Današnja nedelja bo priložnost za kakšne sprehod v naravi, obisk parkov, otroških igrišč, gozda (menda rastejo gobe), morda za kolesarski izlet. Prireditev v Zasavju ni, še zadnji so odprte trboveljske kuhinje v okviru kulinaričnega festivala. Poglejte ponudbo Zasavja in si naredite ta dan.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si


Nedelja, 2. oktober 2022


Vreme

Danes bo na jugozahodu povečini sončno, drugod se bo dopoldne prehodno zmerno pooblačilo, več oblačnosti bo na severovzhodu. Zjutraj bo po nekaterih nižinah megla. Najvišje dnevne temperature bodo od 16 do 23 °C.

Ponoči bo naše kraje oplazila vremenska fronta. V notranjosti Slovenije bodo možne krajevne padavine. Jutri bo sončno z nekaj kopaste oblačnosti, v osrednjih krajih bo zjutraj precej megle ali nizke oblačnosti. Najnižje jutranje temperature bodo od 5 do 11, najvišje dnevne od 17 do 21 °C.

V torek bo večinoma sončno. V sredo bo v zahodni polovici Slovenije zmerno do pretežno oblačno, drugod bo precej jasno. Še naprej bo čez dan precej toplo.


Zapore cest

Na Trgu svobode v Trbovljah je promet do 26. oktobra urejen izmenično enosmerno zaradi izgradnje krožišča.

V Trbovljah na Vodenski cesti je oviran promet, občasno je urejen izmenično enosmerno zaradi obnove strehe in fasade na objektih do 31. oktobra 2022.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Izlake-Trojane pri Orehovici je do 20. decembra urejen izmenično enosmerni promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Kisovcu urejen izmenično enosmerni promet zaradi gradnje kolesarske steze do 28. oktobra.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet do 30. oktobra urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Hrastnik – Ojstro – Trbovlje velja na trboveljski strani delna zapora ceste zaradi ureditev ceste Trbovlje – Hrastnik čez Ojstro.

Na cesti Moravče – Izlake v Mlinšah poteka izmenično enosmerni promet zaradi zemeljskega plazu.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.


Električna energija

Danes ni napovedanih izklopov električne energije.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 8. do 11. ure odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Spodnji Log, izvod blok 2 (nadzorništvo Hrastnik), od 9. do 11. ure TP Gabersko, izvod Kurnik (nadzorništvo Trbovlje) in od 8. do 12. ure TP Šmartno, izvod Žito (Nadzorništvo Litija).


Prireditve

Iz trbouskiga špajza

Danes se končuje kulinarični festival Iz trbouskiga špajza, ki ga je Občina Trbovlje pripravila četrto leto zapored. Kuharske mojstrovine so deset dni ponujale: Gostilna Bigman, Gostilna Brin, Gostilnica Mala malca, Gostilna Martin, Okrepčevalnica Oskar, Pizzerija Dimnik, Restavracija K5. Poleg klasičnih receptov lahko obiskovalci še danes okusijo tudi izvirne posodobitve tradicionalnih zasavskih receptov. Mogoče vas letos premamijo vaseršpocli, grincajg iz guveje župe, bučn štrudl, krumpantoč, kurji ajmuht, pečene šnite ali katera druga dobrota iz menijev.


Delavski dom Trbovlje – kino

Zmajev jezdec

ob 18.00 uri

Nemška animirana pustolovščina, režija: Tomer Eshed

Srebrni zmaj Lung, škratinja Žveplogriva in sirota Ben se odpravijo na čarobno potovanje okoli polovice sveta, kar med njimi vzpostavi edinstveno in tesno vez. To je zgodba o razburljivem iskanju zadnjega zatočišča zmajev, tako imenovanega »Roba neba« in čarobna pustolovščina o pogumu, optimizmu in nenavadnem prijateljstvu. Film je sinhroniziran v slovenščino.


