Najboljši slovenski namiznoteniški igralci s Hrastničanom Darkom Jorgićem so v preteklih dneh nastopali na Svetovnem prvenstvu v Čengduju na Kitajskem. Na Kitajskem so se morali znajti sami, saj je selektorica, tudi Hrastničanka Andreja Ojsteršek Urh, ostala doma zaradi pozitivnega testa na kovid.

Slovenci so izpolnili svoja pričakovanja, saj so v skupinskem delu zasedli drugo mesto v svoji skupini in se uvrstili v osmino finala. Tam so naleteli na razpoložene Portugalce in izgubili s 3:0 ter se tako poslovili od tekmovanja. V predtekmovalni skupini so Slovenci ob vodilni vlogi Jorgića premagali Portoriko (3:1), Tajsko (3:0) in ZDA (3:0), izgubili pa s svetovnimi prvaki KIitajci (0:3).

V osmini finala so s Portugalci Deni Kožul, Darko Jorgić in Peter Hribar izgubili svoje dvoboje in skupaj osvojili tri nize. Svoj dvoboj na tej tekmi je izgubil tudi Darko Jorgić, osmi igralec sveta, ki ga je premagal 49. igralec sveta Joao Geraldo s 3:2 (-6, 11, 4, -9, -8). Jorgić je vodil z 2:1, vendar izgubil zadnja dva niza.

»Škoda, ker smo imeli morda priložnost tudi za kaj več. Na žalost je imel Deni že v prvem dvoboju nekaj smole, saj je zgrešil nekaj lahkih žogic, ki jih običajno ne zgreši. Žal mi je moje tekme, kajti po zaostanku z 0:1 v nizih in 4:9 v drugem sem se vrnili v igro, povedel z 2:1, pa ostal praznih rok. Geraldo je bil ves čas agresiven in mi ni pustil, da bi prišel do svoje igre. Mislim, da je Peter v prvih dveh nizih prikazal svoj najboljši namizni tenis na SP, boril se je do konca, toda Monteiro je vendarle precej višje na lestvici od njega. Ampak kakorkoli že, nimamo si česa očitati, uvrstitev med 16 na svetu je lep uspeh. Iskreno upam, da bomo na prihodnjem SP prikazali še kanček več, bomo morali pa še več trenirati, da bi napredovali,” je po dvoboju pove Darko Jorgić.

Selektorica Andreja Ojsteršek Urh, ki je spremljala SP doma, pa je po tekmi za Namiznoteniško zvezo Slovenije povedala: »Gledali smo dvoboj, v katerem je bil nasprotnik že od samega začetka agresiven. Fantje so poskušali vse, vendar se jim ni izšlo. Priznati moramo, da so bili Portugalci danes boljši. Vendar si nimamo česa očitati. Že od samega odhoda na Kitajsko nam je šlo vse narobe, ampak fantje so pokazali, da so res pravi. Praktično vse so si morali organizirati sami, kar ni ravno preprosto in zagotovo so tu izgubili precej energije.«

Jorgića čaka na Kitajskem še nastop na močnih turnirjih, ki jih organizira kitajska namiznoteniška zveza.

Savus

Foto: NTZS, arhiv Savus