nato pa še merjenje sladkorja v krvi, tlaka in kisika.

Po dobrem kosilu v planinskem domu in klepetu smo se vsi zadovoljni razšli. Pravi čas … pričelo je deževati.

Marija Grošelj

Foto: Henrih Palčič