Bojevnik

ob 20. uri

Češki film, izvirni naslov Medieval (2022), režija in scenarij Petr Jakl, igrajo: Ben Foster, Michael Caine, Til Schweiger, William Moseley, Matthew Goode, Sophie Lowe, Karel Roden, Roland Møller …

Navdahnjena z resnično zgodbo o Janu Žižki, enem največjih bojevnikov v zgodovini. Po smrti svojega cesarja Sveto rimsko cesarstvo strmoglavlja v kaos, medtem ko se sprti kralji borijo za nadzor nad praznim prestolom. Drzni vodja plačancev Jan Žižka je najet, da ugrabi zaročenko mogočnega lorda Rosenberga, lady Katherine, da prepreči Rosenbergov vzpon na oblast. Ko se Katherine ujame v nevarno politično igro med monarhi, se Jan zaljubi v njen močan duh in predanost reševanju ljudi. V poskusu, da bi jo osvobodil, se bori z uporniško vojsko v boju proti korupciji in pohlepu v aristokraciji. Jan spozna, da usoda imperija ni v rokah kraljev, ampak v rokah njegovega lastnega ljudstva.


Delavski dom Zagorje – kino

Medieval

ob 19.00 uri

Češki pustolovski film, režija Petr Jakl, igrajo Ben Foster, Sophie Lowe, Michael Caine …

Posneto po resnični zgodbi o Janu Zizki, enem največjem bojevniku v zgodovini. Po smrti cesarja rimsko cesarstvo strmoglavlja v kaos, medtem ko se sprti kralji borijo za nadzor nad praznim prestolom. Drzni vodja plačancev Jan Zizka je najet, da ugrabi zaročenko mogočnega lorda Rosenberga, lady Katherine da prepreči Roserbergov vzpon na prestol. Ko se Katherine ujame v nevarno politično igro med monarhi se jan zaljubi v njen močan duh in predanost reševanju ljudi. V poskusu, da bi jo osvobodil, se bori z uporniško vojsko v boju proti korupciji in pohlepu v aristokratiji. Jan spozna, da usoda imperija ni v rokah kraljev, ampak v rokah njegovega lastnega ljudstva.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Dan klinične kemije in laboratorijske medicine

V Sloveniji 2. oktobra obeležujemo dan klinične kemije in laboratorijske medicine. Na ta dan Slovensko združenje za klinično kemijo in laboratorijsko medicino pripravi dan odprtih vrat slovenskih kliničnih laboratorijev.


Mednarodni dan nenasilja

Generalna skupščina je 15. junija 2007 razglasila 2. oktober za mednarodni dan nenasilja in pozvala vse države članice, organizacije v okviru sistema OZN, regionalne ter nevladne organizacije in posameznike, da naj ta dan primerno počastijo ter razširijo sporočilo o nenasilju. Pobuda za resolucijo, s katero so določili mednarodni dan nenasilja, izvira iz deklaracije, ki je bila sprejeta na mednarodni konferenci na temo miru, nenasilja in omogočanja – Gandijeve filozofije za 21. stoletje. Mahmata Gandi se je namreč rodil 2. oktobra 1969.


Svetovni dan cerebralne paralize

Svetovni dan cerebralne paralize je družbeno gibanje, katerega cilj je širše predstaviti to možgansko okvaro, spregovoriti o njej in se zavzemati za takšno skupnost, ki jo bo sprejemala brez predsodkov. Vizija tega gibanja je vsakomur s cerebralno paralizo zagotoviti enake pravice, dostopnost in enake možnosti kot jih imajo drugi ljudje.


Svetovni dan stomistov

Drugi oktober je svetovni dan stomistov. Namen stome je zagotoviti osnovne življenjske funkcije, ko to po naravni poti ni več možno. Za rakom debelega črevesja in danke vsako leto v Sloveniji zboli okoli 1400 ljudi. Da bi se število obolelih zmanjšalo, so v Sloveniji uvedli SVIT program, ki skrbi za zgodnje odkrivanje raka debelega črevesa. Namen Svita je, da pri vsakem posamezniku vzbudi zavedanje, da je odziv na preiskavo nujen, ker je zdravljenje raka v zgodnji fazi veliko uspešnejše.


Savus